• Посилання скопійовано

Продаж ОЗ за рішенням суду: що з ЄП?

У юрособи — платника ЄП (5%) за рішенням суду було відчужено ОЗ. Кошти від продажу отримає кредитор на свій рахунок від судового виконавця. Що в обліку?

Бухгалтерський облік

Особливістю ситуації, що розглядається, є те, що юрособа-власник не отримує від покупця кошти за продані ОЗ.

Унаслідок продажу ОЗ у бухобліку юрособи буде відображено дебіторську заборгованість покупця. Але позаяк за рішенням суду кошти від продажу надходять на погашення кредиторської заборгованості юрособи, то у бухгалтерському обліку потрібно відобразити зарахування дебіторської заборгованості із зобов’язанням перед кредитором:  Д-т 631 К‑т 361 — на вартість продажу ОЗ.

З погляду бухгалтерського обліку все логічно і зрозуміло. Але внаслідок такого зарахування виникає запитання щодо статусу «єдинника». Адже юрособам 3-ї групи негрошові розрахунки заборонені!

Податковий облік

Платники єдиного податку першої — третьої груп здійснюють розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно у грошовій формі — готівковій або безготівковій (зокрема з використанням електронних грошей) (п. 291.6 ПКУ).

На наш погляд, у цій ситуації це правило було порушено, тому що кошти від продажу ОЗ на рахунок платника єдиного податку не надійшли, а фактично відбулося зарахування заборгованостей.

Факт здійснення негрошових розрахунків є підставою для обов’язкового переходу на сплату інших податків, згідно з пп. 4 пп. 298.2.3 ПКУ — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків.

Щоб перейти на сплату інших податків, потрібно до податкової служби подати заяву — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (пп. 298.2.1 ПКУ).

Якщо платник не подасть такої заяви самостійно, податкова служба зробить це сама за наслідками перевірки (п. 299.11 ПКУ), і до того ж заднім числом.

Крім того, з доходу, отриманого внаслідок проведеного негрошового розрахунку, податок потрібно сплатити у подвійному розмірі (п. 293.5 ПКУ). Тобто для платника ЄП зі ставкою 5% — сплатити в розмірі 10%.

Як рахувати дохід при продажу ОЗ

Відповідно до п. 292.2 ПКУ:

— при продажу основних засобів юрособами — платниками єдиного податку дохід визначають як суму коштів, отриманих від продажу таких основних засобів;

— якщо основні засоби продано після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначають як різницю між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

З наведеного випливає: якщо виконується правило «12 місяців», при продажу основних засобів за їх залишковою вартістю дохід від продажу становитиме 0 грн. Це означає, що податок з цієї операції взагалі не справлятиметься, ані в подвійному, ані в одинарному розмірі.

Якщо ж правило «12 місяців» не виконуватиметься, податок треба буде сплатити з вартості продажу ОЗ, яка в описаній ситуації дорівнює залишковій вартості ОЗ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру