• Посилання скопійовано

Ліцензія на пальне для генератора та відряджень

Підприємство придбаває паливо тільки для службових відряджень та заправки генераторів. Чи потрібно отримувати ліцензію на зберігання пального?

Пальне для службових відряджень

Зберігання пального, справді, потребує ліцензії. Проте є й винятки.

Так, зберігання пального у баку автомобіля та в каністрах до 5 л отримання ліцензії не потребує.

А ще ліцензії на право зберігання пального не отримують на місця зберігання пального, що використовуються (ст. 15 Закону №481):

— підприємствами, установами й організаціями, які повністю утримуються за кошти державного або місцевого бюджету;

— підприємствами, установами й організаціями системи державного резерву;

— суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газодобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Якщо підприємство придбаває талони або паливні картки, за якими заправляння відбувається безпосередньо на АЗС, ліцензія на зберігання пального також не потрібна.

Пальне для генератора

Суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування має право зберігати пальне, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки обсягом до 2 000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензії на право зберігання пального, результатів надання інших адміністративних послуг) (ст. 18 Закону №481).

Вимоги щодо зберігання пального

Приймання, транспортування, зберігання та використання пального регламентується Інструкцією про порядок транспортування, зберігання нафтопродуктів.

Фактично зберігання пального передбачає наявність резервуара або цистерни, що мають бути обладнані засобами вимірювальної техніки для підтвердження об’єму палива (як того, що зберігається, так і того, що використане), яке відповідає вимогам пожежної безпеки та використовується відповідно до правил охорони праці.

Вимоги з пожежної безпеки щодо зберігання пального викладені у Правилах пожежної безпеки для об’єктів зберігання та транспортування нафтопродуктів та у Правилах пожежної безпеки в Україні,

На підприємстві також має бути розроблена інструкція з охорони праці щодо використання паливо-мастильник матеріалів. А за основу можна взяти Примірну інструкцію з охорони праці під час приймання, зберігання й видачі пально-мастильних матеріалів та заправляння ними машин (ПІ 2.1.00-115-2000), яку розробило Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Штрафи

У разі зберігання пального без наявності ліцензії до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 500 000 грн. На період дії воєнного стану пільг немає.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру