• Посилання скопійовано

У закордонне відрядження на власному авто: що з добовими?

Працівник виїхав у відрядження на власному автомобілі 1 вересня. Наступного дня перетнув кордон із Польщею, що засвідчує штамп у паспорті. З якого дня потрібно нараховувати добові 80 євро для закордонного відрядження: з 1 вересня чи з дня перетину кордону — 2 вересня?

Стаття 121 КЗпП передбачає працівникам, які скеровуються у відрядження, виплату, зокрема, добових за час перебування у відрядженні.

Підпунктом «а» пп. 170.9.1 ПКУ встановлено граничні неоподатковувані норми закордонних добових на кожен день відрядження, в т. ч. закордонного — не вище 80 євро.

Проте підприємство приватної форми власності має право самостійно встановити добові, зафіксувавши своє рішення у Положенні про відрядження чи іншому внутрішньому документі (наказі, розпорядженні тощо).

Відповідно з пп. «б» пп. 16.2 Інструкції №591 (яка стосується лише бюджетників), якщо відряджений, перебуваючи в дорозі до іноземних держав або повертаючись з відповідної держави, має пересадку на інший транспортний засіб чи зупинку в готелі (мотелі, іншому житловому приміщенні) на території України, то відшкодування витрат на відрядження за період проїзду територією України здійснюється в порядку, передбаченому для службових відряджень у межах України. У разі відсутності такої пересадки (зупинки) добові витрати відшкодовуються за кожний день відрядження, включаючи день вибуття та прибуття, — за нормами, встановленими для відряджень за кордон.

1 Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну України від 13.03.1998 №59.

Нагадуємо: Інструкція №59 не обов’язкова до виконання роботодавцями, які не фінансуються з бюджету, але нею можна користуватися як рекомендацією, бо іншого нормативного документа про відрядження немає.

Отже, якщо підприємство в описаній ситуації застосує норми Інструкції №59 і якщо працівник 1 вересня виїхав у закордонне відрядження на власному автомобілі і до перетину кордону з Польщею не робив зупинки в Україні (на ніч у готелі), то добові за цей день йому виплачуються як за відрядження за кордон у сумі 80 євро. А якщо працівник, виїхавши 1 вересня у закордонне відрядження, зупинився в Україні в готелі на ніч, то за цей день добові оплачуються як за відрядження по Україні, а починаючи з 2 вересня, після перетину кордону з Польщею, — добові виплачуються в сумі 80 євро як за відрядження за кордон.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру