• Посилання скопійовано

Нюанси оформлення підвищення окладів

На підприємстві при оформленні на роботу працівника в наказі зазначають розмір посадового окладу відповідно до штатного розпису. Через деякий час оклади у штатному розписі підвищують. Чи потрібно кадровику робити наказ щодо всіх працівників на підвищення окладів відповідно до штатного розпису?

Працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору (ст. 21 Закону про оплату праці1).

1 Закон України від 24.03.1995 №108/95-ВР «Про оплату праці».

Розмір фактично нарахованої заробітної плати може бути нижчим за встановлений трудовим договором та мінімальний розмір заробітної плати у разі невиконання норм виробітку, виготовлення продукції, що виявилася браком, та з інших передбачених чинним законодавством причин, які мали місце з вини працівника.

Колективним договором, а якщо договір не укладався, — актом (тобто наказом або розпорядженням) роботодавця, виданим після погодження з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), а в разі відсутності первинної профспілкової організації — з вільно обраними та уповноваженими представниками (представником) працівників, можуть установлюватися правила оплати праці (ст. 6 Закону про оплату праці).

Підвищення посадових окладів — заробітної плати роботодавцем може мати не виключно позитивні наслідки для працівника/ працівниці, що зумовлено як об’єктивними причинами (наприклад, позбавлення права на окремі соціальні виплати (врахування доходів для призначення житлової субсидії тощо), так і суб’єктивними чинниками — сприйняттям підвищення заробітної плати самим працівником (перегляд заробітної плати проведено несправедливо, бо іншим працівникам встановлено вищі розміри заробітної плати, економічний мобінг).

Норми ст. 9-1, 21 та 27 КЗпП передбачають, що рішення про зміну умов трудових договорів, навіть якщо вони стосуються підвищення розміру заробітної плати, роботодавець повинен погодити з представниками працівників, а для запровадження нових умов оплати праці має бути досягнуто згоди обох сторін трудового договору.

Отже, якщо, наприклад колдоговором (або іншим актом роботодавця) передбачено підвищення окладів (ставок) у зв’язку зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму протягом року чи у зв’язку зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати, то це потрібно робити шляхом підвищення посадових окладів усім працівників.

Таке підвищення оформляють наказом та новим штатним розписом.

Тобто наказ видають на затвердження нового штатного розпису, якщо на підприємстві планується зміна (підвищення) посадових окладів, не пов’язана з підвищенням МЗП. Наказ складають у довільній формі із зазначенням підстави змін (на кшталт зміна обсягів діяльності чи виробництва тощо) та конкретної дати застосування цих змін. А новий штатний розпис стає додатком до такого наказу.

І про підвищення посадових окладів (зміну розміру чи структури заробітної плати) працівники мають бути попереджені до запровадження нових умов оплати праці.

Законодавством не встановлено вимог щодо порядку чи форми повідомлення про зміну умов трудового договору в бік їх поліпшення для працівників (підвищення заробітної плати). З огляду на це сторони трудового договору можуть на власний розсуд визначити строки та форму такого повідомлення про зміни умов трудового договору. Доречно повідомляти про це у строки, передбачені ст. 32 КЗпП, — не пізніше ніж за два місяці, як про зміну умов оплати праці. Тут відразу звертаємо увагу, що на час дії воєнного стану працівника повідомляють про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених ч. 3 ст. 32 КЗпП, не пізніш як до запровадження таких умов (ст. 3 Закону №2136).

Найчастіше на практиці, роботодавець ознайомлює працівників із наказом про підвищення окладів під підпис, без складання іншого інформаційного документа.

Отже, якщо підвищення стосується всіх чи більшості працівників, його оформляють наказом про затвердження нової редакції штатного розпису, і сам новий штатний розпис додається до цього наказу.

Але якщо у наказі про прийняття на роботу було зазначено не лише розмір окладу, а й посилання на штатний розпис, то вносити зміни до наказу про прийняття на роботу чи видавати наказ про підвищення окладів у зв’язку зі змінами до штатного розпису не потрібно. Саме посилання на штатний розпис означає, що у разі підвищення окладу в штатного розписі підвищується оклад і працівника, який обіймає відповідну посаду.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру