• Посилання скопійовано

Що нового

Штрафи за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР — з 1 грудня

!  Юрособам

У «ДК» №40/2023 було опубліковано статтю про складання протоколів та застосування штрафів за подання недостовірної інформації і за неподання (несвоєчасне подання) інформації про кінцевих бенефіціарних власників юросіб.

Зокрема, ми писали, що відповідний Наказ №2513/5/378 щодо порядку виявлення розбіжностей уже прийнятий і набрав чинності 1 жовтня 2023 року.

Але «ДК» №40/2023 був підписаний до друку 27.09.2023. Того ж дня Мін’юст затвердив наказ, яким переніс набрання чинності Наказом №2513/5/378 з 1 жовтня на 1 грудня. Цей наказ було опубліковано 29 вересня.

Тим же наказом так само на 1 грудня відстрочено набрання чинності порядком повідомлення держателя Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи, затвердженим наказом Мін’юсту від 12.07.2023 №2542/5.

Наказ Мін’юсту від 27.09.2023 №3445/5
чинний з 29.09.2023


Реєстр рахунків нерезидентів відстрочується на три місяці

!  Банкам і їхнім клієнтам-нерезидентам

НБУ вирішив відстрочити впровадження автоматизованої інформаційної системи «Реєстр рахунків нерезидентів», і тому вніс зміни до своєї Постанови від 30.05.2023 №72 «Про затвердження Положення про інформаційну взаємодію уповноважених установ щодо рахунків нерезидентів у гривні та внесення зміни до Положення про валютний нагляд».

Змінами на 3 місяці — до 31.12.2023 — продовжено період, протягом якого автоматизована інформаційна система «Реєстр рахунків нерезидентів» (далі — Реєстр) функціонує лише для надання уповноваженою установою інформації про всі банківські/платіжні рахунки в гривні, відкриті нерезидентами в цій установі (крім рахунків, що були закриті до набрання чинності Постановою №72). До цієї дати уповноважена установа зобов’язана забезпечити надання до Реєстру інформації про належність рахунків у гривні клієнтів/користувачів, відкритих у цій установі, до банківських/платіжних рахунків, власниками яких є нерезиденти, згідно з порядком, установленим Положенням №72.

Уповноважена установа має право отримувати з Реєстру інформацію про належність рахунків у гривні клієнтів/користувачів інших уповноважених установ до банківських/платіжних рахунків, власниками яких є нерезиденти, для здійснення валютного нагляду за операціями в гривні своїх клієнтів/користувачів, якщо суб’єкти таких валютних операцій є клієнтами/користувачами різних уповноважених установ, з 01.01.2024.

Постанова НБУ від 28.09.2023 №120
чинна з 30.09.2023


ДПСУ оприлюднила нові довідники податкових пільг

!  Платникам податків

ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові (станом на 28.09.2023):

Довідник податкових пільг №120/1, що є втратами доходів бюджету;

Довідник інших податкових пільг №120/2.

У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомість, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.

Ознайомитись із довідниками можна на нашому порталі у розділі «Довідники».

Довідники податкових пільг №120/1 та №120/2 чинні з 28.09.2023


Оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій

!  СГ, ВПО

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України внесло чергові зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 №309.

Зміни стосуються, зокрема, Волноваського району Донецької області, Куп’янського району Харківської області тощо.

Наказ Мінреінтеграції від 22.09.2023 №254
чинний з 29.09.2023


Кришталеве скло підвели під ринковий нагляд

!  Виробникам та імпортерам

Кабмін вніс зміни до переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2016 №1069: Держпродспоживслужбу буде визначено органом державного ринкового нагляду за відповідністю продукції із кришталевого скла вимогам Технічного регламенту.

Постанова набирає чинності одночасно з Технічним регламентом кришталевого скла, затвердженим наказом Мінекономіки від 10.02.2023 №896, який був розроблений на основі Директиви Ради 69/493/ЄЕС від 15.12.1969 про наближення законів держав-членів про кришталеве скло.

Постанова КМУ від 26.09.2023 №1028
набере чинності 17.03.2024


З 3 жовтня впроваджено керований гнучкий курс валюти

!  Усім

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», якими запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу.

Передумовами цих змін був стійкий прогрес у зниженні інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів, збільшення привабливості гривневих депозитів та ОВДП.

Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно НБУ.

Водночас НБУ неабияк обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і істотного зміцнення.

Умови встановлення курсу продажу та купівлі валюти в готівковому сегменті ринку та формування банками карткового курсу не змінюються.

Постанова НБУ від 02.10.2023 №121
чинна з 03.10.2023


Є форма довідки про перевірку обґрунтованості видачі лікарняного

!  Працедавцям

Пенсійний фонд затвердив форму довідки про перевірку обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

Перевірка обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності проводиться уповноваженими посадовими особами територіального органу ПФУ та/або уповноваженими лікарями, перелік яких затверджує правління ПФУ. Довідка про перевірку надсилається суб’єкту звернення та безпосередньо керівнику (уповноваженій особі) СГ рекомендованим листом з повідомленням про вручення та/або за допомогою електронного зв’язку (зокрема, через електронний кабінет чи іншу інформаційну систему, користувачами якої є відповідний територіальний орган ПФУ та СГ) протягом 3 р. д. з дати формування довідки.

Тим часом до постанови внесено деякі зміни постановою ПФУ від 20.09.2023 №37-1.

Постанова ПФУ від 28.08.2023 №33-1
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.10.2023 офіційно не опублікована


Держуправління і хмарні послуги

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 27.09.2023 через три місяці з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного управління і регулювання при наданні хмарних послуг».

Зокрема, до Закону «Про хмарні послуги» внесено визначення термінів «комунікаційні послуги» та «регулятор комунікаційних послуг», а саме:

комунікаційні послуги — хмарні послуги та послуги центрів обробки даних;

регулятор комунікаційних послуг — центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сферах організації спеціального зв’язку, захисту інформації.

Закон України від 23.08.2023 №3343-IX
набирає чинності з 27.12.2023


Визначено умови для надання реабілітаційної допомоги

!  Медикам

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 №285.

Зокрема, Ліцензійні умови доповнено положеннями, відповідно до яких ліцензіат, який надає реабілітаційну допомогу, повинен:

затвердити індивідуальний реабілітаційний план, у якому зазначаються результати обстеження, реабілітаційний період та прогноз, місце проведення реабілітації, найменування ліцензіата, який буде проводити реабілітацію, власні імена та прізвища фахівців, які залучені до реабілітації, мета і завдання реабілітації;

здійснювати моніторинг та оцінку результатів виконання плану, його коригування у разі необхідності;

забезпечити доступність реабілітаційної допомоги;

забезпечити послідовність та своєчасність залучення до процесу реабілітації необхідних фахівців у достатній кількості;

розпочинати реабілітацію з реабілітаційного обстеження пацієнта, визначення наявності або ризику виникнення обмеження повсякденного функціонування, кількісної оцінки;

застосовувати методи доказовості в реабілітації.

Постанова КМУ від 05.09.2023 №1034
набирає чинності 29.11.2023


Майно державних АТ можна взяти в найм

!  СГ

Кабмін затвердив Порядок відчуження та передачі в оренду (найм) майна державних акціонерних товариств, 100 відсотків акцій у статутному капіталі яких перебувають у державній власності

Відчуження та передача в оренду (найм) майна здійснюється виключно на конкурентних засадах через електронні аукціони в електронній торговій системі, крім випадків, коли за рішенням уповноваженого органу управління здійснюється:

відчуження або передача в оренду (найм) майна державним підприємствам, державним холдинговим компаніям, державним акціонерним товариствам (компаніям);

передача в оренду (найм) майна центральним органам виконавчої влади, підприємствам, установам, організаціям, що повністю або частково фінансуються з держбюджету, військовим частинам, установам та організаціям ЗСУ, іншим військовим формуванням, утвореним відповідно до законів, Адміністрації Держспецзв’язку та правоохоронним органам спеціального призначення з метою здійснення ними заходів із забезпечення національної безпеки і оборони у зв’язку з військовою агресією РФ проти України;

відчуження та передача в оренду (найм) майна підприємству, що діє на основі лише державної власності або у СК якого є державна частка;

передача в оренду (найм) майна підприємству, щодо якого АТ здійснює переважну участь у СК та/або загальних зборах чи інших органах управління, зокрема володіє контрольним пакетом акцій.

Відчуження майна підприємству, щодо якого АТ здійснює переважну участь у СК та/або загальних зборах чи інших органах управління, зокрема володіє контрольним пакетом акцій, без електронного аукціону не допускається.

Дія Порядку поширюється також на списане, але фактично наявне майно АТ, у тому числі непридатні для використання вузли, деталі, матеріали та агрегати (металобрухт тощо), що підлягає реалізації відповідно до цього Порядку, якщо інше не визначено законодавством.

Постанова КМУ від 22.09.2023 №1032
чинна з 28.09.2023


Оновлено звітні баланси щодо підземних вод та корисних копалин

!  Надрокористувачам

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів внесло до наказу Міндовкілля від 14.03.2016 №97 зміни, виклавши у новій редакції такі форми звітності та інструкції з їх заповнення:

 №5-ГР (тверді горючі, металічні та неметалічні корисні копалини) (річна) «Звітний баланс запасів корисних копалин за 20__ рік»;

 №7-ГР (підземні води) (річна) «Звітний баланс використання підземних вод за 20__ рік» (нова назва — №7-ГР «Звітний баланс видобутку та використання підземних вод за 20__ рік»).

Наказ Міндовкілля від 10.07.2023 №481
набирає чинності з 01.03.2024


Змінено форму Податкової декларації екологічного податку

!  Платникам екоподатку

Міністерство фінансів внесло зміни до форми Податкової декларації екологічного податку, затвердженої наказом Мінфіну від 17.08.2015 №715. Зокрема, із форми декларації та додатків до неї вилучено:

рядки щодо визначення суми пені;

примітки до таких рядків щодо порядку обчислення суми пені.

Наказ Мінфіну від 07.09.2023 №488
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.10.2023 офіційно не опублікований


Внесено зміни до форми Податкової декларації з рентної плати

!  Платникам рентної плати

Міністерство фінансів внесло зміни до форми Податкової декларації з рентної плати, затвердженої наказом Мінфіну від 17.08.2015 №719.

Зокрема, із форми декларації та додатків до неї вилучено:

рядки щодо визначення суми пені;

примітки до таких рядків щодо порядку обчислення суми пені.

Наказ Мінфіну від 07.09.2023 №487
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.10.2023 офіційно не опублікований


Нові форми інформації для суб’єктів аудиторської діяльності

!  Аудиторам

НКЦПФР затвердила:

форму Інформації, що подається до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку суб’єктом аудиторської діяльності, який надає послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності або іншого обов’язкового завдання підприємству, що становить суспільний інтерес, нагляд за яким здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку;

форму Інформації, що подається до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку суб’єктом аудиторської діяльності, який надає послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності юридичній особі, що має тісні зв’язки з підприємством, що становить суспільний інтерес, обов’язковий аудит фінансової звітності якого він також проводить, нагляд за яким здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку;

форму Інформації, що подається до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку суб’єктом аудиторської діяльності, який надає послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності підприємству, що становить суспільний інтерес, нагляд за яким здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку про порушення, що могли мати місце або мали місце, зокрема шахрайство щодо фінансової звітності такого підприємства, та відносно яких не вжиті відповідні заходи щодо їх усунення;

форму Інформації, що подається до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку суб’єктом аудиторської діяльності, який надає аудиторські послуги відповідно до законодавства підприємству, що становить суспільний інтерес, яке є надавачем фінансових послуг, нагляд за яким здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку про встановлені факти недотримання встановлених пруденційних вимог та нормативів (набирає чинності 01.01.2024).

Суб’єкт аудиторської діяльності, який надає послуги з обов’язкового аудиту або іншого обов’язкового завдання підприємству, що становить суспільний інтерес, зобов’язаний невідкладно (негайно), але не пізніше дати підписання аудиторського звіту (якщо інше не передбачено Законом про аудит) подавати до НКЦПФР Інформацію відповідно до затверджених цим рішенням форм.

Дія цього рішення не поширюється на банки і страховиків.

Рішення НКЦПФР від 27.06.2023 №713
набирає чинності через один місяць з дня офіційного опублікування,
станом на 04.10.2023 офіційно не опубліковане


Мінекономіки затвердило нову форму направлення на працевлаштування

!  Працедавцям, ВПО

Мінекономіки затвердило нові форми:

— персональної картки та додатків до неї;

— направлення на працевлаштування.

Зроблено це на виконання вимог пунктів 6, 27 Порядку реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою КМУ від 30.03.2023 №446.

Водночас втратить чинність Наказ Мінсоцполітики від 19.12.2018 №1911 «Про затвердження форм Персональної картки та додатків до неї, заяви про надання (поновлення) статусу безробітного та направлення на працевлаштування».

Наказ Мінекономіки від 28.08.2023 №12384
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.10.2023 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру