• Посилання скопійовано

Звітність з податку на прибуток новоствореним резидентом Дія Сіті

Підприємство створено у травні 2024 р., з червня зареєстровано як резидент Дія Сіті. Чи може воно подати квартальну декларацію з податку на прибуток?

Річний податковий (звітний) період встановлюється для платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році (пп. «а» пп. 137.5 ПКУ).

Отже, для новостворених підприємств — платників податку на прибуток установлюється виключно річний звітний податковий період, що розпочинається з дати реєстрації і закінчується останнім календарним днем такого податкового (звітного) періоду — року. Декларацію подають протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Таким чином, у звичайному випадку підприємство не має підстав подавати квартальну декларацію з податку на прибуток.

Щодо особливостей для резидента Дія Сіті

Резидент Дія Сіті може перейти на оподаткування податком на прибуток на особливих умовах. Для такого переходу до податкової служби треба подати заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде здійснено перехід.

Подають заяву про перехід на оподаткування як резидент Дія Сіті — платник податку на особливих умовах за ідентифікатором форми J1309001.

І тоді такий резидент Дія Сіті вважається платником податку на особливих умовах з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому до контролюючого органу подано відповідну заяву.

Наприклад, якщо заяву подано до 15.06.2024, резидент Дія Сіті вважатиметься платником податку на особливих умовах з 01.07.2024.

Проте такий перехід не змінить періодичності декларування податку на прибуток. Адже до переходу на особливі умови оподаткування новостворене підприємство мало подавати річну декларацію і в разі переходу на особливі умови оподаткування має подати одну річну декларацію, в якій відображатиме окремо показники за період роботи на загальному порядку й на особливому порядку.

Як саме показати це окремо? ДПС у ЗІР відповідає, що:

— у рядку 01 — дохід від будь-якої діяльності (за мінусом непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, отриманий протягом усього календарного року (з 1 січня до 31 грудня податкового (звітного) року);

— у рядках 02 — 06 — показники виключно за період перебування на загальній системі оподаткування податком на прибуток;

— у рядку 06.3 Дія — показник за період перебування резидента Дія Сіті на особливих умовах, який переносять із графи 6 рядка 44 додатка Дія до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Разом із декларацією за податковий (звітний) рік подають річну фінансову звітність, яка є додатком до декларації та її невід’ємною частиною.

При цьому платникові рекомендується подати разом із декларацією доповнення відповідно до п. 46.4 ПКУ, складене за довільною формою з поясненням розбіжностей у показниках фінансової звітності та декларації.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру