• Посилання скопійовано

Взаємозалік розрахунків із ФОПом

ТОВ — платник податку на прибуток планує здійснити зарахування взаєморозрахунків із ФОПом. Як це правильно оформити, чи обов’язково укладати новий договір?

Умови зарахування однорідних вимог

Зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги (ст. 601 ЦКУ).

Умови, яким мають відповідати вимоги, що можуть підлягати зарахуванню:

— бути зустрічними (кредитор за одним зобов’язанням є боржником за іншим, а боржник за першим зобов’язанням є кредитором за другим);

— бути однорідними (зараховуватися можуть вимоги про передачу речей одного роду, у зв’язку з чим зарахування як спосіб припинення зазвичай застосовують до зобов’язань із передачі родових речей, зокрема грошей). Правило про однорідність вимог поширюється на їхню правову природу, але не стосується підстави виникнення такої вимоги. Отже, допускається зарахування однорідних вимог, які випливають із різних підстав (різних договорів тощо). На однорідність не впливає включення до суми боргу податків та зборів;

— строк виконання таких вимог настав, не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги.

Крім того, треба враховувати, що зарахування може здійснюватися як у повній сумі зобов’язання (за одним чи кількома договорами), так і частково.

Щодо одностороннього зарахування зустрічних вимог, то тут варто врахувати загальну практику зарахування зустрічних вимог і такі умови ЦКУ:

— зарахування зустрічних вимог може здійснюватися за заявою однієї зі сторін;

— зарахування зустрічних вимог припиняє зобов’язання за договором (у частині чи у повному обсязі — залежно від повного або часткового зарахування);

— позаяк ідеться про припинення зобов’язання внаслідок одностороннього зарахування, то припинення зобов’язання на вимогу однієї зі сторін допускається лише у випадках, установлених договором або законом (ч. 2 ст. 598 ЦКУ).

Отже, взаємозалік уможливлюється, якщо сторони уклали додаткові угоди до відповідних договорів і домовилися про погашення заборгованостей у такий спосіб. Або ж ініціатором взаємозаліку може бути одна зі сторін договорів, якщо така можливість прописана у цих договорах.

За відсутності у договорах прямої вказівки на можливість зарахування зустрічних вимог ТОВ може скласти заяву (пропозицію) про взаємозалік у будь-якій формі та надіслати її ФОПу. В такому документі мають бути зазначені умови зарахування зустрічних вимог (реквізити договорів, суми боргів, визначення сторін, зокрема хто покупець, а хто продавець, підтвердження виконання умов договору щодо постачання), строк виконання за якими настав, у сумі, що потребує зарахування (грошові вимоги, зокрема). Обов’язково треба уточнити термін виконання зобов’язань, навести підтвердження грошової заборгованості (акт звіряння) та бажану дату зарахування вимог. Якщо дату не зазначали, то датою зарахування буде дата отримання ФО заяви (відмітка пошти про отримання контрагентом).

Проте, на нашу думку, краще укласти договір про зарахування однорідних вимог та оформити факт зарахування актом. Такий підхід мінімізує ризик оскарження зарахування однорідних вимог у судовому порядку.

Але зверніть увагу: не кожен ФОП погодиться на таке вирішення питання з розрахунками. Адже для ФОПа — платника єдиного податку взаємозалік передбачає розрахунок у негрошовій формі і, отже, перехід на загальну систему оподаткування.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру