• Посилання скопійовано

Оподаткування комітента при переході з ЄП на податок на прибуток і ПДВ

Комітент-юрособа планує перехід з єдиного податку на загальну систему оподаткування зі сплатою ПДВ. Які наслідки у незакритих операцій за договорами комісії?

Візьмімо випадок із практики. Юрособа — платник ЄП групи ІІІ перейшла на загальну систему оподаткування і ПДВ з 01.07.2024. При цьому 01.05.2024 за договором комісії передало товар комісіонеру на комісію. Продаж товару буде після 01.07.2024. Чи виникатиме у комітента ПДВ за такими операціями?

Ні, не виникатиме, і ось чому.

За ПКУ правила оподаткування за договорами комісії такі. Якщо комітент є платником ПДВ, то передача товарів комісіонеру є операцією постачання і першою податковою подією, за якою потрібно нарахувати ПЗ з ПДВ, скласти ПН і зареєструвати в ЄРПН (п. 189.4 ПКУ). А отримання оплати від комісіонера є другою податковою подією.

Проте якщо на момент першої податкової події комітент не був платником ПДВ, то на дату настання другої податкової події (отримання оплати) він уже є платником ПДВ, підстав для нарахування ПДВ немає. Адже другою податковою подією фактично закривається заборгованість, що виникла під час першої податкової події.

Подібну відповідь дає ДПС на запитання в ЗІР (101.06): «Чи виникають податкові зобов’язання з ПДВ у платника податку, в разі коли перша подія (відвантаження товарів, оформлення документа на постачання послуг або зарахування коштів від покупця) відбулася до його реєстрації таким платником?».

ДПС вважає, що ПЗ не нараховуються, за умови що такий платник не обрав касового методу визначення податкового зобов’язання.

Платник ПДВ, який застосовує касовий метод визначення податкових зобов’язань, повинен за фактом оплати поставлених товарів/послуг задекларувати податкові зобов’язання з ПДВ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру