• Посилання скопійовано

Чи можна сплатити іноземцю за послуги, якщо він не має РНОКПП?

ТОВ отримало консалтингові послуги від ФО-іноземця, який не має РНОКПП. Як провести оплату за такі послуги та звітувати за відсутності РНОКПП у ФО-нерезидента?

Податкове законодавство вимагає від отримувача доходу бути зареєстрованим як фізособа — платник податків в Україні, а від надавача доходу — відобразити такий дохід у податковій звітності персоніфіковано, тобто із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податку (далі — РНОКПП). Це зазначено й у визначенні РНОКПП у п. 70.12 ПКУ.

Тобто, якщо дохід виплачується, то саме РНОКПП дозволяє ідентифікувати фізособу-іноземця як платника податків та показати його дохід у додатку 4ДФ об’єднаної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ.

До речі, відмовитися від РНОКПП у іноземців (на відміну від громадян України) можливості немає (чинне законодавство не передбачає внесення поміток про відмову від РНОКПП до закордонних паспортів).

Документи, пов’язані з проведенням операцій з іноземцями, передбачених п. 70.12 ПКУ, в яких не зазначено РНОКПП, вважаються оформленими з порушенням вимог законодавства України (п. 70.13 ПКУ).

Отже, ТОВ може без проблем виплатити дохід фізособі-іноземцю, але тільки після отримання ним РНОКПП.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру