• Посилання скопійовано

Директор у відрядженні: вимушена затримка та доплата за виконання обов’язків водія

Директор поїхав за товаром за кордон згідно з наказом на два дні (середа-четвер), але мусив затриматися ще на чотири дні (п’ятниця-понеділок). Проживання оплатило закордонне підприємство, яке товар вчасно не підготувало. Як документально оформити таке відрядження і чи нараховувати директору зарплату за перебування у відрядженні в суботу і неділю та доплачувати за виконання обов’язків водія? Під час відрядження директор підписував банківські документи і звітність.

Законодавство не встановлює жодних обмежень щодо скерування працівників у відрядження, головне — щоб цей працівник перебував у трудових відносинах із роботодавцем.

Звертаємо увагу: якщо директор поїде у закордонне відрядження на службовому автомобілі за кермом, то доречно наказом закріпити за ним цей автомобіль.

Крім того, потрібно видати наказ на відрядження. Директор скеровує у відрядження себе сам, бо директор — це такий самий працівник підприємства, тож підписати наказ про своє відрядження керівник має самостійно.

Затримка директора у відрядженні через невчасно підготовлений товар є вимушеною затримкою з не залежних від працівника причин за наявності підтвердних документів в оригіналі. Після повернення директора з відрядження до місця постійної роботи він має написати доповідну записку чи звіт про відрядження тощо, де пояснить причини затримки у відрядженні, та на її підставі видати наказ на продовження відрядження.

Час вимушеної затримки у відрядженні оплачується в загальному порядку: добові і середній заробіток, компенсуються також понесені витрати (якщо вони були) без оподаткування ПДФО (пп. 170.9.1 та 165.1.11 ПКУ).

Відповідно до ст. 121 КЗпП, працівникам, які скеровуються у відрядження, виплачують:

— добові за час перебування у відрядженні;

— вартість проїзду до місця призначення і назад;

— витрати з найму житлового приміщення.

Працівникам, спрямованим у службове відрядження, працю за виконану роботу оплачують відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку.

Отже, якщо директор, перебуваючи у відрядженні, у вихідні дні відпочиває, тобто не виконує трудових обов’язків, то оплата за цей час йому не проводиться, компенсація за роботу в ці дні не виплачується. Проте за ці дні виплачуються добові. Проводити оплату директору за виконання обов’язків водія не потрібно, бо не оформлюється тимчасове виконання обов’язків водія. У зазначеному випадку директор їде у відрядження на службовому авто, яким керує сам.

У відрядженні директор може підписувати електронним підписом банківські документи та звітність у звичайному порядку, адже він перебуває на роботі (а не у відпустці, на лікарняному тощо) і за наявності Інтернету може підписувати цифрові документи.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру