• Посилання скопійовано

Коригування ПДВ за аркушем коригування

У березні 2024 р. митниця вимагала доплати ПДВ за товар, імпортований 2023 року. Аркуш коригування до МД не склали. ПДВ був сплачений, але оскаржений у суді і повернений імпортеру в червні (і ось тут аркуш коригування склали). Що з ПК?

Запитання виникло цілком закономірно. Адже коригування митної вартості імпортованого товару зазвичай ініціює митний орган під час перевірки визначення митної вартості декларантом (ч. 1 ст. 54 МКУ). За результатами перевірки митний орган визнає заявлену декларантом митну вартість або ухвалює письмове рішення про її коригування (ч. 3 ст. 55 МКУ).

Тобто, якщо митниця вимагає доплати ПДВ за імпортованим товаром, вона мала скласти аркуш коригування до раніше оформленої митної декларації. А декларант має право оскаржити рішення про коригування заявленої митної вартості до органу вищого рівня або до суду (ч. 2 ст. 55 МКУ).

Відповідно до умов запитання платник виграв справу й отримав частину сплаченого ПДВ на свій ПДВ-рахунок, яка відповідає зробленій у березні 2024 р. доплаті. Митниця оформила на цю суму аркуш коригування на зменшення ПДВ у митній декларації. Але на збільшення на цю саму суму в березні 2024 р. аркуш коригування так і не склала. То що ж, імпортеру доведеться знімати ПК на цю суму?

Що каже закон про митну декларацію

Відповідно до п. 37 Положення про митні декларації після завершення митного оформлення зміни до МД можуть вноситися, зокрема, шляхом заповнення та оформлення митним органом аркуша коригування за формою згідно з додатком 4 цього Положення.

Однією з причин оформлення аркуша коригування є потреба у виправленні відомостей, пов’язаних із доплатою або поверненням митних платежів, у тому числі через скасування рішення митного органу.

Тобто однозначно: й у разі доплати, й у разі повернення зайвої доплати митниця повинна була оформити аркуш коригування. Їх мало бути два (у березні — на доплату, у червні — на повернення цієї самої доплати)!

Звертаємо увагу, що оформлений митним органом аркуш коригування є невід’ємною частиною відповідної митної декларації за формою єдиного адміністративного документа.

Так, у разі зміни митної вартості імпортних товарів посадова особа митного органу, який здійснював випуск товарів за МД, у строк, що не перевищує 10 робочих днів з дня надходження до митного органу інформації про доплату (повернення) сум митних платежів або реєстрації заяви декларанта (уповноваженої особи) у митному органі, складає аркуш коригування (п. 3 Порядку оформлення аркуша коригування).

Що з правом на податковий кредит?

Датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту для операцій із увезення на митну територію України товарів є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ (п. 198.2 ПКУ).

Документом, що посвідчує право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (п. 201.12 ПКУ), і відповідно аркуш коригування, що є її невід’ємною частиною.

Таким чином, у червні 2024 р., як у місяці складання аркуша коригування, треба буде зменшити суму ПК у декларації з ПДВ. Звісно, зменшувати ПК у місяці складання митної декларації (уточнювати декларацію з ПДВ 2023 року) в цій ситуації не потрібно. На той момент платник абсолютно правомірно скористався правом на ПК — у сумі сплаченого тоді ПДВ і на підставі чинної на той момент митної декларації. Саме такої точки зору наразі дотримуються і податківці (див. ІПК від 12.03.2019 №998/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Але таке саме право, але на збільшення ПК, було в імпортера у березні 2024 р., коли сталася доплата ПДВ. Тому він повинен вимагати від митниці оформлення аркуша коригування і за березень 2024 р. Щойно такий аркуш коригування буде оформлено, імпортер зможе збільшити ПК у березні і вийти таким чином на нульовий результат коригувань.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру