• Посилання скопійовано

Що нового

Мінфін оновив форму Звіту про контрольовані операції і додатка ТЦ

!  Суб’єктам контрольованих операцій

Міністерство фінансів наказом від 07.12.2023 №673 виклало в новій редакції:

форму Звіту про контрольовані операції, затверджену наказом Мінфіну від 18.01.2016 №8;

додаток ТЦ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 №897.

У зв’язку з цим внесено зміни до Порядку складання Звіту про контрольовані операції. Зокрема, Порядок доповнено положеннями, відповідно до яких нерезидент, який здійснює господарську діяльність на території України через постійне представництво, подає Звіт за основним місцем обліку постійного представництва. Якщо постійних представництв два чи більше, то нерезидент складає та подає окремий Звіт щодо кожного постійного представництва за їх основним місцем обліку.

Тим часом до цього наказу внесено редакційні правки наказом Мінфіну від 27.12.2023 №725.

Наказ Мінфіну від 07.12.2023 №673
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 10.01.2024 офіційно не опублікований


Держреєстр РРО оновлено

!  СГ, які застосовують РРО

Державна податкова служба України виклала в новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом ДПС від 21.12.2020 №744.

В оновленому Реєстрі міститься 75 РРО, дозволених до первинної реєстрації, та 134 РРО, первинна реєстрація яких заборонена.

Наказ ДПС від 29.12.2023 №1122
чинний з 29.12.2023


Нова форма податкового повідомлення для нерезидентів

!  Нерезидентам

Міністерство фінансів внесло зміни до Наказу Мінфіну від 10.12.2021 №657 «Про затвердження форм податкових повідомлень особі-нерезиденту та розрахунків грошових зобов’язань», доповнивши його формами:

податкового повідомлення особі-нерезиденту про порушення вимог Загального стандарту звітності CRS;

розрахунку грошового зобов’язання до податкового повідомлення особі-нерезиденту за порушення вимог Загального стандарту звітності CRS.

Тим часом наказом Мінфіну від 25.12.2023 №713 до цього наказу внесено деякі зміни.

Наказ Мінфіну від 05.12.2023 №670
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 10.01.2024 офіційно не опублікований


Особливості діяльності об’єднаних кредитних спілок врегульовано

!  Об’єднаним кредитним спілкам

Національний банк затвердив Положення про особливості діяльності об’єднаних кредитних спілок.

Це Положення розроблене з метою забезпечення фінансової стійкості членів об’єднаних кредитних спілок, процесу підтримки платоспроможності та ліквідності членів об’єднаної кредитної спілки, здійснення контролю за додержанням законодавства кредитними спілками, які є членами об’єднаної кредитної спілки.

Як додаток до Положення затверджено форму Звіту про дотримання членами об’єднаної кредитної спілки додаткових вимог. Такий звіт вперше слід буде подати до НБУ за перше півріччя 2024 року — до 25 липня.

Об’єднані кредитні спілки мають розробити та привести свої внутрішні документи, діяльність у відповідність до вимог Положення до 01.07.2024.

Постанова НБУ від 29.12.2023 №206
чинна з 01.01.2024


НКЦПФР визначила сім держав зони ризику

!  Емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку визначила, що до іноземних держав, які належать до зони ризику, зокрема, належать:

Корейська Народно-Демократична Республіка;

Ісламська Республіка Іран;

Республіка Союзу М’янма;

Сирійська Арабська Республіка;

Республіка Куба;

Російська Федерація;

Республіка Білорусь.

Відповідно до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, а також особами, які надають забезпечення за такими цінними паперами, затвердженого рішенням НКЦПФР від 06.06.2023 №608, емітенти ЦП повинні розкривати інформацію щодо наявності зв’язків з іноземними державами зони ризику.

Рішення НКЦПФР від 28.12.2023 №1485
введено в дію 01.01.2024


Зміни в ліцензуванні видів госпдіяльності, держрегулювання яких здійснюється НКРЕКП

!  Ліцензіатам НКРЕКП

НКРЕКП затвердила зміни до Порядку ліцензування видів господарської діяльності, державне регулювання яких здійснюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 03.03.2020 №548.

Змінами, зокрема:

— визначено, що НКРЕКП протягом 3 р. д. з дня реєстрації заяви про отримання ліцензії письмово повідомляє здобувачу ліцензії дату та реєстраційний номер його заяви про отримання ліцензії, права та обов’язки здобувача ліцензії;

— з 7 до 3 р. д. зменшено строк для встановлення НКРЕКП наявності або відсутності підстав для залишення заяви про отримання ліцензії без руху;

— передбачено, що перебіг строку розгляду справи зупиняється на строк залишення заяви без руху;

— уточнено, що у разі усунення підстави (підстав) для залишення заяви про отримання ліцензії без руху у строк, встановлений НКРЕКП, заява про отримання ліцензії вважається поданою в день її первинного подання. Строк розгляду справи продовжується на строк залишення заяви без руху.

Повторне залишення заяви без руху з підстав, раніше не зазначених у листі про залишення заяви про отримання ліцензії без руху, не допускається за умови, що на момент продовження розгляду такої заяви раніше подані документи зберегли свою актуальність.

У разі недотримання строку, встановленого НКРЕКП для усунення підстави (підстав) залишення заяви про отримання ліцензії без руху, здобувач ліцензії може повторно подати заяву про отримання ліцензії у встановленому порядку;

— установлено новий строк для прийняття НКРЕКП рішення про видачу або відмову у видачі ліцензії на право провадження госпдіяльності, що належить до сфери діяльності суб’єктів природних монополій, — 30 к. д. (а не 20 р. д., як раніше) з дня отримання заяви;

— визначено, що за результатами розгляду повідомлень про зміни у документах, що подавалися до заяви про отримання ліцензії, аналізу підтвердних документів та одержаної інформації з державних паперових та електронних інформаційних ресурсів НКРЕКП приймає рішення про внесення змін до відповідного рішення про видачу ліцензії ліцензіату (зокрема, в частині зміни найменування ліцензіата, місць та/або засобів провадження його господарської діяльності).

Постанова НКРЕКП від 27.12.2023 №2623
чинна з 29.12.2023


Звітність учасників ринку небанківських фінпослуг: є зміни

!  Учасникам ринку небанківських фінпослуг

Нацбанк затвердив зміни до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України, затверджених постановою НБУ від 25.11.2021 №123.

Змінами, зокрема, передбачено, що учасники ринку небанківських фінансових послуг подають до НБУ файли з показниками звітності та електронні документи за IV квартал 2023 року та/або річні за 2023 рік, складені на звітну дату 01.01.2024, згідно з вимогами Правил, що діяли станом на 31.12.2023.

Юрособи — суб’єкти господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінустановами, але мають визначене законодавством України право надавати послуги з фінлізингу (далі — лізингодавці), подають до НБУ файли з показниками звітності та електронні документи після 01 січня 2024 року відповідно до вимог, установлених до фінансових компаній Правилами з урахуванням змін, затверджених цією постановою.

Кредитні спілки протягом першого півріччя 2024 року подають до НБУ файли з показниками звітності відповідно до додатка 5 до Правил (зі змінами) зі звітним періодом квартал, строк подання звітності за I, II квартали 2024 року — не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Нацбанк не застосовує заходів впливу:

до страховиків, фінансових компаній, лізингодавців, ломбардів за несвоєчасне подання файлів із показниками звітності, електронних документів та/або допущені помилки під час складання звітності за I квартал 2024 року;

до кредитних спілок за несвоєчасне подання файлів із показниками звітності та/або допущені помилки під час складання звітності за I квартал 2024 року.

Нацбанк не застосовує заходів впливу згідно з вищезазначеними положеннями за умови, якщо файли з показниками звітності, електронні документи подані до Нацбанку в повному обсязі до 25.07.2024.

Постанова НБУ від 27.12.2023 №190
чинна з 01.01.2024


Удосконалено порядок здійснення фінмоніторингу установами та банками

!  Банкам та установам, які надають фінпослуги

Національний банк затвердив зміни до:

1) Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою НБУ від 19.05.2020 №65;

2) Положення про здійснення установами фінансового моніторингу, затвердженого постановою НБУ від 28.07.2020 №107.

Змінами, зокрема, визначено, що банк/установа не вживає (припиняє вживати) заходів, визначених у п. 2 — 4 ч. 14 ст. 11 Закону про фінмоніторинг, стосовно політично значущої особи, членів її сім’ї та пов’язаних з нею осіб у разі дотримання умов, визначених в абз. 15, 16 ч. 14 ст. 11 Закону про фінмоніторинг.

Банк/установа для прийняття рішення щодо припинення вжиття заходів, визначених у п. 2 — 4 ч. 14 ст. 11 Закону про фінмоніторинг, щодо політично значущої особи, членів її сім’ї та осіб, пов’язаних з нею, здійснює аналіз фінансових операцій політично значущої особи, членів її сім’ї та осіб, пов’язаних з нею, з дня припинення виконання політично значущою особою визначних публічних функцій у порядку, визначеному у внутрішніх документах банку/установи з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Водночас встановлено вимоги до змісту такого порядку.

Постанова НБУ від 29.12.2023 №198
чинна з 02.01.2024


Від відповідальності за узгоджені антиконкурентні дії можуть звільнити

!  Борцям з конкуренцією

Антимонопольний комітет затвердив Порядок звільнення від відповідальності за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій.

Цей Порядок визначає механізм та процесуальні засади застосування повного або часткового звільнення від відповідальності за порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій їх учасників відповідно до ст. 52-1 Закону «Про захист економічної конкуренції».

Розпорядження АМКУ від 30.11.2023 №19-рп
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 10.01.2024 офіційно не опублікований


Як страховику вийти з ринку — є Положення

!  Страховикам

Нацбанк затвердив Положення про добровільний вихід з ринку страховика та передачу страховиком страхового портфеля.

