• Посилання скопійовано

Небюджетна премія в розрахунку відпусткових

На казенному підприємстві зарплата нараховується за кошти держбюджету. Премія директору за підсумками кварталу і року нараховується з власних надходжень. Як у такому випадку правильно нарахувати відпусткові: включати до розрахунку середньої зарплати «небюджетну» премію чи ні? Чи є документ, яким такі випадки регламентуються?

За правилами, визначеними Порядком №1001, при обчисленні середньої зарплати враховуються всі виплати, передбачені пунктом 3, та не враховуються виплати, перелік яких визначений пунктом 4. А самі норми Порядку №100 не передбачають жодних особливостей врахування премій, що залежать від джерела їх виплати.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 №100.

Наголосимо, що роботодавці-«бюджетники» преміювання здійснюють у межах фонду заробітної плати на поточний бюджетний рік, затвердженого кошторисом, і лише ці кошти можна використати для преміювання, за наявності залишків. Також на виплату премій можуть використовуватися кошти спеціального фонду бюджету підприємства, який складається з плати за послуги, що їх надає таке підприємство, та з інших джерел власних надходжень, у межах цих фактичних надходжень та затвердженого фонду оплати праці.

Проте ці витрати потрібно розмежовувати. Власні надходження бюджетних установ визначені п. 4 ст. 13 БКУ. Такі надходження акумулюються на спеціальному рахунку (окремо від бюджетного), звідки їх можна використовувати на виплати премій та на інші заохочувальні виплати працівникам. Порядок використання таких власних надходжень, зокрема, на оплату праці, має бути затверджено розпорядчим документом на підприємстві.

Отже, враховуючи специфіку власних надходжень, передбачених п. 4 ст. 13 БКУ, таких як плата за послуги, що їх надає підприємство, або додаткова господарська діяльність, при складанні калькуляції сюди можуть бути включені і витрати на зарплату, премії та навіть витрати на виплату відпусткових. Тоді відпусткові, до розрахунку яких включено суму премії, мають виплачуватися пропорційно як із державного бюджету, так і з власних надходжень, але в межах фонду заробітної плати на поточний бюджетний рік, затвердженого кошторисом.

Якщо це були благодійні внески та гранти, то тільки за рішенням благодійника частина таких коштів може спрямовуватися на зарплату (премії тощо) (п. 2 Порядку №12221).

1 Порядок отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затверджений постановою КМУ від 04.08.2000 №1222.

Проте пам’ятайте, що, незалежно від джерела фінансування премії, якщо вона матиме одноразовий характер (див. пп. «г» п. 4 Порядку №100), до розрахунку середньої зарплати її не включають (див. також лист Мінсоцполітики від 31.07.2015 №996/13/84-15).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру