• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові пожежні перевірки за Законом №3063
З 27.11.2023 органи ДСНС отримають нові повноваження щодо позапланових перевірок, а суб’єкти господарювання — нові обов’язки щодо допуску до перевірки.

Виправляємо ПЗ з ПДВ через УР
У «ДК» №21/2023, ми розглянули загальні засади виправлень у декларації з ПДВ. Зараз поговоримо про те, як виправити помилки у розділі І декларації з ПДВ, тобто у сумі податкового зобов’язання. Як додати або зменшити суму податку та розрахуватися з бюджетом?

Оплата лікарняних у резидентів «Дія Сіті»
В якому розмірі отримують допомогу по вагітності працівники резидента «Дія Сіті»? На яку суму допомоги по вагітності може розраховувати сумісниця, якщо не отримає допомогу за основним місцем роботи?

Чи можна не платити внесків ОСББ через війну?
Питання сплати внесків до ОСББ під час дії воєнного стану доволі складне. Особливо коли водночас вирішується питання відповідальності за несплату комунальних послуг та податку за житлову нерухомість. Що каже про це закон?

Яка підстава для блокування ПН?
ВС наголосив, що, ухвалюючи рішення про відмову в реєстрації ПН, ДПС не знає про наявність помилки в ПН, а виходить лише з наявних у неї даних (зокрема, попередніх ПН, зареєстрованих платником ПДВ або на нього).

Чи платити декретні за час простою?
Як встановлювати та припиняти простій? На які виплати можуть претендувати працівники у період простою? Чи виплачується допомога по вагітності та пологах під час простою? Проаналізуймо лист ПФУ від 04.04.2023 №2800-030402-8/18033 (див. «ДК» №17/2023).

Відпустка за свій кошт працівникові за кордоном
Приводом трудового спору стало звільнення за прогул без поважної причини працівниці, яка перебуває за кордоном і подала заяву на відпустку для догляду за дитиною. Чому роботодавець відмовив у наданні відпустки і чи мав на це право?

100% зарплати — на погашення ПФД
Працівник отримав поворотну фіндопомогу від ТОВ. Хоче написати заяву на утримання всієї суми зарплати в рахунок погашення ПФД. Чи є законним такий варіант утримання? Чи діятимуть відсоткові обмеження у відрахуваннях? Як оформити цю операцію? Чи треба до заяви видавати наказ і як прописати у заяві не конкретну суму, а всю зарплату, індексацію, відпусткові тощо?

Пільга з плати за землю поза межами н/п
У власності ТОВ є земельна ділянка, що розташована за межами населеного пункту, але належить до селищної ради, яка включена до Переліку територій активних бойових дій. Чи стосується такої ділянки пільга з плати за землю згідно із Законом №3050?

Описка в акті перевірки як підстава оскарження
ВС вважає, що технічні помилки (зокрема, у даті) на акті та у ППР, а також описка щодо коду структурного підрозділу контролюючого органу, який проводив перевірку, не вказує на дефектність акта та не впливає на законність ППР.

«Мертві залишки» пального на АЗС
На АЗС ув резервуарі є 1700 л бензину А‑92, УКТ ЗЕД 2710124194 — так званий мертвий залишок, який уже не можна реалізувати через колонку. Бензин А-92 більше не планується закуповувати та продавати, а цей резервуар використовуватиметься для реалізації бензину А-95 з іншим кодом УКТ ЗЕД. Як списати чи використати «мертвий залишок»? Чи можна змішувати різні марки бензину? Чи обов’язково зачищати резервуар? Які акцизні накладні треба скласти в такому випадку?

Відрядження дистанційника з-за кордону
Підприємство планує відрядити директора і його заступника за кордон. Директор їхатиме з України, а заступник — з-за кордону, де він працює дистанційно. Як правильно оформити наказ на відрядження, тому що заступник виїжджатиме у відрядження не з місця основної роботи? Як оформити авансовий звіт на заступника, як бути з підписом?

Імпорт ФОПом алкогольних напоїв
ФОП має ресторан і хоче укласти договір на постачання елітних алкогольних напоїв з-за кордону. На які основні моменти слід звернути увагу? Як придбати акцизні марки та промаркувати ними імпортний алкоголь? Чи потрібна ліцензія на імпорт алкоголю? Які особливості імпорту товарів?

Хто встановлює режим роботи магазину
ВС вважає, що жодний нормативний документ не зобов’язує місцеву владу встановлювати саме той режим роботи, про який просить торговельний заклад. А що ще, крім війни та карантину, може завадити отримати бажаний графік?

До змісту номеру