Це Положення визначає:

особливості та порядок здійснення страховиком процедури добровільного виходу з ринку залежно від обраного способу добровільного виходу з ринку згідно з ч. 1 ст. 62 Закону «Про страхування»;

порядок та вимоги щодо отримання попереднього дозволу на передачу страхового портфеля без виходу страховика з ринку;

особливості реорганізації страховика шляхом перетворення ТДВ в АТ;

перелік та вимоги до документів, що подаються страховиком до Нацбанку у межах процедури добровільного виходу з ринку, та порядок їх подання;

порядок анулювання ліцензії страховика, що припиняється внаслідок добровільного виходу з ринку, та виключення його з Держреєстру фінустанов.

Страховик, який не завершив процедуру припинення юрособи шляхом реорганізації або ліквідації за рішенням загальних зборів, розпочату до набрання чинності Положенням, подає заяву про анулювання ліцензії та виключення його з Держреєстру фінустанов у порядку, передбаченому Положенням.

Постанова НБУ від 25.12.2023 №184
чинна з 01.01.2024


Нова процедура антимонопольної перевірки

!  СГ

Антимонопольний комітет затвердив:

Порядок проведення перевірки суб’єктів господарювання, об’єднань, органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю Антимонопольним комітетом України, його територіальними відділеннями;

форму розпорядження про проведення перевірки та утворення комісії з проведення перевірки;

форму акта про проведення перевірки.

Строк проведення перевірки не може перевищувати 30 к. д., якщо інше не встановлено в рішенні госпсуду. Цей строк може бути продовжений рішенням госпсуду за обґрунтованим клопотанням АМКУ, його територіального відділення в разі:

письмової згоди об’єкта перевірки — але не більше ніж на 30 к. д.;

подання клопотання до органу АМКУ або територіального відділення АМКУ об’єктом перевірки про продовження строку перевірки у зв’язку з необхідністю підготовки таким об’єктом інформації, необхідної для проведення перевірки — але не більше ніж на 30 к. д.;

якщо є потреба у проведенні експертизи — але не більше ніж на строк проведення такої експертизи.

Водночас втрачає чинність Положення про порядок проведення перевірок додержання законодавства про захист економічної конкуренції, затверджене розпорядженням АМКУ від 25.12.2001 №182-р. Потреба в оновленні Положення виникла в зв’язку з прийняттям Закону від 09.08.2023 №3295-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності Антимонопольного комітету України», який набрав чинності 01.01.2024.

Розпорядження АМКУ від 07.12.2023 №21-рп
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 10.01.2024 офіційно не опубліковане


Загальні збори АТ і КІФ в умовах воєнного стану — є зміни

!  АТ і КІФ

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Рішення НКЦПФР від 16.02.2023 №154 «Щодо визначення особливостей проведення загальних зборів акціонерних товариств та загальних зборів учасників корпоративних інвестиційних фондів на період дії воєнного стану у 2023 році».

Зокрема, згідно зі змінами у період дії воєнного стану загальні збори акціонерів АТ, незалежно від змісту норм статуту та інших внутрішніх документів АТ, якими регулюється порядок скликання та проведення загальних зборів, можуть бути проведені також шляхом проведення електронних загальних зборів відповідно до Порядку скликання та проведення електронних загальних зборів акціонерів.

Крім цього, передбачено, що:

— АТ/КІФ, місцезнаходження яких розташовані на територіях України, на яких не ведуться бойові дії або які не є тимчасово окупованими територіями, починаючи з 2024 року повинні проводити річні загальні збори у строки, встановлені законодавством;

— АТ/КІФ, місцезнаходження яких розташовані на територіях України, на яких ведуться бойові дії або які є тимчасово окупованими територіями, можуть проводити загальні збори акціонерів АТ або учасників КІФ у порядку, визначеному п. 2 або 3 рішення.

У разі неможливості проведення загальних зборів акціонерів АТ або учасників КІФ у зв’язку з розташуванням АТ/КІФ на територіях України, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованих територіях, загальні збори акціонерів АТ або учасників КІФ мають бути проведені протягом 90 днів після завершення дії воєнного стану.

Рішення НКЦПФР від 22.12.2023 №1451
чинне з 27.12.2023


Нові учасники загальних зборів ТОВ та ТДВ

!  ТОВ/ТДВ

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Порядку проведення загальних зборів учасників товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю із застосуванням засобів електронних комунікацій через облікову систему часток, затвердженого рішенням НКЦПФР від 17.05.2023 №526.

Змінами запроваджено термін «особа, якою набуто права за частками товариства». Такі особи та їх уповноважені особи, інформація про яких внесена до облікової системи часток, можуть брати участь у загальних зборах відповідно до вимог цього Порядку. На них поширюються всі права та обов’язки (а також порядок їх реалізації), що передбачені для учасників товариства та їх представників при скликанні та проведенні загальних зборів відповідно до Закону про ТОВ/ТДВ

Рішення НКЦПФР від 22.12.2023 №1452
чинне з 26.12.2023, введено в дію 01.01.2024

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру