• Посилання скопійовано

Що нового

Закон про відновлення податкових перевірок підписано

!  Платникам податків

Як випливає з картки законопроєкту на сайті Верховної Ради, 06.12.2023 Президент підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок». На день підписання цього номера «ДК» до друку його ще офіційно не опубліковано, хоча є висока ймовірність, що до моменту виходу цього номера «ДК» з друку його вже опублікують.

Ми докладно розглядали цей закон у «ДК» №49/2023.

Закон України від 09.11.2023 №3453-IX
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 06.12.2023 офіційно не опублікований


Спрощений План рахунків — не для «бухспрощенців»

!  Бухгалтерам

Міністерство фінансів внесло зміни до деяких своїх нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку, зокрема до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну від 30.11.1999 №291, та спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств, затвердженого наказом Мінфіну від 19.04.2001 №186.

Зокрема, з Інструкції №291 прибрано згадку про те, що підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, можуть застосовувати спрощений план рахунків. Для бухобліку окремих видів запасів, враховуючи їх якісно-технічні характеристики та призначення, впроваджується можливість застосування більш ніж одного натурального вимірника (наприклад, тонна/літр, штука/квадратний метр тощо). Уточнено, що рахунок 13 «Знос (амортизація) необоротних активів» застосовується для узагальнення інформації про нараховану амортизацію та знос (накопичену амортизацію) необоротних матеріальних і нематеріальних активів, що підлягають амортизації.

Змінами до спрощеного Плану рахунків передбачено таке:

  • на рахунку 26 буде вестися також облік та узагальнення інформації про сільськогосподарську продукцію;
  • рахунок 96 стане рахунком 97. Тобто тепер всі інші витрати потрібно буде показувати на рахунку 97;
  • рахунок 13 називатиметься «Знос (амортизація) необоротних активів», на ньому має вестися облік та узагальнення інформації про нараховану амортизацію та знос (накопичену амортизацію) основних засобів, інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів.

Відповідно до змін до Наказу №186 тепер спрощений План рахунків не застосовуватимуть підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства. Натомість змінами до наказу Мінфіну від 29.11.2000 №302 вилучено норму, відповідно до якої типова форма фінзвітності №5 «Примітки до річної фінансової звітності» не застосовувалася підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінфіну від 29.11.2023 №665.

Наказ Мінфіну від 06.11.2023 №616
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 06.12.2023 офіційно не опублікований


Держсубсидія для розповсюджувачів видавничої продукції (книжкової продукції)

!  Книгорозповсюджувачам

Кабмін затвердив Порядок надання державної субсидії розповсюджувачам видавничої продукції (книжкової продукції).

Цей Порядок визначає механізм надання державної субсидії розповсюджувачам видавничої продукції (книжкової продукції) для відшкодування витрат на найм або піднайм (оренду або суборенду) нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень, їх окремих частин), що використовується як спеціалізований магазин для торгівлі книгами.

Надання державної субсидії розповсюджувачам книговидавничої продукції здійснюється державною установою «Український інститут книги».

Державна субсидія надається розповсюджувачам книговидавничої продукції, які внесені до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції відповідно до ст. 12 Закону «Про видавничу справу».

Для отримання державної субсидії розповсюджувач книговидавничої продукції повинен відповідати вимогам, визначеним ч. 2 ст. 8-2 Закону «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні».

Державна субсидія надається розповсюджувачу книговидавничої продукції, який в установленому порядку отримав свідоцтво про відповідність, яке підтверджує, що об’єкт оренди використовується розповсюджувачем книговидавничої продукції як спеціалізований магазин для торгівлі книгами.

Постанова КМУ від 01.12.2023 №1262
набирає чинності через один рік з дня припинення
або скасування воєнного стану в Україні


Продаж готівкової інвалюти фізособам — без обмежень

!  Фінустановам і їхнім клієнтам

Національний банк вніс до своєї Постанови від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» зміни, якими пом’якшив низку валютних обмежень. Зокрема, скасовано обмеження для банків та небанківських фінустанов на обсяги можливого продажу ними готівкової інвалюти фізособам.

Ще одна зміна стосується валютного нагляду, а саме: банк не має права завершити здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів за наявності факту закриття всіх рахунків клієнта-резидента в цьому банку. Банк після закриття в ньому всіх рахунків клієнта-резидента зобов’язаний продовжувати здійснювати валютний нагляд за дотриманням граничних строків розрахунків за операціями цього резидента з експорту та імпорту товарів, за якими банк здійснював валютний нагляд на дату закриття останнього з рахунків, відкритих у цьому банку, та надавати НБУ інформацію, пов’язану з такими операціями, згідно з вимогами НПА НБУ з питань організації статзвітності, що подається до НБУ.

Постанова НБУ від 30.11.2023 №155
чинна з 01.12.2023


Відомості про КБВ — штрафи відкладаються

!  Юрособам

Міністерство юстиції відтермінувало на 4 місяці набрання чинності Наказом від 12.07.2023 №2542/5 «Про затвердження Порядку повідомлення держателя Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи». Тепер він набере чинності з 01.04.2024, а не з 01.12.2023.

Про те, що робити тим часом, ми пишемо у «ДК» №50/2023.

Наказ Мін’юсту від 29.11.2023 №4101/5
чинний з 30.11.2023


Зміни в Положенні про здійснення фінмоніторингу

!  Суб’єктам первинного фінмоніторингу

НКЦПФР внесла зміни до Положення про здійснення фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням НКЦПФР від 11.03.2021 №176.

Положення доповнено нормами, відповідно до яких при переведенні обліку часток ТОВ/ТДВ до облікової системи часток ТОВ/ТДВ, що ведеться Центральним депозитарієм цінних паперів (далі — облікова система часток), та у разі появи нового учасника товариства при збільшенні СК ТОВ/ТДВ, облік часток якого здійснюється в обліковій системі часток, належна перевірка учасника товариства, якому відкрито рахунок в обліковій системі часток, здійснюється тим суб’єктом первинного фінмоніторингу, з яким укладений договір щодо обслуговування рахунку (рахунків) учасника товариства або який прийняв на обслуговування відповідний рахунок учасника товариства в обліковій системі часток (у разі якщо договір щодо обслуговування рахунку(ів) учасника товариства в обліковій системі часток з відповідною особою вже було укладено).

У разі обслуговування рахунку учасника товариства в обліковій системі часток уповноваженою депозитарною установою, яка ініціює відкриття рахунків учасників товариств в обліковій системі часток та/або здійснення операцій щодо відповідних рахунків учасників товариств, у порядку, встановленому НКЦПФР, належну перевірку та моніторинг фіноперацій здійснює відповідна уповноважена депозитарна установа.

У разі обслуговування рахунку учасника товариства в обліковій системі часток безпосередньо Центральним депозитарієм ЦП у порядку, встановленому НКЦПФР, належну перевірку та моніторинг фінансових операцій здійснює Центральний депозитарій ЦП.

Водночас скасовано рішення НКЦПФР від 06.04.2023 №388, яким вносилися зміни до Положення №176.

Рішення НКЦПФР від 24.10.2023 №1179
набирає чинності з 01.01.2024, але не раніше дня офіційного опублікування,
станом на 06.12.2023 офіційно не опубліковано


Новий Порядок гарантійного ремонту технічно складних побутових товарів

!  Ремонтникам

Кабмін затвердив Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів.

Цей Порядок визначає механізм взаємодії між споживачами, виробниками технічно складних побутових товарів, продавцями, сервісними центрами під час здійснення гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів.

Додатком до Порядку визначено перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні.

Дія Порядку не поширюється на здійснення гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни призначених для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування ТЗ усіх типів, які відповідно до законодавства підлягають держреєстрації та обліку територіальними органами з надання сервісних послуг МВС.

Водночас втратив чинність Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затверджений постановою КМУ від 11.04.2002 №506.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.11.2023 №1251
чинна з 05.12.2023


Заяви про шкоду внаслідок російської збройної агресії — за трьома категоріями

!  Постраждалим від агресії РФ

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 20.03.2022 №326 «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації».

Зокрема, змінами визначено, що з метою подання до Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, створеного Резолюцією Комітету Міністрів Ради Європи про створення Розширеної часткової угоди стосовно реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, CM/Res(2023)3 від 12 травня 2023 р., заяв про відшкодування збитків, втрат чи шкоди, завданих починаючи з 24 лютого 2022 р. або пізніше на території України в межах її міжнародно-визнаних кордонів, включаючи її територіальні води, міжнародно-протиправними діями Російської Федерації в Україні або проти України, шкода та збитки класифікуються за трьома категоріями відповідно до суб’єкта подання заяви:

категорія A — суб’єкт подання заяви — фізособа;

категорія B — суб’єкт подання заяви — держава Україна, включаючи міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування (на період воєнного стану — військові адміністрації у разі утворення), державні, комунальні підприємства, установи та організації, що належать до сфери їх управління (перебувають в управлінні);

категорія C — суб’єкт подання заяви — юрособи (підприємства, установи, організації) незалежно від форми власності, крім тих, які належать до категорії B.

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.12.2023 №1256
чинна з 02.12.2023


Відновлено доступ до інформації про учасників ринку небанківських фінпослуг

!  Учасникам ринку небанківських фінпослуг

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 06.03.2022 №39 «Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації»

Зокрема, з 07.12.2023 відновлюється доступ до даних з окремих реєстрів і переліків учасників ринків небанківських фінансових послуг, що був обмежений у березні 2022 року у зв’язку із запровадженням в Україні воєнного стану: Державного реєстру фінансових установ, Реєстру колекторських компаній, Державного реєстру страхових та перестрахових брокерів, переліку небанківських фінансових груп, Комплексної інформаційної системи Нацбанку тощо.

Крім цього, передбачено, що інспекційна перевірка об’єкта перевірки, місцезнаходженням якого є населений пункт територіальної громади, включений до Переліку №309, проводиться у віддаленому форматі за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій (електронна пошта, мережа Інтернет). Водночас визначено особливості проведення такої інспекційної перевірки.

Установлено, що небанківські фінустанови, юрособи, які не є фінустановами, але мають право надавати окремі фінпослуги, колекторські компанії зобов’язані розмістити на власному вебсайті відомості про свою структуру власності відповідно до п. 39 розд. IV Положення про вимоги до структури власності надавачів фінансових послуг та п. 126 гл. 16 розд. IV Положення про реєстрацію колекторських компаній протягом 10 робочих днів із дня набрання чинності цією постановою (до 14.12.2023).

Постанова НБУ від 28.11.2023 №154
чинна з 30.11.2023


Захист прав споживачів фінпослуг переглянуто Нацбанком

!  Фінустановам, їхнім клієнтам, рекламникам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про здійснення Національним банком України нагляду за додержанням об’єктами нагляду законодавства України про захист прав споживачів фінансових послуг та обмежених платіжних послуг, вимог щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості, затвердженого постановою НБУ від 02.09.2022 №198.

Метою змін є приведення Положення №198 у відповідність до законів України «Про фінансові послуги та фінансові компанії», «Про страхування», «Про кредитні спілки», які вводяться в дію з 01.01.2024.

Зміни уточнюють та доповнюють мету, джерела інформації, види та форми документів, які складаються Національним банком під час здійснення безвиїзного нагляду за додержанням об’єктами нагляду законодавства України про захист прав споживачів фінансових / платіжних послуг.

Скасовано форму «Акт про правопорушення» (колишній додаток 2 до Положення).

Постанова НБУ від 27.11.2023 №152
набирає чинності 01.01.2024


Порядок відкриття/закриття рахунків надавачами платіжних послуг оновлено

!  Надавачам платіжних послуг

З метою приведення у відповідність до вимог законодавства Нацбанк затвердив зміни до Інструкції про порядок відкриття та закриття рахунків користувачам надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, затвердженої постановою НБУ від 29.07.2022 №162. Зокрема, з Інструкції виключено положення, відповідно до яких:

кошти перебувають на платіжному рахунку користувача протягом часу, необхідного для виконання платіжної операції;

надавач платіжних послуг має право закрити підзвітний рахунок користувача за наявності підстав, передбачених ст. 69 ПКУ. Залишок коштів із рахунку користувача повертається цьому користувачу.

Водночас Інструкцію доповнено положеннями, відповідно до яких:

надавач платіжних послуг має право відмовитися від договору банківського рахунку/договору платіжного рахунку та закрити поточний/платіжний рахунок користувача, якщо є підстави, передбачені ПКУ. Залишок коштів із поточного/платіжного рахунку користувача повертається цьому користувачу відповідно до вимог ПКУ;

банк має право розірвати договір банківського вкладу за настання підстав, визначених законом. Залишок коштів з вкладного (депозитного) рахунку та нараховані проценти повертаються клієнту в порядку, визначеному законом та/або договором банківського вкладу, або нормативно-правовим актом НБУ з питань фінмоніторингу.

Окремі зміни набирають чинності з 01.01.2024.

Постанова НБУ від 24.11.2023 №151
чинна з 29.11.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру