• Посилання скопійовано

Благодійна допомога від нерезидента через резидента: ПДВ та податок на прибуток

Юрособа-нерезидент планує безоплатно передати юрособі-резиденту України комп’ютери для подальшої безоплатної передачі їх благодійному фонду. Далі фонд передасть комп’ютери дітям військовополонених. Які податкові наслідки з ПДВ і податку на прибуток юрособи-резидента при здійсненні цієї операції?

ПДВ

Якщо комп’ютери імпортуються і під час митного оформлення підприємство сплачує ПДВ, воно має право в загальному порядку відобразити податковий кредит.

Про особливості «імпортного» ПДВ ми докладно написали в статті «ПДВ, податок на прибуток під час імпорту товарів» e «ДК» №32/2022.

Але далі комп’ютери безоплатно передаватимуться благодійному фонду.

Як відомо, звільняються від оподаткування операції з надання благодійної допомоги, зокрема, безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства (пп. 197.1.15 ПКУ).

Але щоб скористатися звільненням за цією нормою, потрібно виконати умови зазначеного підпункту. Зокрема, товари, які передаються як благодійна допомога, мають бути промарковані. Маркування проводять нанесенням напису «Благодійна допомога. Продаж заборонено» на етикетку, ярлик чи безпосередньо на зовнішнє або внутрішнє паковання товару.

Тож, якщо ці вимоги з маркування будуть дотримані, на наш погляд, передача комп’ютерів благодійному фонду звільнятиметься від оподаткування.

Але якщо підприємство за переданими комп’ютерами відображало імпортний податковий кредит, воно має нарахувати компенсувальні ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. І водночас має нарахувати ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ — на товари, послуги, які одночасно використовуються як в оподатковуваних, так і в звільнених операціях. Про особливості нарахування ПДВ за ст. 199 ПКУ ми написали в статті «Розподіл ПДВ за ст. 199 ПКУ» в «ДК» №34/2022.

Якщо ж підприємство не дотримається вимог пп. 197.1.15 ПКУ, тобто комп’ютери не будуть промарковані, при їх передачі благодійному фонду доведеться нарахувати ПДВ, як при безоплатній передачі товарів.

Тобто слід буде скласти дві податкові накладні: першу — на договірну ціну постачання (0 грн), де отримувачем є благодійний фонд, другу — на різницю між ціною придбання і ціною постачання. У разі нарахування податкового зобов’язання на імпортні товари ціною придбання для другої ПН буде митна вартість, з якої сплачено ПДВ.. — така позиція податківців.

У цьому разі компенсувальне податкове зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 і ст. 199 ПКУ не нараховують.

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку безоплатно отримані комп’ютери обліковують як запаси за справедливою вартістю, з урахуванням витрат, передбачених п. 9 НП(С)БО 9 (п. 12 НП(С)БО 9).

Відображення в обліку покажемо в таблиці.


з/п
Господарська операція Кореспонденція рахунків
Д-т К-т
Отримання благодійної допомоги від нерезидента
1. Безоплатно отримано комп’ютери, за справедливою вартістю 286 484
2. Сплачено мито та ПДВ на ЄКР митниці 377 311
3. Збільшено вартість комп’ютерів на суму сплаченого мита 286 377
4. Віднесено до складу податкового кредиту суму ПДВ 641 377
Передача комп’ютерів благодійній організації
5. Передано комп’ютери благодійній організації 949 286
6. Визнано дохід від цільового фінансування 484 718
7. Нараховано ПДВ 949 641

Податок на прибуток

Доходи і витрати за операцією передачі комп’ютерів, відповідно, збільшать і зменшать фінрезультат до оподаткування, який є основою для розрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо підприємство коригує на податкові різниці, тут застосовуватиметься різниця за пп. 140.5.9 ПКУ.

Відповідно до пп. 140.5.9 ПКУ фінрезультат до оподаткування збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону, та неприбуткових організацій, до яких застосовуються положення пп. 140.5.14 ПКУ), у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Оподатковуваний прибуток визначають за даними рядка 04 декларації з податку на прибуток за попередній звітний рік.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру