• Посилання скопійовано

POS-термінали у торгівлі: яких змін чекати?

Проєктом постанови КМУ запропоновано обмежити дію норм Постанови №894 у сфері оптової торгівлі та встановити мінімальну кількість платіжних терміналів для місць торгівлі.

1 грудня ДПС оприлюднила проєкт постанови КМУ щодо змін до постанови від 29.07.2022 №894 щодо обовʼязкового застосування платіжних терміналів торговцями.

Нагадаємо, що наразі за цією постановою з 1 січня 2024 р. повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), включаючи дистанційну торгівлю, торговці, які провадять госпдіяльність у населених пунктах із чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім — ФОПів — платників ЄП I групи, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власно вирощеної або відгодованої продукції).

Чому виникла потреба у змінах?

У пояснювальній записці до проєкту йдеться, що наразі норми Постанови №894 суперечать сталій практиці розрахунків у оптовій торгівлі.

Оптовою торгівлею вважається реалізація товарів суб’єктам господарювання (зокрема, іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання (зокрема, іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) — таке визначення міститься у ст. 1 Закону від 19.12.1995 №481/95-ВР.

На думку ДПС, під час оптової торгівлі, як правило, розрахунки відбуваються без використання електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв:

— у безготівковій формі (попередня оплата та/або оплата з відстроченням платежу) — за допомогою реквізитів поточного рахунку IBAN у системі клієнт-банк відповідно до виставленого продавцем рахунку-фактури;

— у готівковій формі — при доставці товарів безпосередньо до господарської одиниці та оплаті товару на місці його відвантаження.

Водночас положення цієї самої Постанови №894 не містять параметрів для визначення мінімальної кількості потрібних платіжних терміналів. Це й стало метою змін.

Що планують змінити?

Проєктом постанови запропоновано:

обмежити дію норм Постанови №894 — вони не діятимуть у сфері оптової торгівлі;

встановити співвідношення мінімальної кількості місць проведення розрахунків, де торговці будуть зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), до загальної кількості місць розрахунків у господарській одиниці, зокрема за допомогою електронних платіжних засобів та/або платіжних застосунків, та/або платіжних пристроїв.

А співвідношення буде таке.

Якщо у господарській одиниці облаштовано два місця для здійснення розрахунків за товари (послуги), кількість місць, де торговці зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), має становити не менше ніж 50% загальної кількості місць проведення розрахунків у такій господиниці.

Якщо ж кількість місць для здійснення розрахунків у господиниці становить більше ніж два, кількість місць, де торговці зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків, має становити не менше ніж 2/3 від загальної кількості таких місць для здійснення розрахунків.

Тобто, наприклад, якщо у магазині 2 каси, то хоча б одна з них має бути обладнана платіжним терміналом для розрахунків картками тощо. А якщо у магазині 9 кас, то хоча б 6 із них мають бути обладнані платіжними терміналами. Як округлити розрахунок кількості, якщо, наприклад, кас буде 5, на жаль, у проєкті не зазначено. Але сподіваємося, що ДПС надалі це пояснить.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру