• Посилання скопійовано

Яка підстава для блокування ПН?

ВС наголосив*, що, ухвалюючи рішення про відмову в реєстрації ПН, ДПС не знає про наявність помилки в ПН, а виходить лише з наявних у неї даних (зокрема, попередніх ПН, зареєстрованих платником ПДВ або на нього).

Суд установив, що ТОВ подало ДПС письмові пояснення та копії документів, які, на його переконання, підтверджують реальність господарських операцій, за результатами яких було складено ПН.

* Постанова ВС від 13.03.2023 у справі №240/12029/21.

Суди вкотре наголосили, що контролюючий орган зазначив лише загальні підстави прийняття рішення про відмову у реєстрації ПН і не зазначив конкретної інформації щодо причин та підстав його прийняття. Слід також враховувати, що в коментованому випадку ДПС не сформулювала конкретних вимог щодо необхідності подання вичерпного переліку документів на підтвердження правомірності формування та подання податкової накладної, не зазначила, яких саме документів не надано та яких саме документів бракує для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної.

Проте цей податковий орган звернув увагу на помилку, яка була допущена ТОВ при поданні документів для розблокування реєстрації ПН в ЄРПН.

Так, орган ДПС зазначає, що насправді підставою для відмови у розблокуванні реєстрації податкової накладної стало те, що надані ТОВ документи підтверджували фактичне здійснення операції з постачання кукурудзи та соняшнику, а не сої, як зазначено у поданих копіях документів.

При цьому думки суду першої та апеляційної інстанцій розійшлися. І помилка бухгалтера у номенклатурі ПН заблокувала її, здається, намертво. А без зареєстрованої ПН і РК до неї не складеш.

Звісно, цей цікавий спір дійшов до Верховного Суду, який висловив свою позицію у цій ситуації та все ж таки пристав на бік податкового органу.

Насамперед ВС намагався з’ясувати, що саме оскаржує ТОВ: відмову у реєстрації ПН через помилку чи через відсутність документів про реальність операції, на виконання якої і мала бути складена ПН?

Так, з одного боку, ПН, що містить помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов`язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту.

З іншого, позаяк ТОВ на розгляд комісії, після зупинення реєстрації податкової накладної, надало документи, які підтверджували фактичне здійснення іншої операції (з постачання кукурудзи та соняшнику, а не сої), то колегія суддів ВС погоджується з висновком суду першої інстанції, що ТОВ не подало контролюючому органу належних та достатніх копій первинних документів для розгляду питання про прийняття рішення про реєстрацію спірної податкової накладної.

ВС наголошує, що за таких установлених обставин справи, а також враховуючи, що ТОВ не оскаржувало дій відповідача щодо зупинення реєстрації податкової накладної в ЄРПН, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про обґрунтованість рішення комісії про відмову в реєстрації податкової накладної саме через ненадання належних копій документів, які розкривають зміст господарської операції.

На нашу думку, якщо ПН була складена з помилкою в номенклатурі, можливо, і не варто боротися за її реєстрацію. Легше скласти нову, з правильними реквізитами. А для помилкової ПН не потрібен навіть РК: адже вона не зареєстрована і не спричиняє жодних податкових наслідків.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру