• Посилання скопійовано

Хто визначає розмір окладу директора ТОВ

ВС нагадав*, що директор несе відповідальність перед ТОВ за заподіяні збитки. Підвищення зарплати без погодження з власниками ТОВ можливе лише тоді, коли такі повноваження закріплені за директором статутом.

Нагадаємо, що відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ/ТДВ керівник ТОВ:

1) призначається загальними зборами (чи єдиним засновником);

2) отримує винагороду, яка затверджується загальними зборами (чи єдиним засновником).

* Постанова ВС від 17.05.2023 у справі №914/3433/21.

Отже, решті працівників підприємства розмір заробітної плати встановлює директор (і в разі якщо це дозволено статутом). А от собі він просто так цього зробити не може — його найняли засновники, і розмір його зарплати встановлюють саме вони.

При цьому з одноосібним виконавчим органом та кожним членом колегіального виконавчого органу укладається трудовий договір (контракт), який підписується від імені товариства особою, уповноваженою на таке підписання загальними зборами учасників (ч. 12 ст. 39 Закону про ТОВ/ТДВ).

Зазвичай у такому контракті встановлюють і розмір винагороди, зарплати й інших виплат (додаткову винагороду, премію, інші додаткові виплати тощо).

Зміст справи

У коментованій нами справі факт досягнення домовленості між учасником ТОВ та його керівником щодо посадового окладу зазначено у статуті.

А згідно з приписами п. 7 ч. 2, ч. 3 ст. 30, ч. 2 ст. 39 Закону про ТОВ та ТДВ:

1) встановлення розміру винагороди членам виконавчого органу товариства, до якого належить директор товариства (одноосібний виконавчий орган), є компетенцією загальних зборів учасників товариства, а не директора цього товариства. Зазначене питання не може бути віднесено до компетенції інших органів товариства;

2) якщо маємо єдиного учасника, рішення з питань, що належать до компетенції загальних зборів учасників товариства, приймає такий учасник товариства одноособово та оформлює своїм письмовим рішенням;

3) директор товариства подає загальним зборам учасників на затвердження штатний розпис товариства. Бо в ньому зазначено і його оклад, ставку тощо;

4) директор не може вчиняти значні для ТОВ правочини та правочини, у яких він прямо зацікавлений, без згоди загальних зборів учасників ТОВ.

Крім того, директор товариства (керівник) несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах (ч. 5 ст. 65 ГКУ, ст. 8 Закону про бухоблік). Отже, за правильність нарахування та виплати заробітної плати відповідає директор, і він же здійснює контроль за правильністю нарахування заробітної плати.

В описаній ситуації директор підписував за допомогою електронного цифрового підпису та подавав до органів ДПС звітність ТОВ. Довідка ГУ ДПС вказує на розмір та періоди отримуваної зарплати.

Як з’ясували суди, рішенням учасника ТОВ від 21.05.2020 №4 особу прийнято на посаду директора товариства з 22 травня 2020 р., з покладанням на нього прав підпису документів від імені юрособи.

Директор ТОВ 22.05.2020 видав наказ №19‑к про те, що він приступає до виконання обов’язків директора з оплатою згідно зі штатним розписом.

Станом на 22.05.2020 у ТОВ діяв штатний розпис, затверджений та введений у дію рішенням єдиного учасника ТОВ від 28 лютого 2020 р. №3. Згідно з цим штатним розписом у товаристві існувала посада директора з посадовим окладом 13 000 грн, загальний місячний фонд заробітної плати становив 117 800 грн.

Таким чином, директор та єдиний учасник ТОВ за взаємною згодою домовилися про розмір місячного посадового окладу директора товариства, який встановлено штатним розписом товариства.

Після цього та вступу на посаду директор 22.05.2020 своїм наказом №16/2-шр/2020 затвердив новий штатний розпис та ввів його в дію з 22 травня 2020 р. У цьому штатному розписі встановлено збільшення посадового окладу директора з 13 000 грн до 32 000 грн.

Звісно, це є порушенням, адже затвердити штатний розпис мали власники ТОВ, а не директор.

Отже, засновник та єдиний учасник ТОВ у статуті прописав, що він затверджує штатний розпис ТОВ з оплатою праці директора та інших працівників. Тим самим учасник ТОВ не встановлював сталої зарплати, зміна якої потребує скликання загальних зборів та внесення змін до договору. А передбачив можливість змінювати фонд оплати праці шляхом затвердження штатного розпису зі зміною оплати праці всіх працівників (не лише директора) за наявності певних обставин, наприклад за наявності позитивного фінансового результату та значного прибутку.

І знову нагадаємо, що підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис, а згідно зі статутом товариства його затверджують загальні збори учасників товариства за поданням директора (ч. 3 ст. 64 ГКУ).

Межі відповідальності керівника

Як бачимо з цієї справи, кожен директор ТОВ має розуміти, що, погоджуючись на виконання повноважень керівника товариства, він несе відповідальність не лише відповідно до статуту за порушення його положень, а й відповідно до вимог чинного законодавства. А згідно з ч. 2 ст. 89 ГКУ посадові особи відповідають за збитки, завдані ними господарському товариству.

Підвищення зарплати — витрати ТОВ

Єдиний учасник ТОВ вважає, що директор нараховував та виплачував собі у період з травня 2020 р. до моменту припинення трудових відносин із товариством (до 28 вересня 2021 р.) щомісячну винагороду (посадовий оклад) у необґрунтовано завищеному розмірі.

Тобто вище за розмір, установлений штатним розписом товариства, затвердженим рішенням від 28.02.2020 №3 єдиного учасника ТОВ.

Суди всіх інстанцій цілком погодилися з такими висновками. Зокрема, ВС наголосив:

1) учасник ТОВ та директор домовилися про розмір місячного посадового окладу директора за штатним розписом, хоча жодного договору з директором не укладалося;

2) факт виплати зарплати у підвищеному розмірі підтверджується відомостями нарахування заробітної плати з додатками 4ДФ за січень — червень 2021 р. та квитанціями приймання цієї звітності до ГУ ДПС, а також довідкою про відсутність заборгованості з податкових платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи. Повноту та достовірність зазначеної у цих документах інформації підтверджено цифровим підписом самого директора;

3) статутом ТОВ передбачено, що до компетенції директора належало одноособове прийняття ним рішень з усіх питань, пов’язаних із поточною діяльністю товариства, крім питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів товариства. Директор товариства:

— здійснював контроль за госпдіяльністю товариства;

— забезпечував виконання зобов’язань товариства перед фізичними та юридичними особами України;

— мав право першого підпису фінансових та банківських документів, розпоряджання рахунками товариства в усіх установах банків та їхніх філіях, відділеннях, які діють на території України.

Проте статутом не було передбачено повноважень на самостійне затвердження штатного розпису ТОВ, це виключні повноваження єдиного учасника ТОВ. Крім того, директор несе відповідальність перед ТОВ за збитки, заподіяні його винними діями або бездіяльністю.

Нормативна база

  • ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 №436-IV.
  • Закон про ТОВ/ТДВ — Закон України від 06.02.2018 №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру