• Посилання скопійовано

Відображення в обліку інвестиційної винагороди від ЄБРР

ТОВ отримало інвестиційну винагороду за кредитом на придбання ОЗ (комбайна) від ЄБРР, яка становить 10% тіла кредиту. Що в обліку?

Отже, відповідно до умов договору, інвестиційна винагорода — це одноразова винагорода, що підлягає виплаті ЄБРР позичальникові з донорського внеску (загальної суми, виділеної ЄС) у розмірі до 15% від меншої зі сум обраної суми кредиту та інвестиційних витрат субпроєкту, без урахування будь-якої суми ПДВ, що сплачується у зв’язку з субпроєктом.

Інвестиційні витрати — це сукупні витрати на впровадження та завершення субпроєкту, включно з витратами на технології, монтаж, інженерні роботи, введення в експлуатацію та сертифікат енергоефективності.

Тобто винагорода прив’язана до витрат, що формують первісну вартість об’єкта інвестування. Виплачується винагорода після придбання активу. За заявкою ТОВ інвестиційна винагорода становить 10% від суми тіла кредиту.

За своєю суттю такі отримані кошти є цільовим фінансуванням, умови для отримання якого виконано. Відповідна сума такого фінансування включатиметься до доходу залежно від того, з якою метою і коли таке фінансування надходить.

Цільове фінансування для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство, та фінансування для надання підтримки підприємству без установлення умов його витрачання на виконання у майбутньому певних заходів визнають дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу.

Цільове фінансування капітальних інвестицій визнають доходом протягом періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно до суми нарахованої амортизації цих об’єктів (п. 18 П(С)БО 15).

Бухгалтерський облік

У бухобліку будуть такі проведення:

— Д-т 311 К-т 601 — отримано кредитні кошти;

— Д-т 631 К-т 311 — перераховано кошти за ОЗ;

— Д-т 644 К-т 641 — ПДВ;

— Д-т 152 К-т 631 — оприбутковано ОЗ;

— Д-т 644 К-т 631— ПДВ;

— Д-т 10 К-т 152 — введено ОЗ в експлуатацію;

— Д-т 23 К-т 131 — нараховано амортизацію;

— Д-т 312 К-т 377 — отримано інвестиційну винагороду у вигляді часткової компенсації тіла кредиту;

— Д-т 377 К-т 484 — визнано цільове фінансування в сумі отриманої компенсації;

— Д-т 484 К-т 69 — одночасно з цільовим фінансуванням визнано доходи майбутніх періодів;

— Д-т 23/91 К-т 131 — нараховано амортизацію після отримання компенсації;

— Д-т 69 К-т 745 — визнано дохід від отриманої компенсації пропорційно до нарахованої амортизації. Увага: позаяк компенсація надається лише в розмірі 10% від вартості ОЗ, то дохід визнаватиметься у меншій сумі, ніж сума нарахованої амортизації, лише в частині цих 10%.

Податковий облік

Отримана сума такого фінансування на безповоротній основі не передбачає постачання ОЗ. Також такі кошти не є компенсацією вартості постачених товарів. Тому об’єкт оподаткування ПДВ у розумінні ст. 185 ПКУ не виникає. ПКУ також не передбачено нарахування ПЗ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Щодо податку на прибуток, то визначають об’єкт оподаткування у загальному порядку за правилами бухобліку, без застосування податкових різниць.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру