• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

ПДВ за ст. 199 ПКУ в первісній вартості ОЗ
Підприємство придбало ОЗ, що використовуватимуться як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних видах діяльності. Тож потрібно нарахувати компенсуючий ПДВ за ст. 199 ПКУ. Куди відносити такий ПДВ у бухобліку, якщо ПН на придбані ОЗ (не) зареєстрована?

Фізособа придбала право вимоги: що з ПДФО та ВЗ?
Фізособа — резидент України (новий кредитор) придбала права вимоги за процентною позикою у кредитора — юрособи-нерезидента. Боржником є юрособа — резидент України. Права вимоги — тіло позики та нараховані, але не сплачені відсотки. Новий кредитор сплатив за відступлення за номінальною вартістю і звертається з вимогою до боржника. Боржник сплачує новому кредитору всю суму — тіло позики та відсотки. ПДФО та ВЗ застосовувати до всієї суми чи тільки до відсотків?

Чи виникає додаткове благо при оплаті з рекламною метою послуг проживання ВПО?
Підприємство у межах рекламування своєї продукції оплатило іншому підприємству вартість проживання на базі відпочинку для всіх фізосіб, які потребують прихистку (ВПО тощо). Це останнє надало такі послуги фізособам без їх ідентифікації, надавши наприкінці місяця підприємству акт наданих послуг і склавши ПН. Чи можна відобразити ПК? Чи можна відобразити витрати на збут? Чи буде додаткове благо у фізосіб?

ПДВ на округлену решту на бонусному рахунку
Аптека у розрахунках із клієнтами планує округлювати суму до 10 грн, зараховуючи суму округлення на бонусний рахунок. В обліку округлення відображають як авансову оплату, яка зараховуватиметься у рахунок оплати наступних покупок. Як виписувати ПН на таку авансову оплату, якщо ставка може бути як 7%, так і 20%? Як потім робити коригування?

ПДВ при продажу доукомплектованого електромобіля
Підприємство продає нові електромобілі, що звільнено від оподаткування ПДВ за п. 64 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Покупець у договорі на продаж просить передбачити, що авто продається доукомплектованим автотоварами (килимки, магнітола тощо). Ці автотовари підприємство придбаває з ПДВ. Як правильно зазначити у договорі продажну вартість уже доукомплектованого електромобіля? Чи потрібно підприємству окремо донараховувати ПЗ з ПДВ з вартості автотоварів?

До змісту номеру