• Посилання скопійовано

Суть справи

Зміни щодо податку на прибуток з 1 серпня
Закон №3219, який набрав чинності 1 серпня 2023 року, вніс багато змін до ПКУ. Зокрема, ці зміни стосуються і податку на прибуток, особливо для тих, хто повертається на загальну систему зі спецгрупи 2% ЄП.

Нові форми ПН та РК: вже є формати
ДПС оприлюднила в Реєстрі електронних документів нові формати для складання ПН та РК до них. Використовувати їх потрібно вже з 1 серпня. В Е-кабінеті ДПС уже є формати для нових форм ПН та РК: J1201115, J1201215 — для юросіб; F1201115, F1201215 — для фізосіб.

Листування через Viber і реальність госпоперації
Верховний Суд приймає електронні листування поряд з іншими первинними документами як доказ реального виконання госпоперації, навіть за відсутності підписаних видаткових накладних або актів.

Підзвітні кошти: до чи після?
Організація оперує підзвітними коштами лише в готівковій формі і лише в двох ситуаціях: видача добових водію (відрядження) та видача менеджеру коштів на закупівлю сільгосппродукції. Чи можна не видавати кошти авансом на здійснення вищеописаних операцій, а відшкодовувати працівникові його витрати наприкінці місяця? Чи не буде це порушенням? Чи треба складати в цих випадках авансовий звіт?

Чим підтвердити міжнародне перевезення
ТОВ на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, здійснює транспортні перевезення за кордон. Відправили замовникові інвойс на повну суму, після чого отримали аванс (10.07), виїхала машина (всі документи для перетину кордону є) + заявка і CMR підписані клієнтом (15.07), отримали решту оплати 17.07. Чи буде достатньо, якщо інвойс на всю суму виписано наперед, а в базі провести акт (15.07) на дату СМR? Як оформити первинні документи? Чи може бути підписаний акт виконаних робіт тільки постачальником, без підпису замовника?

Реєстрація медіа: кого стосується?
Закон про медіа висуває до ЗМІ низку вимог, на відповідність яким ще є час до 31.03.2024. Сьогодні поговоримо про зміни щодо реєстрації друкованих медіа та онлайнмедіа.

Облік проєктів благодійної організації
Як упорядкувати документацію за цільовими благодійними проєктами благодійної організації, за якими від благодійників отримуються цільові кошти?

Витрати на транспорт у благодійного фонду
Благодійник (резидент) за заявою БФ закупив за кордоном обладнання, перевезення якого оплатив БФ за рахунок отриманої від інших благодійників допомоги. Куди віднести витрати на транспортні послуги: потрібно їх додати до вартості обладнання чи списати окремо на благодійну діяльність та відобразити у звіті про використання доходів неприбуткової організації?

Дистанційна робота — не істотна умова праці
Припинення, як і призначення дистанційної форми роботи, не свідчить про зміну в організації виробництва і праці. Інакше це мало б наслідком зміну істотних умов праці та необхідність завчасного повідомлення згідно зі ст. 32 КЗпП.

Вихід із ТОВ і повернення частки коштами
Учасник зробив внесок до статутного капіталу майном, через певний час виходить із учасників товариства, його частку повертають шляхом виплати коштів. Які податки має сплатити учасник при виході зі складу засновників ТОВ?

Товар на терміналі — експорт без вивезення?
Якщо немає митної декларації на товар, який напередодні вторгнення рф в Україну вже перебував у порту для митного оформлення, але не був вивезений, то оподатковувати таку операцію за ставкою 20% ПДВ наразі підстав немає.

Облік послуг розширеної гарантії
Підприємство, авторизований сервісний центр, надає послуги розширеної гарантії після закінчення гарантії виробника. Продаж послуг оформлюється сертифікатом. У разі гарантійного випадку клієнт звертається до підприємства за безоплатним ремонтом, надаючи сертифікат. Причому сертифікат продається постачальникові техніки, а вже останній продає сертифікат клієнтам разом із технікою. Які особливості обліку та документування?

Нерезидент сплатив з рахунку в Україні
Юрособи-нерезиденти віднедавна отримали можливість відкривати валютні рахунки в банках України. Але якщо нерезидент вирішить розрахуватися з такого рахунку з резидентом за ЗЕД-контрактом, це загрожує резидентові серйозними неприємностями. На це вказують податківці в ІПК від 06.07.2023 №1735/ІПК/99-00-07-05-02-06 (див. «ДК» №32/2023). Проаналізуймо, наскільки законодавчо обґрунтованою є позиція, викладена в цій ІПК.

До змісту номеру