• Посилання скопійовано

Зміна строку використання ОЗ

Підприємство, платник податку на прибуток і ПДВ, у 2022 році придбало ноутбуки, за якими встановило строк служби — 36 місяців. Чи можна зменшити цей строк до 24 місяців?

Строк корисного використання (експлуатації) — це очікуваний період часу, протягом якого необоротні активи будуть використовуватися підприємством а бо з їх використанням буде виготов лено (виконано) очікуваний підприємством обсяг продукції (робіт, послуг) (п. 4 НП(С)БО 7).

Визначаючи строк корисного використання (експлуатації), потрібно враховувати (п. 24 НП(С)БО 7):

очікуване використання об’єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності;

— передбачений фізичний та моральний знос;

— правові або інші обмеження щодо строків використання об’єкта й інші чинники.

Строк корисного використання (експлуатації) об’єкта встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) під час визнання цього об’єкта активом (під час зарахування на баланс) (п. 23 НП(С)БО 7).

Таким чином, строк корисного використання — це очікуваний строк використання. Тобто строк, в який об’єкт планують використовувати.

Але фактичний строк може відрізнятися від очікуваного (запланованого). Тож, аби наблизити очікуваний строк до фактичного, строк переглядають.

Щодо цього у п. 25 НП(С)БО 7 зазначено: строк корисного використання (експлуатації) та ліквідаційну вартість об’єкта основних засобів переглядають на кінець звітного року в разі зміни очікуваних економічних вигід від його використання. Амортизацію об’єкта основних засобів нараховують виходячи з нового строку корисного використання та ліквідаційної вартості з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання та/або ліквідаційної вартості.

Отже, для ноутбуків, введених в експлуатацію 2022 року, строк використання для потреб нарахування амортизації можна переглянути на кінець року: на кінець 2022 року, на кінець 2023 року, на кінець 2024 року.

Увага: НП(С)БО 7 вже не передбачає можливості перегляду строку серед року. Пам’ятаємо, що до 29.07.2022 таке право було, але потім редакцію п. 25 НП(С)БО 7 змінили, і перегляд строку корисного використання (експлуатації) тепер прив’язаний до кінця звітного року.

Тож якщо на кінець 2024 року підприємство все ще користуватиметься ноутбуками 2022 року і плануватиме використовувати їх і наступного, 2025 року, то воно може переглянути строк використання. Але — не шляхом зменшення до 24 місяців, адже станом на 31.12.2024 такі ноутбуки вже будуть в експлуатації більше ніж 24 місяці.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру