• Посилання скопійовано

Участь головбуха у вебінарі: що з оподаткуванням?

Головбух узяв участь у вебінарі. Надано акт виконаних робіт, де зазначено найменування послуг: «Інформаційні послуги — вебінар». Чи є це додатковим благом для головбуха та чи потрібно нараховувати ЄСВ?

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку (пп. 165.1.37 ПКУ).

Участь у вебінарах (семінарах, конференціях) передбачає отримання інформаційно-консультаційних послуг на підставі укладеного договору з організатором вебінару.

Якщо запрошеною стороною вебінару та за умовами договору отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юрособа (роботодавець), інтереси якої представляє працівник, то сума, сплачена юрособою (роботодавцем) за участь у такому вебінарі, не є доходом такого працівника й об’єктом оподаткування ПДФО.

Якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є сам головбух як фізособа, яка отримує ці послуги незалежно від свого роботодавця, то суму, сплачену юрособою (роботодавцем) за участь у вебінарі за такого працівника, слід розглядати як дохід, отриманий останнім у вигляді додаткового блага, який включається до місячного оподатковуваного доходу та оподатковується ПДФО за ставкою 18% і ВЗ за ставкою 1,5%. Також буде ЄСВ 22%, якщо вебінар проводила організація, не акредитована як навчальний заклад.

Проте, розглядаючи зазначену ситуацію, доходимо такого висновку. Позаяк в акті не персоніфіковано працівника, а вказано лише на факт надання консультаційно-інформаційних послуг роботодавцю, то вартість вебінару, де представником був головбух, не буде для останнього додатковим благом, відповідно не потрібно утримувати ПДФО, ВЗ, нараховувати ЄСВ та відображати у додатках єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Податківці у підкатегорії 103.04 ЗІР на запитання «Чи підлягає оподаткуванню ПДФО участь у семінарі (конференції, навчанні) найманого праців ника, якщо семінар (конференція, навчання) проводиться за профілем діяльності ЮО, у тому числі за кордоном?» відповідають таке:

«Щодо участі працівника у семінарах та конференціях, то у разі якщо запрошеною стороною семінару (конференції) та за умовами договору отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юридична особа (роботодавець), інтереси якої представляє працівник, то сума, сплачена юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції), не є доходом такого працівника та об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру