• Посилання скопійовано

Чи подавати звіт за ф. №ЗВР-1 у разі скасування реєстрації РРО?

Заяви та довідки про скасування РРО подані й отримані у липні 2024 р. Чи подавати звіт №ЗВР-1?

На період виходу з ладу та ремонту РРО або у разі тимчасового, не більше ніж 7 робочих днів, вимкнення електроенергії розрахункові операції проводять із використанням книги обліку розрахункових операцій та РК або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО (ст. 5 Закону про застосування РРО).

За такими операціями суб’єкт господарювання не пізніше 15 числа наступного за звітним місяцем щодо всіх КОРО, зареєстрованих на РРО, має заповнити та подати до контролюючого органу звіт про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою №ЗВР-1 відповідно до Інструкції №13.

Тобто якщо у звітному періоді суб’єкт господарювання оформлював розрахункові операції за допомогою РК, то за такий звітний місяць доведеться подати звіт про використання за формою №ЗВР-1.

Своєю чергою, скасовується реєстрація КОРО на РРО одночасно зі скасуванням реєстрації РРО (п. 1 глави 3 розділу ІІ Порядку реєстрації та ведення РК та КОРО).

І якщо РК були складені у період, коли скасовано застосування РРО та, відповідно, і КОРО, зокрема в липні, то відзвітувати за цей місяць потрібно, навіть якщо він неповний, адже на період складання РК КОРО була зареєстрована.

Якщо ж реєстрація розрахункових операцій була тільки з використанням РРО, то звіт №ЗВР-1 подавати не потрібно.

Штраф за неподання звіту в тому разі, якщо був обов’язок його подавати, передбачено п. 10 ст. 17 Закону про застосування РРО і становить 30 н. м. д. г. (у 2024 році — 510 грн).

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру