• Посилання скопійовано

Дохід для утримання аліментів з ФОПа-«єдинника» ІІІ групи

ФОПу на ІІІ групі ЄП (5%) рішенням суду призначено стягнення аліментів у розмірі 1/4 заробітку (доходу), але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше ніж 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку і до досягнення дитиною повноліття. З чого вираховують дохід ФОПа: з доходу, зазначеного в декларації, чи зі середньої зарплати за його спеціальністю в регіоні?

Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізособою-підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи зі середньої заробітної плати працівника для певної місцевості (ч. 2 ст. 195 СКУ).

При цьому мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Водночас розмір аліментів має бути необхідний та достатній для забезпечення гармонійного розвитку дитини (ч. 2 ст. 182 СКУ).

Згідно з нормами ПКУ ФОП, який перебуває на спрощеній системі оподаткування, веде спрощений облік доходів і витрат, а для таких осіб визначення чистого доходу не передбачено. Тобто в декларації осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, розділ «витрати» залишається незаповненим, а всі кошти, що надійшли на їхні рахунки, вважаються виручкою.

Приклад У липні 2023 р. на рахунок ФОПа надійшло 15 000 грн. З них сплачено ЄП за ставкою 5% (ІІІ група, без ПДВ), що становить 750 грн. При цьому інші витрати ФОПа до уваги не беруться. Решта 14 250,00 грн вважаються доходом, з якого утримуються аліменти. За рішенням суду потрібно сплатити аліменти у розмірі 1/4 від доходу. Отже, розмір аліментів становитиме 3 562,50 грн (14 250,00 х 0,25), що є більшим ніж 50% прожиткового мінімуму для дітей у 2023 році.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру