• Посилання скопійовано

Додаток АВ при отриманні та виплаті дивідендів

Підприємство у II кварталі отримало дивіденди від дочірньої компанії і нарахувало дивіденди засновникам. Як скласти додаток АВ до декларації з податку на прибуток?

З метою оподаткування материнська компанія веде наростаючим підсумком облік дивідендів, отриманих нею від інших осіб, та дивідендів, сплачених на користь власників корпоративних прав такої компанії, і відображає у податковій звітності дивіденди у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

ПрикладЯкщо в II кварталі материнська компанія отримала дивіденди у розмірі 50 000 грн, а виплатила (за I квартал) у розмірі 60 000 грн, авансовий внесок сплачується тільки зі суми перевищення — 10 000 грн (60 000 - 50 000).

У рядку 1 додатка АВ до декларації за півріччя зазначають 60 000 грн. Суму отриманих у звітному періоді дивідендів (50 000 грн) відображають у рядку 2 додатка АВ.

Якщо у попередньому звітному (податковому) році було перевищення отриманих дивідендів над виплаченими, таке перевищення показують у рядку 3 додатка АВ.

У рядку 4 додатка АВ до декларації за півріччя зазначають 60 000 грн.

У рядку 5 — 10 000 грн (60 000 - 50 000).

У рядку 6 — суму авансового внеску, що має бути сплачена у звітному періоді. За даними наведеного прикладу — 1 800 грн (10 000 х 18%).

Щодо заповнення рядка 4 додатка АВ

У назві цього рядка написано, що там зазначається:

— «Сума перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний(і) податковий(і) (звітний(і)) рік (роки), за результатами якого(их) виплачуються дивіденди, позитивне значення (сума позитивних значень) (сума виплачених дивідендів - (рядок 04 + рядок 07 - рядок 07.2 + рядок 09 + рядок 11 + рядок 13 - рядок 14 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств))».

А у виносці до цього рядка написано:

«Формула застосовується у разі, якщо грошове(і) зобов’язання з податку на прибуток, нараховане(і) за звітний(і) рік (роки), за підсумками якого(их) виплачуються дивіденди, погашене(і). У разі якщо грошове(і) зобов’язання з податку на прибуток, нараховане(і) за звітний(і) рік (роки), за підсумками якого(их) виплачуються дивіденди, не погашене(і), то у рядку 4 цього додатка зазначається вся сума дивідендів, що підлягає виплаті. Якщо дивіденди виплачуються одразу за декілька років, сума перевищення обчислюється за формулою окремо за кожним роком та у рядку 4 цього додатка проставляється сума позитивних значень відповідних перевищень».

З наведеного, на наш погляд, випливає, що, по-перше, формула може застосовуватися лише за даними річної декларації. Або й за даними декларації за проміжний період звітного року, якщо дивіденди виплачуються за минулі роки.

По-друге, формула може застосовуватися, тільки якщо податкове зобов’язання за річною декларацією погашене.

Якщо якась із цих умов не виконана, то в рядку 4 відображають усю суму дивідендів, які підлягають виплаті.

Наприклад, якщо у другому кварталі виплачено дивіденди за перший квартал, то в декларації за півріччя в рядку 4 треба відобразити всю суму виплачених дивідендів.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру