• Посилання скопійовано

Коригування вартості товару після зміни статусу платника ПДВ

ТОВ — платник ПДВ придбало товар у неплатника. Відвантаження — перша подія. На дату оплати продавець уже став платником ПДВ. Чи буде ПДВ?

На дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у термін, установлений ПКУ (п. 201.1 ПКУ).

Тобто право на складення податкових накладних та реєстрацію їх в ЄРПН має особа, зареєстрована платником ПДВ.

Датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: дата зарахування коштів від покупця/замовника на рахунок платника податку або дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації (п. 187.1 ПКУ).

З огляду на наведену умову на дату першої події підприємство платником ПДВ не було, тож на момент оплати ПЗ у постачальника та ПК у покупця не виникає. Звісно, за умови що сторони договору не застосовують касового методу нарахування ПДВ.

Проте якщо ціна товару коригуватиметься і це відбудеться вже після того, як постачальник став платником ПДВ, то, на наш погляд, у разі:

— зменшення ціни складати РК підстав немає, тому що ПН за першою подією не було;

— збільшення ціни — треба скласти ПН на суму збільшення, адже податкове зобов’язання виникло на дату збільшення.

І тут постає запитання, як саме скласти таку ПН, адже, по суті, у нас змінилася ціна товару, а його кількість лишилася та сама.

На нашу думку, в такій ПН потрібно зазначити дані щодо товару, який був відвантажений (номенклатура, УКТ ЗЕД, відвантажена кількість), а от у графі 7 «Ціна постачання одиниці» — різницю між ціною на дату відвантаження та на дату оплати/підписання акта перерахунку ціни.

Позаяк роз’яснень від ДПС щодо такої ситуації немає, обережним суб’єктам господарювання (постачальнику і покупцю) радимо отримати для себе власні ІПК і діяти за ними.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру