• Посилання скопійовано

Розподіл ПДВ за ст. 199 ПКУ

ТОВ придбаває товари для виробництва бронежилетів як із ПДВ, так і без ПДВ. Бронежилети (код УКТ ЗЕД 6211 43 90 00) продає як військовим формуванням (звільнено від ПДВ — п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ), так і іншим покупцям (оподатковується ПДВ). Як нараховувати компенсувальний ПДВ, виписувати зведену ПН, відображати в декларації з ПДВ?

Компенсувальне ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ

Якщо придбані з ПДВ товари, послуги, необоротні активи використовуються частково в неоподатковуваних операціях, то згідно з п. 199.1 ПКУ потрібно нарахувати компенсувальне ПЗ з ПДВ та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену ПН в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

База оподаткування визначається за п. 189.1 ПКУ: за товарами/послугами — виходячи з вартості їх придбання.

Тобто, якщо ТОВ придбало з ПДВ, приміром, інструменти, які використовуватимуться на виробництво бронежилетів, які продаватимуться як із ПДВ, так і без ПДВ (звільнення), на вартість таких інструментів потрібно буде нарахувати компенсувальне ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ. Тому що вони частково використані для оподатковуваних операцій, а частково для неоподатковуваних (звільнених) операцій.

Як визначити частку

Якщо минулого року ТОВ здійснювало неоподатковувані операції, то воно поточного року користується часткою, визначеною за наслідками минулого року (див. п. 199.2 ПКУ).

Таку частку розраховують у графі 7 рядка 1 таблиці 1 додатка 6 до декларації з ПДВ за січень поточного року (2022). Надалі визначену таким чином частку застосовують протягом поточного року.

Причому в наступних деклараціях протягом року таблицю 1 додатка 6 до декларації більше не заповнюють (окрім останнього місяця року, про що далі).

Якщо минулого року ТОВ не здійснювало неоподатковуваних операцій і вперше починає їх здійснювати поточного року, частку визначають за місяць, в якому почалися такі операції (п. 199.3 ПКУ).

Наприклад, якщо ТОВ уперше почало постачати бронежилети в травні 2022 року, то такий розрахунок частки слід робити в декларації з ПДВ травня 2022 року.

Таку частку розраховують у графі 7 рядка 2 таблиці 1 додатка 6 до декларації з ПДВ за травень поточного року (2022). Надалі визначену таким чином частку застосовують протягом поточного року.

Причому в наступних деклараціях протягом року таблицю 1 додатка 6 до декларації більше не заповнюють (окрім останнього місяця року, про що далі).

У шапці таблиці 1 наведено особливості розрахунку частки — показники яких рядків декларації потрібно включати до розрахунку.

Наприклад, якщо для виробництва проданих (як із ПДВ, так і без ПДВ) у травні 2022 року бронежилетів використано придбаних із ПДВ товарів, послуг (наприклад, комунальні послуги, оренда травня тощо) на суму 100000 грн, окрім того ПДВ — 20000 грн, а частка неоподатковуваних операцій становить 70%, то компенсувальне ПЗ з ПДВ слід буде нарахувати на базу оподаткування 70000 грн (100000 х 70%), ПЗ з ПДВ — 14000 грн (70000 х 20%).

Як скласти зведену ПН

Про особливості складання зведеної ПН читайте в «ДК» №32/2018.

Особливості складання зведеної ПН

У разі нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ платник ПДВ складає окремі зведені податкові накладні (далі — ПН) за товарами/послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання/починають використовуватися:

в операціях, що не є об’єктом оподаткування;

в операціях, звільнених від оподаткування;

в операціях, що здійснюються платником ПДВ у межах балансу платника ПДВ, у тому числі передача для невиробничого використання, переведення виробничих необоротних активів до складу невиробничих необоротних активів;

в операціях, що не є господарською діяльністю платника ПДВ.

Такі зведені ПН складаються не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду.

У разі складання зведеної податкової накладної у графі «Зведена податкова накладна» зазначається код ознаки:

1 — у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ;

2 — у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 199.1 ПКУ.

У зведених ПН, у яких зазначено код ознаки 1 або 2, у графі «Отримувач (покупець)» платник ПДВ зазначає власне найменування (П. І. Б.), у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «600000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється, а у верхній лівій частині зазначається відповідний тип причини відповідно до п. 8 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307 зі змінами та доповненнями (далі — Порядок №1307) (04 — Складена на постачання у межах балансу для невиробничого використання; 08 — Складена на постачання для операцій, які не є об’єктом оподаткування ПДВ; 09 — Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість; 13 — Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності).

Слід зазначити, що Порядком №1307 не заборонено складання платником ПДВ протягом звітного (податкового) періоду декількох зведених ПН з однаковим типом причини.

ДФС у Дніпропетровській області

У разі нарахування ПЗ відповідно до п. 199.1 ПКУ у графі «Зведена податкова накладна» зазначають код ознаки — «2».

У графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» ставлять «Х» і наводять тип причини «09» (складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість).

Таку зведену ПН слід зареєструвати в ЄРПН протягом 20 календарних днів після закінчення місяця, в якому вона була складена (п. 201.10 ПКУ).

Відображення в декларації з ПДВ

Компенсувальне ПЗ з ПДВ, нараховане згідно з п. 199.1 ПКУ і підтверджене зведеними ПН, відображають у рядку 4.1 (ставка 20%), 4.2 (7%) чи 4.3 (14%).

Якщо на дату подання декларації з ПДВ зведені ПН не зареєстровані, показники за такими ПН відображають у розділі «За операціями відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 розділу V Кодексу:» таблиці 1.1 додатка 1 до декларації.

Крім того, ТОВ заповнює таблицю 2 додатка 5 до декларації з ПДВ, в якій зазначає суму отриманих податкових пільг у зв’язку зі здійсненням звільнених від оподаткування операцій.

Перерахунок частки за наслідками року

За підсумками календарного року потрібно зробити перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів здійснених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (див. п. 199.4 ПКУ).

Перерахунок частки роблять у рядку 3.1 таблиці 1 додатка 6 до декларації з ПДВ за грудень поточного року.

На підставі перерахованої частки коригують усі зведені ПН, які складалися протягом року на підставі попередньо визначеної частки. Складають РК до таких ПН і реєструють в ЄРПН.

Дані цих ПН і РК наводять у таблиці 2 додатка 6.

Про особливості складання таких РК ми писали в «ДК» №41/2020.

Результати коригувань, відображених у таблиці 2 додатка 6, показують у рядках 4.1 (4.1.1), 4.2 (4.2.1) та/або 4.3 (4.3.1) декларації.

Також див. статтю «Особливості нарахування ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ» в «ДК» №17/2022.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру