• Посилання скопійовано

Суть справи

Річна інвентаризація каси-2023
Перед складанням річної фінзвітності у період двох місяців до закінчення року (листопад, грудень) підприємство зобов’язане провести інвентаризацію коштів, у тому числі коштів у касі (п. 7, 10 розд. І Положення №879). Розгляньмо особливості такої інвентаризації.

Методологія визначення КБВ юросіб
Розроблена КМУ та НБУ Методологія №1101 (див. «ДК» №41/2023) спрямована на виконання юрособами дій щодо засновників/учасників/акціонерів для подання інформації про них до ЄДР та підтримання її в актуальному стані.

За 2023 — нові списки допризовників
Про допризовників (юнаків до 17 років) роботодавці повинні подавати списки до ТЦК до 1 грудня. Чи на всіх роботодавців поширюється обов’язок? За якою формою подавати список у 2023 році?

ФОП ліквідувався, а працівник зник
Як звільнити працівника ФОПа у воєнний час, якщо з ним немає зв’язку, а ФОП припинив діяльність?

19 жовтня — останній день сплати ЄСВ ФОПами
Наближається 19 жовтня — граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІІІ квартал. Сума для сплати так і становить 4 422 грн. Але через війну всі ФОПи і наразі мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо чинні правила.

Страхова — банкрут: за що відповідає МТСБ?
Верховний Суд вважає, що Моторне транспортне страхове бюро України не відповідає за нездійснення виплати страхового відшкодування ліквідованим страховиком. Отже, МТСБ відповідає лише за невиконання зобов’язань ним самим. Але чи справді це так?

Рік не було зарплати: розрахунок компенсації
У разі звільнення працівника з 12.09.2023 за відсутності зарплати в розрахунковому періоді розрахунок середньої зарплати для оплати компенсації відпусток, на які працівник набув право до 31.12.2023, здійснюють з посадового окладу.

Реєстрація юросіб в ЄСІТС — до 18 жовтня
Наближається граничний строк для реєстрації всіх юросіб у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Облік робочого часу водіїв-далекобійників
Водіям установлено підсумований облік часу, обліковий період місяць. Як обліковувати робочий час водіям, які виконують завдання за межами України з урахуванням вимог Європейської угоди та на території України з урахуванням вимог Положення №340? Яка відповідальність за неведення графіка змінності? Які документи мають бути для розрахунку зарплати та ведення табеля водіїв-далекобійників?

Придбано та списано непридатну нерухомість
У липні 2023 року підприємство придбало нежитловий об’єкт з метою використання для виробництва. Але згодом виявилося, що об’єкт непридатний для використання і його доведеться ліквідувати і розібрати. У вересні 2023 р. об’єкт знято з реєстрації. Як оприбуткувати та списати його та які наслідки з ПДВ?

Не кожне звернення є підставою для перевірки
ВС нагадав, що Держпраці та суди повинні перевіряти обґрунтованість (підставність) звернення фізособи: чи свідчать зазначені заявником обставини про порушення її прав та законних інтересів. Інакше перевірка є незаконною.

Виправлення ручкою у первинному документі
Якщо в первинному документі зазначено не повну посаду керівника підприємства — отримувача послуги, чи можна дописати кульковою ручкою повну назву посади?

До змісту номеру