• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Закордонне відрядження керівника та невиплата добових
Керівник підприємства є депутатом місцевого самоврядування, якого потрібно скерувати у закордонне відрядження. Хто може підписати наказ на відрядження, якщо керівник є власником? І чи можна, не порушуючи законодавства, не виплачувати добових перед відрядженням, а виплатити їх після повернення?

ПДФО та ВЗ при відшкодуванні працівникові витрат на пальне
У трудовому договорі деяких працівників прописано відшкодування витрат на пальне за місяць, включно з податками та іншими відрахуваннями. Договорів оренди авто між роботодавцем та працівниками не укладено, наказу немає. Ці виплати відображають у додатку 4ДФ Єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходів «127». Чи не є це порушенням законодавства? Які є інші варіанти оформлення відшкодування?

Небюджетна премія в розрахунку відпусткових
На казенному підприємстві зарплата нараховується за кошти держбюджету. Премія директору за підсумками кварталу і року нараховується з власних надходжень. Як у такому випадку правильно нарахувати відпусткові: включати до розрахунку середньої зарплати «небюджетну» премію чи ні? Чи є документ, яким такі випадки регламентуються?

Директор у відрядженні: вимушена затримка та доплата за виконання обов’язків водія
Директор поїхав за товаром за кордон згідно з наказом на два дні (середа-четвер), але мусив затриматися ще на чотири дні (п’ятниця-понеділок). Проживання оплатило закордонне підприємство, яке товар вчасно не підготувало. Як документально оформити таке відрядження і чи нараховувати директору зарплату за перебування у відрядженні в суботу і неділю та доплачувати за виконання обов’язків водія? Під час відрядження директор підписував банківські документи і звітність.

Підписання авансового звіту КЕП
Оновлений бланк авансового звіту передбачає можливість його підписання за допомогою ЕЦП (або КЕП). Хто, як та в якому порядку має підписувати за допомогою ЕЦП такий авансовий звіт?

Дохід для утримання аліментів з ФОПа-«єдинника» ІІІ групи
ФОПу на ІІІ групі ЄП (5%) рішенням суду призначено стягнення аліментів у розмірі 1/4 заробітку (доходу), але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше ніж 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку і до досягнення дитиною повноліття. З чого вираховують дохід ФОПа: з доходу, зазначеного в декларації, чи зі середньої зарплати за його спеціальністю в регіоні?

Участь головбуха у вебінарі: що з оподаткуванням?
Головбух узяв участь у вебінарі. Надано акт виконаних робіт, де зазначено найменування послуг: «Інформаційні послуги — вебінар». Чи є це додатковим благом для головбуха та чи потрібно нараховувати ЄСВ?

До змісту номеру