• Посилання скопійовано

Суміщення посад, якщо за основною посадою оголошено простій

Економіст перебуває на простої з оплатою 2/3 посадового окладу. Чи можна надати йому суміщення за посадою головного бухгалтера, з яким було призупинено трудовий договір?

Простій

Простій — це зупинення роботи, спричинене відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ст. 34 КЗпП).

Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ст. 113 КЗпП).

Призупинення трудового договору

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове звільнення роботодавця від обов’язку забезпечувати працівника роботою і тимчасове звільнення працівника від обов’язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором (ст. 13 Закону №2136).

Тобто, щоб можна було призупинити дію трудового договору з працівниками у місті, де не ведуться бойові дії, потрібна наявність двох умов:

1) роботодавець не може забезпечити працівника роботою;

2) працівник не може її виконувати.

Отже, якщо дві вищезазначені умови одночасно виконуються, роботодавець може призупинити дію трудових договорів із працівниками.

Ініціювати призупинення дії трудового договору може як роботодавець (видавши наказ, загальний для всі працівників), так і працівник (написавши заяву, на підставі якої роботодавець видає наказ), які по змозі мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб (ч. 2 ст. 13 Закону №2136).

Виходячи з норми розуміємо, що для призупинення дії трудового договору з головбухом мають виконуватися дві умови, а зважаючи на те, що економісту пропонується суміщення за цією посадою, то умова щодо неможливості роботодавця забезпечити головбуха роботою не виконується. Отже, призупинення неможливе.

Тому головбуху краще запропонувати інший варіант для тимчасового припинення своїх обов’язків, наприклад відпустку без збереження заробітної плати.

Суміщення при простої

Чинним законодавством не передбачено обмеження запровадження простою за основною посадою з одночасним суміщенням посади тимчасово відсутнього працівника.

Працівникам, які виконують на тому самому підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника ст. 105 КЗпП. Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

Позаяк під час простою працівник за посадою економіста не виконує роботу, то він отримує плату 2/3 згідно з наказом про впровадження простою. При оформленні за суміщенням на посаду тимчасово відсутнього головбуха потрібно проводити доплату за суміщення у розмірі, встановленому наказом.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру