• Посилання скопійовано

Продаж нерухомості з розстрочкою: що з ПДВ?

Банк планує укласти з юрособою попередній договір купівлі-продажу майна (комплексу) із розстрочкою на чотири платежі на один рік. Договір купівлі-продажу, перехід права власності та акт приймання-передачі буде оформлено після отримання останнього платежу. Що з ПДВ?

Від оподаткування звільняються операції банків та інших фінансових установ з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, переданого фізособами, а також суб’єктами підприємницької діяльності — приватними підприємцями й іншими особами, які не є платниками податку, у заставу, зокрема в іпотеку, та на яке було звернено стягнення (п. 197.12 ПКУ).

Від оподаткування звільняються операції банків та інших фінансових установ з постачання майна, набутого ними у власність унаслідок звернення стягнення на таке майно. Звільнення від оподаткування стосується тієї частини вартості майна, за якою його набули у власність у рахунок погашення зобов’язань за договором кредиту (позики).

У разі постачання (продажу, відчуження в інший спосіб) банками й іншими фінансовими установами майна, набутого ними у власність унаслідок звернення стягнення на таке майно, базою оподаткування є додатна різниця між ціною постачання та ціною придбання такого майна (п. 189.15 ПКУ). Ціну придбання визначають як вартість майна, за якою таке майно набуто у власність. У разі придбання майна у платника податку ціну придбання визначають з урахуванням податку на додану вартість. Якщо за таким майном суми податку були включені до складу податкового кредиту банком, іншою фінансовою установою, застосовують положення п. 198.5 ПКУ.

Два розуміння наведених норм ДПСУ

Виходячи з цього банку варто отримати власну ІПК або самостійно обрати той підхід, який сподобається більше (але ІПК, видана іншим платникам податку, банк, у разі виникнення спору з ДПС, не убезпечить).

Перше розуміння

В ІПК ДПСУ від 19.02.2021 №663/ІПК/99-00-21-03-02-06 читаємо, що під час здійснення операцій з постачання майна (зокрема житла), набутого у власність від фізособи, яка не зареєстрована як платник ПДВ, унаслідок звернення на нього стягнення, банки мають керуватися нормами п. 189.15 та 197.12 ПКУ.

Банк зобов’язаний:

— до частини вартості майна, за якою таке майно було набуте банком у власність унаслідок звернення стягнення на таке майно, застосувати режим звільнення від оподаткування ПДВ на підставі п. 197.12 ПКУ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою звільненою від оподаткування ПДВ операцією;

— нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної як додатна різниця між ціною постачання та ціною придбання такого майна, та скласти й зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією.

Друге розуміння

Але є й інше розуміння цієї норми, яке дізнаємося з ІПК ДПСУ від 25.10.2023 №3763/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Якщо взяти за основу цю консультацію, то, якщо майно набуто у власність у неплатника ПДВ, його подальший продаж на всю вартість звільняється від оподаткування ПДВ. У цьому разі складають одну ПН на звільнену операцію.

А якщо майно набуто у власність від платника ПДВ, тоді вартість постачання потрібно ділити на дві частини й оподатковувати так, як зазначено у першому розумінні.

Оподаткування у разі розстрочення платежів

На наш погляд, на кожну частину платежу складають окрему ПН на кожну оплату (позаяк вона є першою подією). Наприклад, якщо у договорі одиницею вимірювання майна, яке продається, є комплекс (код одиниці вимірювання — 1916), а кількість — 1, то в разі отримання 20% оплати у графі ПН «Кількість» стоятиме 0,2.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру