• Посилання скопійовано

19 січня — останній день сплати ЄСВ ФОПами

Наближається 19 січня — граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІV квартал. Сума для сплати становить 4 422 грн. Але через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо чинні правила.

Рахунки для сплати

ДПС повідомляла, що з 1 січня 2024 року рахунки з ЄСВ не змінювалися. Але радимо: щоб не пропустити зміни, краще перед сплатою ЄСВ перевірити реквізити рахунку, зокрема у рубриці «Стан розрахунків з бюджетом» в Е-кабінеті.

Нагадуємо, що для платників ЄСВ — ФОПів та самозайнятих осіб передбачено символ «204». Його використовують при встановленні номера рахунку для сплати ЄСВ: цифри з дев’ятнадцятої до двадцять першої літерно-цифрового номера рахунку відповідають категорії платника ЄСВ (містять ті самі 204).

Ті, хто сплачує податки та ЄСВ з єдиного рахунку, можуть це робити й надалі.

Нові правила заповнення платіжок для сплати ЄСВ

З 1 грудня платіжки для сплати податків та ЄСВ потрібно заповнювати за новими правилами. Зокрема, у реквізиті «Призначення платежу» треба зазначати лише код сплати податків та ЄСВ (здебільшого — 101) і наводити назву податку або ЄСВ та звітний період їхньої сплати. Ми докладно написали про це в «ДК» №29/2023.

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

— щодо ЄСВ для сплати ФОПами за себе: 101 ЄСВ за ІV квартал 2023 року;

— щодо ЄСВ, нарахованого на зарплату працівників ФОПів: 101 сплата ЄСВ за І [чи ІІ] половину [відповідного місяця].

Мінімальний та максимальний розмір ЄСВ за ІV квартал

За Законом про Держбюджет на 2023 рік з 1 січня розмір мінімальної зарплати (далі — МЗП) дорівнює 6 700 грн. Мінімальну базу нарахування ЄСВ встановлено на рівні 1 МЗП, а максимальну — 15 МЗП.

Відповідно мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ у ІV кварталі 2023 року становить: 6 700 х 22% = 1 474 грн. А за сам ІV квартал 2023 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОПа, незалежно від системи оподаткування і групи, становить 4 422 грн (1 474 х 3).

Максимальна база для нарахування ЄСВ у 2023 році дорівнювала 100 500 грн. Таким чином, максимальний розмір місячного страхового внеску за місяць ІV кварталу 2023 року становить: 100 500 х 22% = 22 110 грн. А максимальний розмір ЄСВ до сплати за себе за ІV квартал 2023 року становить для підприємців 66 330 грн.

Чи можна не сплачувати ЄСВ під час війни?

За чинними нормами п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ ФОПи-«єдинники» (так само як ФОПи на загальній системі оподаткування й особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Згідно із Законом про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховували, не обчислювали та не сплачували.

Проте це не позбавляє права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати його суми у декларації з метою отримання страхового стажу.

Зверніть увагу!

Усі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ за себе за всі місяці ІV кварталу 2023 року. Але за бажанням це можна зробити добровільно, у розмірі, не меншому за мінімальний і не більшому за максимальний. Зокрема, для того щоб не втратити страховий стаж за місяці, в яких ЄСВ не сплачено.

Окремі пільги щодо несплати ЄСВ

Чи можна не сплачувати ЄСВ, але зберегти страховий стаж? Якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони можуть не сплачувати ЄСВ за себе. І страховий стаж матимуть! Але тільки за умови, що роботодавець за основним місцем роботи сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

Якщо у певному місяці роботодавець сплатив ЄСВ, але у розмірі, меншому за мінімальний страховий внесок, то для отримання страхового стажу такі самозайняті особи ЄСВ за себе платитимуть. І в розмірі, не меншому за мінімальний внесок! На цьому наголошує ДПС.

Чи можуть ФОПи-працівники бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше ніж максимальна величина бази нарахування ЄСВ?

Тобто обов’язку сплачувати ЄСВ такі ФОПи не мають. А добровільно можна? Єдиної позиції ДПС щодо цього не озвучує (див., наприклад, ІПК ДПСУ від 01.11.2021 №4139/ІПК/99-00-04-03-03-06, «ДК» №46/2021). Звісно, ФОПів за таку добровільну сплату не штрафуватимуть. Але чи потраплять ці внески до розрахунку майбутніх пенсій, наразі впевненості немає.

ФОПи-пенсіонери та особи з інвалідністю

Звільняються від сплати ЄСВ за себе ФОПи, якщо вони отримують пенсію за віком чи за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1105, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Якщо ФОП одночасно є і «незалежником»

Якщо фізособа зареєстрована як підприємець і при цьому провадить незалежну професійну діяльність, вона обліковується ДПС як фізособа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

ФОП-«незалежник», який отримує пенсію або соцдопомогу, ЄСВ за себе не сплачуватиме. Хоча може і сплачувати — за умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Звичайна фізособа, яка провадить незалежну профдіяльність і не має статусу ФОПа, такою пільгою не користується. Про це ми докладно розповіли в «ДК» №24/2020.

Якщо все ж таки ФОП вирішив ЄСВ декларувати і сплачувати

До якого числа сплачувати ЄСВ за ІV квартал?

Закон про ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9) каже, що ФОПи мають сплачувати ЄСВ до 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. За інформацією територіальних податківців, останнім днем є 19 число. Також за календарем ДПС останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за ІV квартал є 19 січня 2024 року.

Чи буде штраф, якщо не сплачувати ЄСВ у встановлені законом строки?

Незмінними залишилися положення п. 9-19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ, згідно з якими за платниками єдиного внеску, зазначеними у п. 4, 5 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, залишилося право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану і не подавати розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації за період, в якому відповідно до абз. 1 п. 9-19 розділу VIII Закону про ЄСВ єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте до платників ЄСВ, зазначених у п. 4, 5 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, які обчислять і нарахують ЄСВ та подадуть до контролюючого органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ, та при цьому не сплатять самостійно визначених зобов’язань, з 01.08.2023 контролюючий орган застосовує штрафи, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ.

Отже, контролюючі органи застосовують штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, та пеню за порушення, вчинені у період до 01.03.2020 та починаючи з 01.08.2023.

За порушення платниками законодавства про єдиний внесок у період з 01.03.2020 до 31.07.2023 контролюючий орган штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, не застосовує, а пеня, нарахована за цей період, підлягає списанню.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру