• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Через збій у роботі інтернет-провайдера не видали чек покупцю: які наслідки?
Через збій в роботі інтернет-провайдера 22.11.2023 списалися кошти з картки покупця, а через ПРРО підприємства (платник єдиного податку) чеки не сформувалися і не потрапили до Z-звіту. Тепер звіти ПРРО не збігаються зі сумою коштів, яку отримало підприємство. Як бути з коштами: повернути покупцю? Чи є якийсь вихід?

На яку дату починати дисконтувати довгострокову позику?
Юрособа має заборгованість за позикою від нерезидента, строк якої закінчився 31.12.2022. Цією датою укладено додаткову угоду на продовження строку на 5 років, із погашенням платежів рівними частинами та відсотків поквартально, яка зареєстрована в НБУ 25.08.2023. На яку дату визнавати заборгованість довгостроковою та брати ставку для дисконтування: на 01.01.2023 чи на 25.08.2023?

Компенсація щорічної відпустки за тривалий період перебування у відпустці без збереження зарплати
Як розрахувати компенсацію відпустки при звільненні, якщо працівник у травні 2022 р. написав заяву на відпустку без збереження зарплати, а в грудні 2023 р. звільнився за власним бажанням? Як розрахувати кількість днів відпустки, що підлягає компенсації?

Оподаткування в разі зарахування резидентом «Дія Сіті» поворотної фіндопомоги в рахунок виплати дивідендів
Резидент «Дія Сіті», платник податку на особливих умовах, надав засновникові-юрособі на загальній системі оподаткування поворотну фіндопомогу, яку ще не повернуто. Водночас прийнято рішення про виплату резидентом «Дія Сіті» дивідендів, із зарахуванням виплаченої допомоги в рахунок виплати дивідендів. Які особливості оподаткування?

Компенсація відпустки сумісникові за відсутності розрахункового періоду
Як розрахувати компенсацію невикористаної відпустки зовнішньому сумісникові (0,25 ставки, 2 год. на день), який з березня 2022 р. не мав доходу? Був у відпустці без збереження зарплати, потім призупинений трудовий договір. Звільняється у грудні 2023 р. і має 27 днів невикористаної відпустки. Оклад — 9 400 грн і була доплата за виконання додаткових обов’язків у розмірі 1 675 грн.

Продаж товару нерезидентові на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
Нерезидент купив пальне для заправляння авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З цим контрагентом є договірні відносини. Якою валютою — гривнею чи євро має розрахуватися контрагент на поточний рахунок продавця?

До змісту номеру