• Посилання скопійовано

У який строк виписують ППР після складання акта перевірки?

19.01.2023 складено акт камеральної перевірки з ПДФО, на підставі якого 01.08.2024 виписано ППР на сплату штрафу. Чи не порушено граничних строків складання ППР?

Податковий штраф

Неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізособам за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1 020 грн (п. 119.1 ПКУ).

Зазначене порушення виявляється за наслідками камеральної перевірки (пп. 75.1.1 ПКУ). За результатами камеральної перевірки у разі встановлення порушень складають акт (п. 86.2 ПКУ).

Відповідно до п. 86.8 ПКУ ППР приймається у порядку, передбаченому статтею 58 ПКУ, керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу протягом п’ятнадцяти робочих днів з дня, наступного за днем вручення платникові податків, його представникові або особі, яка здійснювала розрахункові операції, акта перевірки, та надсилається (вручається) платникові податків у порядку, визначеному статтею 42 ПКУ. Тобто ППР треба було прийняти протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем вручення платнику податків акта перевірки.

Але фахівці ДПС вважають, що порушення строку прийняття ППР не мають сприйматися як безумовні підстави для висновку щодо протиправності такого рішення.

Проте, на наш погляд, ППР, прийняте з порушенням строку, не відповідає вимогам п. 86.8 ПКУ, а тому має бути скасоване у порядку проведення процедури адміністративного чи судового оскарження (п. 55.1 ПКУ). Особливості такого оскарження встановлені у ст. 56 ПКУ.

Адміністративний штраф

Поряд із наведеним вище за несвоєчасне подання звітності з ЄСВ (у складі Єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ) згідно зі ст. 165-1 КУпАП може застосовуватися адмінштраф — від 30 до 40 н. м. д. г. (від 510 до 680 грн).

Рішення про накладення цих штрафів приймають податкові органи (ст. 234-2 КУпАП).

Але відповідно до ст. 38 КУпАП адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

В описаній ситуації між вчиненням або навіть виявленням правопорушення та складенням ППР минуло більше ніж півтора року, що є більше ніж два місяці. Тому цей штраф, на наш погляд, не може бути застосований.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру