• Посилання скопійовано

Щорічна перерва гіг-спеціаліста

Резидент Дія Сіті показав за КТН «10» нараховану щорічну перерву гіг-спеціалісту, оподаткування проведено як із винагороди. Це помилка? Які наслідки і варіанти вирішення?

ПДФО та ВЗ

Гіг-спеціаліст має право на щорічну оплачувану перерву у виконанні робіт (наданні послуг) тривалістю 17 робочих днів, якщо гіг-контрактом не визначено більшої тривалості такої перерви.

Виплати гіг-спеціалісту, з яких утримується ПДФО за пільговою ставкою 5%, визначені п. 167.2 ПКУ. І серед них щорічної перерви немає, бо згідно з гіг-контрактом, укладеним між гіг-спеціалістом та резидентом Дія Сіті, щорічна оплачувана перерва не є складовою винагороди за виконані гіг-спеціалістом роботи (надані послуги). Тому її оподатковують ПДФО у загальному порядку за ставкою 18% (п. 167.1 ПКУ).

Якщо у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ резидент Дія Сіті відобразив утримання ПДФО із нарахованої суми щорічної перерви за пільговою ставкою 5% замість 18%, відповідно сплатив меншу суму, то це потрібно виправити за допомогою уточнюючого звіту. Виправлення відображають двома рядками: у першому – помилковий рядок із зазначенням у графі 10 ознаки «1»; у другому – правильний із зазначенням у графі 10 ознаки «0». Крім того, треба доплатити різницю з ПДФО до бюджету.

У разі самостійного виправлення платником податків помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, платники податку звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені (див. пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

ЄСВ

Платниками єдиного внеску є, зокрема, роботодавці, які нараховують ЄСВ на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, зокрема в натуральній формі, та суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Водночас на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами Дія Сіті дія законодавства про працю не поширюється.

За виконані протягом місяця роботи (надані послуги) гіг-спеціалістові виплачується винагорода. Ось вона і є об’єктом нарахування ЄСВ.

А що кажуть податківці?

За виконані протягом місяця роботи (надані послуги) гіг-спеціалістові виплачується винагорода у розмірі, порядку та строки, визначені сторонами у гіг-контракті з урахуванням положень Закону №1667. Розмір винагороди за гіг-контрактом може встановлюватися за період або розраховуватися залежно від обсягу виконаних робіт (наданих послуг) чи кількості часу, витраченого на їх виконання (надання) (ст. 19 Закону №1667).

Оскільки дохід у вигляді щорічної оплачуваної перерви, яка згідно з гіг-контрактом укладена між гіг-спеціалістом та резидентом Дія Сіті у порядку, передбаченому Законом №1667, не є складовою винагороди за виконання гіг-спеціалістом роботи (надання послуг), а дія КЗпП та законодавства про працю не поширюється на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами Дія Сіті, то такий дохід не є базою нарахування єдиного внеску.

Роз’яснення ГУ ДПС у Львівській області

Отже, ЄСВ, відображений резидентом Дія Сіті в додатку 1 єдиної звітності, нарахований на щорічну перерву гіг-спеціалісту за КТН «10», потрібно відсторнувати. Тобто подати уточнюючий звіт за цей період із уточнюючим додатком 1, у якому повторити наведену неправильну інформацію з КТН «3». Після прийняття уточнюючого звіту сплачена сума ЄСВ вважатиметься переплатою.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру