• Посилання скопійовано

Ліцензія на зберігання пального при наданні ємності в оренду

ТОВ 1 має ліцензію на зберігання пального для власних потреб і хоче надати ємність в оренду ТОВ 2. ТОВ 2 планує отримати ліцензію на зберігання пального. Чи може ТОВ 2 отримати ліцензію?

Як відомо, з 27 липня 2024 р. набрав чинності новий Закон від 18.06.2024 №3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального». Але багато норм цього закону запрацюють в окремі строки. Тим часом Закон №481 втрачає чинність з 1 січня 2025 року, і його положення до дня втрати ним чинності застосовуються в частині, що не суперечить положенням нового Закону №3817. Отже, відповідно до ст. 15 Закону №481, ліцензії на зберігання пального отримують на кожне місце зберігання пального.

Суб’єкти господарювання, які зберігають пальне, що використовується виключно для потреб власного споживання, для отримання ліцензії подають заяву, в якій зазначають загальну місткість резервуарів та ємностей, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження. Обмежень щодо того, якою має бути ємність — орендованою чи власною, закон не містить. Отже, ТОВ 2 для отримання ліцензії має подати заяву, зазначивши дані орендованої ємності у формі №20-ОПП.

Проте ТОВ 1-орендодавець мусить врахувати: якщо змінюється загальна місткість резервуарів, ємностей, то потрібно внести зміни до чинної ліцензії.

У разі зміни відомостей, зазначених у виданій ліцензії, суб’єкт господарювання зобов’язаний у місячний строк з дня внесення таких змін звернутися із заявою до органу, який видав ліцензію.

Орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб’єкта господарювання протягом трьох робочих днів видає суб’єктові господарювання ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін. Докладніше про це читайте в ІПК від 17.03.2021 №985/ІПК/99-00-09-03-02-06.

Тобто якщо ТОВ 1 передає в оренду ємність, що врахована у загальному об’ємі, який можна зберігати відповідно до ліцензії, то потрібно внести зміни до ліцензії.

Таким чином:

— орендар може отримати ліцензію за наявності орендованої ємності;

— орендодавець у разі передачі ємності в оренду має внести зміни до ліцензії. Якщо це була єдина ємність, то ліцензію треба анулювати.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру