• Посилання скопійовано

Що нового

Святково-неробочих днів поменшало

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 29.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України».

Законом скасовується статус 7 січня як святкового дня, єдиним днем святкування Різдва Христового залишиться 25 грудня. Іншим наслідком остаточної відмови від юліанського календаря є перенесення дат святкування Дня Української Державності з 28 липня на 15 липня (день вшанування пам’яті видатного державотворця святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого) та Дня захисників і захисниць України з 14 жовтня на 1 жовтня (свято Покрови Пресвятої Богородиці).

Однак нагадаємо, що у період дії воєнного стану святкові дні, що припадають на робочі дні тижня, не є вихідними, а якщо вони припадають на вихідні дні, перенесення вихідного дня на перший наступний робочий день не відбувається.

Закон України від 14.07.2023 №3258-IX чинний з 30.07.2023


Внесено зміни до Бюджетного кодексу

!  Усім

27 липня 2023 року Верховна Рада затвердила Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості».

Цим Законом виконано зобов’язання Уряду перед МВФ за чотирма структурними маяками Меморандуму про економічну та фінансову політику від 19.06.2023.

Закон посилює роль Мінфіну як органу, відповідального за збалансованість і обґрунтованість показників бюджету при внесенні змін до закону про Державний бюджет України.

З 01.01.2024 відновлюється дія норм БКУ щодо розроблення Стратегії управління державним боргом на середньостроковий період та складання Бюджетної декларації як документа середньострокового бюджетного планування. Крім того, Закон встановлює у 2023 році вимоги щодо граничного обсягу надання державних гарантій.

Закон України від 27.07.2023 №3278-ІХ
станом на 02.08.2023 передано на підпис Президентові


Запроваджується Державний реєстр санкцій

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій».

Закон вносить зміни до КУпАП, законів про РНБО та про санкції.

Закон зобов’язує Апарат РНБО України забезпечити створення та функціонування Державного реєстру санкцій, а також здійснити опублікування повідомлення про початок функціонування Державного реєстру санкцій у газеті «Голос України» у термін не пізніше 29.01.2024.

Закон про санкції доповнено новими статтями 5-3 та 5-4, які вводяться в дію з дня початку функціонування Державного реєстру санкцій, але не пізніше 29.01.2024.

Державний реєстр санкцій (далі — Реєстр) — це інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення та надання інформації про всіх суб’єктів, щодо яких застосовано санкції. Реєстр створюється з метою надання безоплатного публічного доступу до актуальної та достовірної інформації про всіх суб’єктів, щодо яких застосовано санкції. Дані Реєстру є відкритими і загальнодоступними, крім випадків, передбачених законом.

Персональні дані осіб, щодо яких застосовано санкції, а також інша інформація, пов’язана з реалізацією цього Закону та внесена до Реєстру, не вважається конфіденційною інформацією, її обробка та поширення здійснюються в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та забезпечення прав людини без згоди таких осіб.

Закон України від 13.07.2023 №3223-IX чинний з 29.07.2023


Оновлено форму декларації про прибуток

!  Платникам податку на прибуток

У зв’язку з необхідністю приведення декларації про прибуток у відповідність до ПКУ після змін, внесених Законом №2888 (зокрема, нова редакція абз. 2 пп. 141.1.3 та абз. 2 пп. 141.1.4 ПКУ), Мінфін вніс зміни до додатків до податкової декларації з податку на прибуток.

Їх затверджено з метою реалізації положень Закону України від 12.01.2023 №2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Тому викладено в новій редакції додаток РІ до Декларації. Також внесено косметичні правки до додатка ДІЯ до цієї декларації (рядок 06.3 ДІЯ). Зокрема, рядок з кодом 3 викладено у новій редакції.

Вперше звітувати за оновленою новою формою слід буде вже за підсумками 2023 року, хоча зазначимо, що офіційної інформації від ДПС щодо цього ще не було.

Наказ Мінфіну від 07.06.2023 №302 чинний з 31.07.2023


Нацбанк понизив облікову ставку

!  Усім

Нацбанк установив з 28 липня 2023 року облікову ставку в розмірі 22% річних.

До цього облікова ставка незмінно становила 25% річних більше року — з 03.06.2022, коли вона була підвищена з попередніх 10%.

Як повідомляє НБУ, стрімке сповільнення інфляції та стійка ситуація на валютному ринку уможливлюють початок циклу зниження облікової ставки. Ураховуючи поліпшення інфляційних очікувань та прогнозу подальшого уповільнення інфляції, поточне та прогнозоване зниження ставки узгоджується зі збереженням привабливості гривневих заощаджень. Це є важливим елементом забезпечення курсової стійкості за пом’якшення валютних обмежень і переходу до більшої гнучкості обмінного курсу. Водночас зниження облікової ставки на тлі збереження макрофінансової стабільності підтримає відновлення економіки.

Ураховуючи сприятливу динаміку першого півріччя, НБУ суттєво поліпшив прогноз інфляції на цей рік — з 14,8% до 10,6%. НБУ очікує, що інфляція у 2024 році знизиться до 8,5%, а в 2025 році — до 6%. Водночас НБУ помірно підвищив прогноз зростання реального ВВП у 2023 році — з 2,0% до 2,9%.

Рішення НБУ від 27.07.2023 №258-рш чинне з 27.07.2023


Внесено зміни до Митного кодексу щодо електронної транзитної системи

!  Суб’єктам ЗЕД

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо використання митних декларацій та електронної транзитної системи, передбачених Конвенцією про процедуру спільного транзиту, для здійснення транзиту на умовах цього Кодексу».

ДМСУ вказує, що однією з новацій Закону є можливість оформлення Т1 та використання NCTS для цілей внутрішнього транзиту. Суб’єктом процедури може виступати виключно резидент з гарантуванням переміщення гарантією, виданою національним гарантом. Для цілей внутрішнього транзиту використовуватимуться ті ж гарантії, що і при міжнародному застосуванні NCTS.

ДМСУ звертає увагу бізнесу, що відповідно до змін, внесених до ч. 1 ст. 326 МКУ, пломбуванню підлягають усі товари, транспортні засоби комерційного призначення, що перебувають під митним контролем. Відтепер, відповідно до змін в ст. 92 МКУ, обов’язковому пломбуванню митним органом підлягають товари при переміщенні їх митною територією України в митному режимі транзиту. При цьому слід враховувати, що згідно зі ст. 91 МКУ митний режим транзиту застосовується до товарів, які переміщуються як прохідним транзитом (від кордону до кордону), так і внутрішнім транзитом (зокрема, від кордону до внутрішньої митниці, від внутрішньої митниці до кордону, між двома внутрішніми митницями).

Зважаючи на зазначене, вивезення товарів з митної території України, зокрема у митному режимі експорту, також підлягатиме пломбуванню. При цьому, у разі відсутності необхідності здійснення додаткових митних формальностей, митниці мають забезпечити безкоштовний в’їзд ТЗ до зон митного контролю виключно для цілей пломбування. Альтернативним варіантом є створення тимчасових зон митного контролю безпосередньо біля місць розташування підрозділів митного оформлення, де може здійснюватись пломбування товарів, які поміщуються у відповідні митні режими.

Закон України від 13.07.2023 №3229-IX чинний з 29.07.2023


Україна припинила дію ще однієї угоди з РФ

!  Суб’єктам ЗЕД

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні».

Припинена угода була вчинена 18 жовтня 2011 року в м. Донецьку та ратифікована Законом від 13.01.2012 №4339-VI.

Закон України від 13.07.2023 №3247-IX чинний з 29.07.2023


Вагітні жінки самі визначатимуть дату початку декретної відпустки

!  Працівницям і працедавцям

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами».

Закон вносить зміни до ст. 179 КЗпП, ст. 30 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», ст. 17 Закону про відпустки, ст. 18 Закону №1105.

Як зазначає Держпраці, Законом передбачається право жінки за відсутності медичних протипоказань самостійно визначати дату початку відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість відпустки по вагітності та пологах залишається незмінною, але при цьому 70 к. д. відпустки до пологів можуть бути використані жінкою повністю або частково після пологів, починаючи з дня пологів.

Аналогічне право передбачається і для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Якщо вагітна жінка не бажає змінювати дату початку відпустки у зв’язку з пологами або існують медичні протипоказання для продовження роботи, то така відпустка буде надана їй у строки, зазначені у листку тимчасової непрацездатності.

Закон України від 13.07.2023 №3238-IX чинний з 29.07.2023


Загострено вимоги до автошкіл, «теорію» можна вчити самостійно

!  Автошколам, кандидатам у водії

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами».

Закон доповнює КУпАП статтями 127-3 «Порушення порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів» і 127-4 «Порушення порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, атестації їх спеціалістів та порядку приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами, оформлення та видачі посвідчення водія».

Перша з них встановлює штраф від 500 до 800 н. м. д. г. (8 500 — 13 600 грн) за такі правопорушення:

здійснення підготовки, перепідготовки водіїв ТЗ особою, яка не має чинного документа спеціаліста з підготовки водіїв ТЗ;

допуск осіб, які не склали теоретичний іспит, до практичної підготовки водіїв;

проведення практичної підготовки водіїв з використанням ТЗ, обладнаних з порушенням вимог ПДР, або особою, яка позбавлена права керування ТЗ.

Також внесено зміни до ст. 15 Закону про дорожній рух, якими передбачено можливість самостійного опанування змісту теоретичного модуля типової навчальної програми з урахуванням категорій ТЗ.

Закон України від 13.07.2023 №3234-IX чинний з 29.07.2023


Визначено період дії «воєнних» норм у сфері електронних комунікацій

!  Операторам і користувачам електронних комунікацій

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України у сфері електронних комунікацій щодо визначення періоду дії норм та положень, пов’язаних з правовим режимом воєнного стану».

Закон уніфікує визначення терміну дії тимчасових норм та положень законодавства у сфері електронних комунікацій, пов’язаних з дією правового режиму воєнного стану, в законах «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж», «Про електронні комунікації», «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів», «Про внесення змін до Закону України «Про електронні комунікації» щодо підвищення ефективності організації роботи постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг в умовах воєнного стану».

Закон України від 13.07.2023 №3245-IX чинний з 29.07.2023


Опубліковано Закон про застосування процедур банкрутства у період воєнного стану

!  Боржникам, кредиторам, арбітражним керуючим

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань провадження та застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану».

Закон вносить зміни до КУзПБ, ст. 62 Закону про банки, ст. 136 Закону про ринки капіталу.

Законом визначено особливості процедури банкрутства у період дії воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування, форму і порядок надання відповіді на запит арбітражного керуючого, нові повноваження розпорядника майна у процедурі банкрутства.

Зокрема:

встановлено можливість проведення зборів та комітету кредиторів дистанційно;

арбітражний керуючий звільняється від дисциплінарної відповідальності за невиконання своїх обов’язків, якщо їх виконання є неможливим у зв’язку з бойовими діями;

суд наділяється повноваженнями щодо продовження окремих процесуальних строків у справах про банкрутство;

зупиняється нарахування відсотків на зобов’язання боржника перед кредиторами, що реструктуризовані згідно з планом санації/реструктуризації боргів, штрафні санкції при цьому не нараховуються;

відкрити провадження у справі про банкрутство боржника можна без авансування винагороди арбітражному керуючому на депозитний рахунок суду;

шкода та/або збитки, завдані боржнику внаслідок збройної агресії проти України, підлягають обов’язковій оцінці в порядку, встановленому КМУ;

до органів управління боржника не підлягає застосуванню солідарна відповідальність за ч. 6 ст. 34 КУзПБ, якщо боржник не подав заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство внаслідок збройної агресії проти України;

нова підстава для відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство за заявою кредитора — якщо боржник має діючий контракт з держзамовниками у сфері оборони або вимоги кредитора не задоволені внаслідок збройної агресії проти України.

Закон України від 13.07.2023 №3249-IX чинний з 29.07.2023


Діє Закон щодо відновлення та «зеленої» трансформації енергосистеми України

!  Енергетикам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.07.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та «зеленої» трансформації енергетичної системи України»

Законом, зокрема, передбачено стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії за механізмом самовиробництва.

Підтримка активних споживачів за механізмом самовиробництва здійснюється шляхом гарантування викупу обсягу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії та відпущеної такими активними споживачами на підставі укладеного договору купівлі-продажу електричної енергії за механізмом самовиробництва, що є додатком до договору про постачання електричної енергії споживачу.

Зміни внесено до ЗКУ та 17 законів, зокрема до законів «Про альтернативні джерела енергії», «Про ринок електричної енергії», «Про оренду державного та комунального майна», «Про адміністративні послуги», «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про альтернативні види палива», «Про ринок природного газу», «Про енергетичну ефективність».

Закон України від 30.06.2023 №3220-IX чинний з 27.07.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру