• Посилання скопійовано

Модернізація польових доріг

Сільгосппідприємство планує провести модернізацію польових доріг. Як врахувати такі витрати? Чи має право підприємство на ПК за цією операцією?

Польова дорога — це допоміжна автомобільна дорога, яка розглядається як додаток до наявної магістральної дорожньої мережі.

Польові дороги забезпечують:

— під’їзд до будь-якого поля і робочої ділянки;

— стійкий зв’язок полів із магістральною дорожньою мережею, виробничими та господарськими центрами;

— зручності виконання технологічних процесів на полях і обслуговування техніки (постанова Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 12.04.2023 у справі №348/794/23).

Відображення в обліку господарських операцій щодо обліку орендованих основних засобів регламентується НП(С)БО 14 та Методичними рекомендаціями №561.

Об’єкт операційної оренди відображається на позабалансовому рахунку в орендаря (НПСБО 14).

Витрати орендаря на поліпшення об’єкта операційної оренди, що визнаються ним капітальними інвестиціями, орендар показує за дебетом рахунку капітальних інвестицій. Такі витрати зараховують до складу основних засобів як первісну вартість нового об’єкта, субрах. 117 «Інші необоротні матеріальні активи» (Методичні рекомендації №561).

Поліпшення з наступного місяця за місяцем введення в експлуатацію ОЗ після їх закінчення амортизуються. Термін амортизації обмежується терміном використання орендованого об’єкта (п. 23, 24 НП(С)БО 7). Але методів амортизації для інших НМА всього два (п. 27 НП(С)БО 7), і, на думку автора, цій ситуації відповідає саме прямолінійний метод.

Якщо витрати орендаря відшкодовуються орендодавцем, то ця операція розглядається як реалізація і вартість таких поліпшень переводитиметься з субрахунку 117 «Інші необоротні матеріальні активи» до дебету субрахунку 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу».

Із земельними ділянками під польовими дорогами, що перебувають в оренді, все досить просто. Підприємство визнає витрати на модернізацію в обліку як поліпшення орендованих активів і на загальних підставах формує ПК з ПДВ за понесеними витратами.

Увага: таке поліпшення має бути погоджене з орендодавцем.

Складніше питання із земельними ділянками під польовими дорогами, які ще не передані в оренду підприємству, тому що немає правових підстав проводити їх модернізацію. По суті, модернізуючи такі дороги, підприємство надає послуги власникові земельних ділянок на безоплатній основі, і в цьому разі така операція буде ідентифікована як безоплатне постачання послуг у розумінні п. 185.1 ПКУ.

Проте говорити про постачання можна, лише якщо власник землі згоден на таку модернізацію і прийняв результати виконаних робіт. Тоді підприємство має нарахувати ПЗ за такою операцією, а базою оподаткування ПДВ буде звичайна ціна.

Якщо ж операція буде оформлена як благодійна допомога, то через використання товарів, робіт, послуг у негосподарській діяльності треба буде нарахувати ПЗ з ПДВ на підставі пп. «г» п. 198.5 ПКУ. І базою оподаткування за виконаними роботами буде вартість придбаних та використаних під час виконання цих робіт товарів/послуг, придбаних із ПДВ (п. 189.1 ПКУ).

Як скласти ПН?

Надавачу таких послуг доведеться самостійно визначити (за даними бухгалтерського обліку), які товари/послуги було використано при їх наданні.

І зазначити у податковій накладній дати складання та порядкові номери податкових накладних на ті товари/послуги, які були використанні.

Про це йдеться в ІПК від ДФСУ від 24.07.2017 №1324/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру