• Посилання скопійовано

Вплив зміни відсотка зайнятості на індексацію

На підприємстві з грудня 2023 р. до серпня 2024 р. оклади штатних працівників не змінились, а відсоток зайнятості змінився, тобто фактична зарплата у кожного окремого працівника стала або менша, або більша за місяць. Чи в такому разі проводиться індексація?

Правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації грошових доходів населення затверджені Постановою №1078.

У разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, береться за 1 або 100 відсотків. Тобто він є базовим для обчислення індексу споживчих цін.

Обчислюють індекс споживчих цін для проведення подальшої індексації з місяця, наступного за місяцем підвищення зазначених грошових доходів населення.

Індексацію грошових доходів населення проводять у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 103%.

Статтею 39 Закону про Держбюджет-2024 визначено, що індекс споживчих цін для індексації грошових доходів населення, через призупинення індексації на 2023 за пп. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2023, обчислюють наростаючим підсумком починаючи з 1 січня 2024 року.

Тобто базовим місяцем нарахування індексації зарплати став грудень 2023 року, бо нарахування індексації відновили з 1 січня 2024 року.

Нагадаємо, що індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Але не кожне зростання зарплати означає появу нового базового місяця.

У разі зростання грошового доходу за рахунок інших його складових без підвищення тарифних ставок (посадових окладів) базовий місяць не змінюється.

Отже, контролювати треба зростання не просто доходів працівника, а саме посадових окладів.

А вже якщо підвищується тарифна ставка (посадовий оклад), у місяці підвищення враховують усі складові грошового доходу, які не мають разового характеру.

В описаній ситуації зміна відсотка зайнятості в умовах незмінного окладу кожного конкретного працівника не є підставою для зміни базового місяця.

Докладніше про це ми написали в статті «Базовий місяць для індексації» в «ДК» №32/2024.

Наявність так званого відсотка зайнятості означає, що працівники на підприємстві працюють у режимі неповного робочого часу.

Тобто є оклад, але він сплачується за виконання повної норми робочого часу. А для працівників установлено відсотки від цієї норми, яких вони мають дотримуватися.

І тоді суму індексації визначають з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачують пропорційно до відпрацьованого/службового часу (п. 4 Порядку №1078). Докладно про це ми написали в статті «Працівник на пів ставки: як рахуємо індексацію?» в «ДК» №32/2024.

Припустімо, відсоток зайнятості у працівника за основним місцем роботи становить 50%, а оклад — 15 000 грн. Порахуємо йому індексацію з урахуванням базового місяця грудень 2023 року.

Спочатку треба визначити місячну суму індексації, але так, ніби працівник працює повний робочий час. Оклад працівника перевищує прожитковий мінімум 3 028 грн, тому повний розмір індексації становитиме 130,20 грн.

А далі — зменшуємо цю суму індексації пропорційно до відпрацьованого часу. Наприклад, місячна норма робочого часу становила у серпні 176 годин, а працівник відпрацював 88 годин (тобто рівно половину норми).

У такому разі сума індексації становитиме: 130,20 х 0,5 = 65,10 грн.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру