• Посилання скопійовано

Виправлення ПДВ з 20% на 0%

Підприємство здійснило постачання товару, нарахувавши ПДВ за ставкою 20%. Товар відвантажено, оплату отримано. ПН складено і зареєстровано в ЄРПН. Але згодом з’ясувалося, що мала застосовуватися ставка 0%. Як виправити помилку?

Версія виправлення з ІПК

На думку ДПС, висловлену нею в індивідуальній податковій консультації від 13.11.2023 №4082/ІПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №50/2023), складена ПН є помилковою, тому її слід обнулити, склавши РК. Потім скласти правильну ПН зі ставкою 0%. Причому зайво нарахований ПДВ має бути повернуто покупцеві або зараховано в рахунок наступних постачань.

Цей варіант має два недоліки.

По-перше, такий порядок виправлення не прописано в нормативних документах. Тому є, по суті, думкою ДПС щодо можливого логічного порядку виправлення помилки. Але якщо це не чітко встановлена норма, а лише думка, то може бути й інша думка.

По-друге, у відповіді ДПС немає деталізації, немає конкретики. На підставі яких документів робити виправлення? Якою датою?

Дивимося далі.

Версія виправлення за ЗІР

Натомість на запитання в ЗІР (підкатегорія 101.15): «Чи має можливість платник податку відкоригувати помилково нараховані суми ПДВ на операції з постачання товарів (послуг), якщо такі операції повинні оподатковуватися за ставкою 0%, або звільнені від оподаткування ПДВ чи не є об’єктом оподаткування ПДВ?» ДПС відповідає, що в такій ситуації коригування можливо лише за умови повернення покупцям сплаченого ними ПДВ під час придбання таких товарів (послуг).

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН РК до ПН.

На дату повернення ПДВ постачальник складає РК до помилкової ПН, обнуляючи таку ПН. Одночасно складається нова ПН.

У цій відповіді також немає деталізації. Знову-таки, незрозуміло, на підставі яких первинних документів, угод робити таке коригування, на яку дату складати нову ПН, як відображати ці виправлення у декларації з ПДВ?

Йдемо далі.

Інші варіанти виправлення

Наприклад, до 01.12.2018 була чинною така консультація в ЗІР (101.15).

ДПС на запитання: «Яким чином в податковій накладній виправити помилку, якщо при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою, складено податкову накладну на операції, які оподатковуються за ставкою 7% або навпаки (нарахування повинно було відбутися за ставкою 20%, а платник нарахував 7%), за умови що в податковій звітності операція відображена правильно?» — відповіла так, як наведено нижче.

Датою виявлення помилки складають РК до ПН з причиною коригування «Зміна номенклатури», в якій помилковий запис наводять зі знаком «-», а потім додають правильний запис із «+».

За такого варіанта виправлення роблять тільки через складання РК, додатково «правильну» ПН складати не запитують.

На наш погляд, за такого варіанта загальна вартість після виправлення має бути така сама, як і до виправлення. Тобто фактично ціна товару без ПДВ у виправленому рядку буде більша. І про повернення суми ПДВ тут не йдеться — якщо тільки сторони не домовились про зменшення ціни товару! Очевидно, що зазначений РК відображають у декларації з ПДВ того періоду, коли РК складено.

На погляд автора, саме у такий спосіб і слід було виправляти помилки. Причому він вписується в норми ПКУ, зокрема, в останньому реченні п. 192.1 ПКУ сказано, що РК до ПН складають також у разі виправлення помилок, допущених під час складання ПН, у тому числі не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Тобто для виправлення помилок не потрібно додатково складати «правильні» ПН. Усі помилки можна виправити через складання РК до помилкової ПН.

Але, на жаль, податкова служба дотримується іншої думки, чим ускладнює платникам життя. Тому, користуючись таким способом виправлення, можна наразитися на конфлікт із податковою службою.

При цьому сума ПДВ справді зміниться і, за потреби, це варто буде показати й у декларації.

Який практичний висновок?

З наведеного вище випливає, що в нормативних документах порядок виправлення згаданої помилки не прописано. Така ситуація може бути підставою для платника податку обрати свій варіант виправлення, який він вважає обґрунтованим. Хоча, звісно, це може призвести до конфлікту з податківцями, тож іти на це варто лише тим, хто готовий доводити свою правоту і в суді.

Іншим платникам доречно з таких питань отримувати індивідуальні податкові консультації.

Як можна виправити?

Якщо ви продавець і нарахували ПДВ за ставкою 20%, коли потрібно 0%, то, мабуть, припустилися помилки і в декларації (завищили ПЗ)!

Для покупця це означає, що на підставі помилкової ПН він не має права відображати ПК. Але якщо відобразив, показавши у декларації, то має виправити помилку, зменшивши ПК. Тобто подати УР до декларації з ПДВ за період, коли відображався ПК на підставі помилкової ПН.

А от постачальник зможе виправити помилку, зменшивши ПЗ, тільки після того, як буде складено і зареєстровано в ЄРПН РК до ПН. Причому процедура виправлення за пп. 192.1.1 ПКУ така, що зменшення відображається у декларації того періоду, коли складено РК, за умови що він своєчасно зареєстрований. А якщо зареєстрований в ЄРПН несвоєчасно, відображається у декларації того періоду, коли РК зареєстровано.

Тобто постачальник показує РК у декларації з ПДВ того періоду, коли РК складено (зареєстровано). І, відповідно, не зменшує ПДВ за декларацією, в якій відображено помилкове ПДВ.

РК можна скласти на дату, коли зайво утримане ПДВ повернено постачальником покупцеві чи зараховано в рахунок інших постачань.

Але ж для такого повернення чи зарахування має бути підстава.

На наш погляд, сторони, постачальник і покупець, можуть укласти додаткову угоду до первісного договору постачання, якою уточнити нюанси, пов’язані зі сплатою ПДВ. Зазначити, що згідно із законодавством операція постачання оподатковується за ставкою 0%, а не 20%, як вважалося за первісним договором.

На підставі додаткової угоди сторони можуть скласти акт про уточнення ціни. Додаткова угода й акт будуть підставами для коригування та відображення коригування в обліку.

Але залежно від особливостей кожної конкретної ситуації документи можуть бути інші.

А як бути з новою, виправленою ПН, на яку дату її складати, як відображати у деклараціях постачальника і покупця?

І на це запитання однозначної відповіді немає. Якщо вже ми підходимо до цієї ситуації як до виправлення помилки, то логічно, що нова виправлена ПН зі ставкою ПДВ 0% має бути складена на дату постачання, тобто на ту саму дату, що й складена помилкова ПН.

Постачальник має відобразити операцію з нульовою ставкою в періоді, коли була складена помилкова ПН. А якщо він цього не зробив, таку помилку треба буде виправити у порядку, зазначеному в ст. 50 ПКУ, зокрема, подавши уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ.

А покупець матиме право відобразити таку операцію з придбання за нульовою ставкою у своїй декларації в періоді реєстрації цієї ПН в ЄРПН, але не пізніше 365 днів з дати виписування (див. п. 198.6 ПКУ). Щоправда, ПК за такою ПН у покупця не буде, адже ставка ПДВ — 0%. Фактично у декларації буде відображено тільки обсяг придбання в рядку 10.4.

Відображення уточнення у бухгалтерському обліку показано в таблиці.

Таблиця

Відображення уточнення у бухгалтерському обліку сторін

Господарська операція Д-т К-т
Облік у постачальника
На суму відкоригованого ПДВ (сторно) 685 641
Повернено ПДВ покупцеві 685 311
Облік у покупця
На суму відкоригованого ПДВ (сторно) 641 377
Отримано ПДВ від постачальника 311 377

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру