• Посилання скопійовано

Виправлення помилки у додатку 5 Звіту з ЄСВ за 2019 рік

Яким звітом і в якому періоді можна виправити помилку за листопад 2019 року в додатку 5 Звіту з ЄСВ?

Ситуація: у липні 2019 р. прийнято працівника на основне місце роботи (з трудовою книжкою, категорія 1) і на посаду за сумісництвом (без трудової книжки, категорія 2), про що подано таблицю 5 додатка 4 звітності з ЄСВ.

У листопаді 2019 р. працівник звільняється з посади за сумісництвом. Помилково у таблиці 5 за листопад 2019 р. зазначили дані про звільнення за основним місцем, дату наведено правильно. Помилка тільки у категорії посади працівника.

Чи буде у такому випадку штраф? Як правильно виправити помилку в таблиці 5 Звіту з ЄСВ за 2019 рік?

Виправлення потрібно проводити у чинній формі звіту на момент виявлення помилки, тобто у єдиній звітності за Порядком №773.

Порядок №773 диктує: платник єдиного внеску у звітному (податковому) періоді може відкоригувати й виправити помилку, допущену у попередніх звітних (податкових) періодах, донарахувати або зменшити єдиний внесок.

Для цього потрібно зайти у період ІV кварталу 2019 р., вибрати й сформувати єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ з типом «Уточнююча» і додати додаток 5, в якому буде два рядки:

— рядок 1: повторюємо повністю рядок так, як він був відображений у листопаді ІV кварталу 2019 року, при цьому у графі 20 ставимо «1» (рядок на вилучення);

— рядок 2: зазначаємо за працівником правильну інформацію, тобто ставимо у графі 07 категорію «2», а у графі 20 — «0» (рядок на включення).

Отже, єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ із типом «Уточнююча» за ІV квартал 2019 року буде одна, бо виправлення стосуються одного працівника, та міститиме один додаток 5.

У титульній частині єдиної звітності з типом «Уточнююча» рядки з 07 до 110 включно не заповнюємо. У рядку 065 наводимо кількість додатків 5, які подаються (1), та кількість аркушів, які вони займають. Також у рядку 065 фіксуємо кількість додатків 5, які подаються (в цій ситуації «1»), та кількість аркушів, які вони займають.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру