• Посилання скопійовано

ПДВ при реекспорті тимчасово ввезених ТЗ

Чи складати ПН при реекспорті тимчасово ввезених транспортних засобів? Якщо так, то який порядок складання?

Оподаткування ПДВ при реекспорті

Реекспорт — це митний режим, відповідно до якого товари, що були раніше ввезені на митну територію України або на територію вільної митної зони, вивозяться за межі митної території України без сплати вивізного мита та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності (ст. 85 МКУ).

Операції з вивезення товарів у митному режимі реекспорту звільняються від оподаткування, крім операцій з вивезення відповідно до п. 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та 5 ч. 1 ст. 86 МКУ, що оподатковуються податком за ставкою, визначеною пп. 195.1.1 ПКУ, тобто 0% (п. 206.5 ПКУ).

Таким чином, за ставкою ПДВ 0% оподатковуються:

— товари, які були поміщені у митний режим переробки на митній території та вивозяться за межі митної території України у вигляді продуктів їх переробки (п. 3 ч. 1 ст. 86 МКУ);

— товари, які були поміщені у митний режим імпорту і повертаються нерезидентові — стороні зовнішньоекономічного договору, згідно з яким ці товари поміщувалися у цей режим, у зв’язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов цього договору або з інших обставин, що перешкоджають його виконанню, якщо ці товари відповідають умовам, наведеним у п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ.

У решті випадків операції реекспорту звільняються від оподаткування ПДВ.

ПН на звільнену від ПДВ операцію при реекспорті

ДПС у ЗІР (101.16) на запитання: «Як складаються податкові накладні за операціями з вивезення товарів у митному режимі реекспорту, крім операцій з вивезення відповідно до п. 5 частини першої ст. 86 МКУ?» — відповідає, що платник податку за операцією з вивезення товарів у митному режимі реекспорту на дату виникнення податкових зобов’язань з ПДВ складає податкову накладну на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання.

Така податкова накладна не підлягає наданню отримувачу (покупцю), і в ній роблять позначку 07 — Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України.

У графі «Отримувач (покупець)» зазначають найменування (П. І. Б.) нерезидента і через кому — країну, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а в рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляють умовний ІПН «300000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюють, поле «код» також не заповнюють.

У графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини ставлять позначку «Без ПДВ».

У графі 8 табличної частини розділу Б податкової накладної зазначають код ставки ПДВ — 903. У графі 9 — код відповідної пільги з ПДВ згідно з довідниками податкових пільг. У графі 10 — обсяг постачання (базу оподаткування) без урахування ПДВ. Графу 11 в такій накладній не заповнюють (нулі, прочерки й інші знаки чи символи у цій графі не проставляють).

Код пільги за п. 206.5 ПКУ — «14060489» згідно з Довідником податкових пільг №116/2.

Чи нараховувати компенсуючий ПДВ за п. 198.5 і ст. 199 ПКУ

На наш погляд, ні, адже перелік у п. 198.5 ПКУ є вичерпним і реекспорту в ньому немає. Хоча податкова вважає, що нараховувати потрібно.

Тому, якщо підприємство не бажає конфліктувати з податковою службою чи вважає таке нарахування законним, воно може нарахувати компенсуючий ПДВ і скласти окрему податкову накладну.

Можна також отримати ІПК з цього питання.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру