• Посилання скопійовано

Військовий облік: відповіді на запитання

Чи вести військовий облік на сумісників? Що робити, якщо працівник — не громадянин України? Як діяти, якщо працівник прийшов на сезонну роботу? Чи ведуть військовий облік ФОПи? Відповідаємо на ці та 16 інших запитань.

Уряд постановою від 30.12.2022 №1487 затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Він діє з 5 січня 2023 року. Докладно про це ми написали в «ДК» №1-2/2023. Окремо навели правила організації ведення військового обліку. А тепер спинимося на найпоширеніших запитаннях кадровиків щодо такого обліку.

Запитання

Чи подавати список громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць до 01 грудня 2023 року, якщо на підприємстві не працюють юнаки, яким виповнюється 17 років, але є військовозобов’язані?

Якщо на підприємстві немає таких працівників, то не потрібно повідомляти про їхню відсутність, бо норми законодавства не містять такого обов’язку.

Зверніть увагу! У 2023 році списки подають щодо юнаків 2007 року народження. Іншими словами, зазначають тих, кому у 2024 році (рік приписки) виповниться 17 років.

Чи вести військовий облік на працівників, які працюють за сумісництвом?

Вести!

У пункті 16 Порядку №1487 зазначено, що персональний військовий облік передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їхньої роботи (служби) або навчання та покладається на керівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

Також у п. 5 ст. 34 Закону про військовий обов’язок зазначено, що персональний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їхньої роботи або навчання та покладається на керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій і закладів освіти незалежно від підпорядкування та форми власності.

Тобто не наголошується на основному місці роботи чи на сумісництві.

Також у листі Головного управління персоналу Генштабу Збройних Сил України від 22 березня 2023 року №321/ЗПІ/114 наголошено: персональний облік осіб, що працюють за сумісництвом, ведуть на загальних засадах, визначених Порядком №1487.

Але водночас така ситуація є тимчасовою, підхід до питання військового обліку сумісників буде переглянуто після припинення/скасування правового режиму воєнного стану.

Якщо приймаємо на роботу сезонного чи тимчасового працівника, чи вести військовий облік?

У Порядку №1487 не йдеться про винятки щодо таких працівників. Тож ведемо військовий облік і сезонних працівників, і тимчасових.

Резидент Дія Сіті: чи вести військовий облік?

У резидента Дія Сіті можуть бути як гіг-спеціалісти , так і пересічні наймані працівники.

Довідково

Гіг-спеціаліст — фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та (або) виконавцем.

Гіг-контракт — цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника

Стаття 1 Закону №1667

От щодо пересічних працівників резидент Дія Сіті, як юрособа, має вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Але щодо гіг-спеціалістів не потрібно вести військового обліку, бо гіг -контракт — це різновид договору цивільно-правового характеру.

Чи ведуть ФОПи військовий облік?

Ні, ФОПи військового обліку не ведуть, і підтвердження цього є і в Законі про військовий обов’язок, і в Порядку №1487.

Персональний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їхньої роботи або навчання та покладається на керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій і закладів освіти незалежно від підпорядкування та форми власності (частина п’ята ст. 34 Закону про військовий обов’язок).

Порядок №1487 визначає механізм організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

— центральними і місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами;

— органами місцевого самоврядування;

— органами військового управління (органами управління), військовими частинами (підрозділами) Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення;

— ТЦК і СП;

підприємствами, установами й організаціями, закладами освіти, закладами охорони здоров’я незалежно від підпорядкування та форми власності.

Тобто про ФОПів у цих нормативно-правових актах не згадується.

Чи потрібно мати спецосвіту (сертифікат про підвищення кваліфікації) для ведення військового обліку? Чи достатньо ознайомитися з правилами ведення військового обліку?

Про спеціальну освіту в Порядку №1487 не йдеться, але в документі згадується про обов’язкове підвищення кваліфікації.

Так, за базовим правилом, підприємства щороку до 1 жовтня визначають потребу в підвищенні кваліфікації цих працівників.

Підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку, здійснюється не рідше ніж один раз на п’ять років.

Підвищення кваліфікації проводять ліцензовані заклади освіти, що здійснюють освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників.

А заклади освіти що два роки погоджують із Генеральним штабом Збройних Сил програми підготовки (п. 12 Порядку №1487).

Що робити, якщо на підприємстві з малою чисельністю облік не ведеться і, відповідно, списки не подавалися?

Рекомендуємо діяти за таким алгоритмом.

1. Призначте відповідальну особу за ведення військового обліку.

2. Повідомте ТЦК про призначення відповідальної особи з ведення військового обліку.

3. Виконайте вимоги ст. 24 КЗпП — зажадайте у працівників військово-облікові документи.

4. Заповніть Списки персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку №1487).

5. Зробіть стенд із Правилами військового обліку та розмістіть на видному місці.

6. І надалі виконуйте вимоги Порядку №1487.

На підприємстві немає кадрової служби, є директор та бухгалтер. Хто в такому разі відповідає за військовий облік? Чи можна директору самому займатися військовим обліком?

Організація військового обліку покладається на відповідних керівників. Тобто за правилами керівник, по суті, має контролювати процес.

Як встановлює п. 8 Порядку №1487, обов’язки з ведення військового обліку покладаються на працівників служби персоналу, служби управління персоналом.

А якщо штатної одиниці служби персоналу немає, обов’язки з ведення військового обліку покладаються на особу, яка веде облік працівників на підприємстві. Тобто це може бути кадровик, бухгалтер, а інколи й секретар (якщо той займається кадровими питаннями).

Якщо ж директор сам оформлює кадрові документи та зберігає їх у себе, то є підстави призначити директора відповідальним за ведення військового обліку і встановити доплату. Але це радше виняток із правил, і директору доведеться постійно і безпосередньо спілкуватися з ТЦК та вирішувати інші питання з ведення військового обліку.

В який спосіб і в який строк призначається особа, відповідальна за ведення військового обліку, якщо на підприємстві військовозобов’язаних менше ніж 100 працівників?

Кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку на підприємствах за наявності на військовому обліку:

1) від 501 до 2000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — одна особа;

2) від 2001 до 4000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — дві особи;

3) від 4001 до 7000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — три особи, а на кожні наступні від 1 до 3000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — по одній особі додатково.

Якщо на військовому обліку менше ніж 500 призовників, військовозобов’язаних та резервістів, обов’язки щодо ведення військового обліку покладаються на особу служби персоналу, якій встановлюється доплата в розмірі до 50 відсотків посадового окладу, а для державних службовців — у межах економії фонду оплати праці (п. 9 Порядку №1487).

Призначення відповідальної особи

Особа, відповідальна за ведення військового обліку, призначається наказом керівника. У семиденний строк з дати видання наказу про призначення особи, відповідальної за ведення військового обліку, слід повідомити РТЦК і СП за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку №1487 (п. 13 Порядку №1487).

Яку відповідальність передбачено за неподання звітності до терцентрів і неведення військового обліку на підприємстві? Який штраф за прийняття працівника без військового квитка?

Згідно зі статтею 210-1 КУпАП, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію — тягне за собою накладення штрафу на громадян від 100 до 200 н. м. д. г. і на посадових осіб — від 200 до 300 н. м. д. г.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період  — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 300 н. м. д. г. і на посадових осіб — від 300 до 500 н. м. д. г. (див. таблицю 1).

Таблиця 1

Відповідальність за порушення ведення військового обліку

Періоди Розмір штрафу
Мирний час Від 200 до 300 н. м. д. г. (від 3400,00 грн до 5100 грн).
Від 300 до 500 н. м. д. г., якщо порушення було вчинене протягом року (від 5100 грн до 8500,00 грн)
Особливий період Від 300 до 500 н. м. д. г. (від 5100 грн до 8500,00 грн)

Нагадаємо!

Особливий період розпочався 10.03.2014 і триває донині, згідно з Указом Президента України від 17.03.2014 №303/2014 «Про часткову мобілізацію», затвердженим Законом України від 17.03.2014 №1126-VI.

Як ознайомлювати з Правилами військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів?

Під час прийняття на роботу під особистий підпис слід довести до призовників, військовозобов’язаних та резервістів Правила військового обліку.

Для ознайомлення рекомендуємо скласти документ, за яким відповідальна особа ознайомлюватиме новоприйнятих працівників. Форму законодавчо не визначено, тож це може бути журнал, аркуш доведення, лист ознайомлення тощо.

А самі Правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів містяться в додатку 2 до Порядку №1487.

Багато громадян України виїхали за кордон, чи є особливості ведення військового обліку для таких осіб?

Згідно з пунктом 52 Порядку №1487 закордонні дипломатичні установи України:

1) інформують громадян, які перебувають на тимчасовому консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;

2) повідомляють у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки за місцем перебування їх на військовому обліку;

3) ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком (додаток 15 до Порядку №1487).

Зверніть увагу! Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку в разі вибуття за межі України строком більше ніж три місяці — за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.

Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон строком до трьох місяців, з військового обліку в Україні не знімаються.

Яку інформацію і коли слід подавати до ТЦК?

Унаочнимо для зручності інформацію у таблиці 2.

Таблиця 2

Подання інформації до ТЦК і СП

№ з/п Дія Коли?
1. Складання і подання до РТЦК і СП списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць (додаток 6 до Порядку №1487) (п. 34 Порядку №1487) Щороку до 1 грудня
2. Надсилання до відповідних РТЦК і СП повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовослужбовців, резервістів (п. 34 Порядку №1487) Щомісяця до 5 числа
3. Надсилання до відповідних РТЦК і СП повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4 до Порядку №1487) з дня видання наказу про:
— прийняття на роботу;
— звільнення з роботи (п. 34 Порядку №1487)
У семиденний строк
4. Скерування керівниками підприємств, РТЦК і СП для виключення з військового обліку з дня досягнення граничного віку перебування в запасі.
На підставі відмітки РТЦК і СП у військово-обліковому документі про виключення військовозобов’язаного та резервіста з військового обліку у відповідній графі списків персонального військового обліку робиться відмітка «Виключено з військового обліку» (п. 35 Порядку №1487)
Протягом семи днів
5. З дати видання наказу про призначення або звільнення (увільнення) керівників та інших осіб підприємства, відповідальних за організацію та ведення військового обліку, повідомити відповідному РТЦК і СП за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку №1487) (п. 13 Порядку №1487) У семиденний строк
6. Приймання від призовників, військовозобов’язаних та резервістів під підпис у бланках розписок (додаток 7 до Порядку №1487) їхніх військово-облікових документів для подання таких документів до відповідних РТЦК і СП з метою їх звіряння з обліковими даними (п. 34 Порядку №1487) За необхідності
7. Інформування РТЦК і СП про посадових осіб, підприємств, які порушують вимоги Порядку №1487 (п. 34 Порядку №1487) Постійно
8. Інформування РТЦК І СП про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які порушують правила військового обліку, для притягнення їх до відповідальності згідно із законом (п. 34 Порядку №1487) Постійно
9. Взаємодія з відповідними РТЦК і СП щодо строків та способів:
— звіряння даних списків персонального військового обліку;
— внесення відповідних змін до списків;
— оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів (п. 34 Порядку №1487)
Постійно
10. Подання відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, персональний військовий облік яких вони ведуть (п. 34 Порядку №1487) На вимогу РТЦК і СП
11. Звіряння даних списків персонального військового обліку з обліковими документами відповідних РТЦК і СП, в яких вони перебувають на військовому обліку (п. 34 Порядку №1487) Не рідше одного разу на рік
12. Звіряння даних списків персонального військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які працюють на підприємствах, з обліковими даними документів РТЦК і СП, затвердженого розпорядженням голови відповідної районної, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації, міського голови (п. 46 Порядку №1487) За графіком
13. Особи, відповідальні за ведення військового обліку на підприємствах, прибувають до РТЦК і СП для звіряння даних списків персонального військового обліку (копій їхніх військово-облікових документів) з обліковими документами РТЦК і СП (п. 46 Порядку №1487) За графіком

Коли і як сповіщати працівників про виклик до ТЦК? Чи має право роботодавець вручати повістки працівникам?

Відповідно до п. 34 Порядку №1487, з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють оповіщення на вимогу районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки і забезпечення їх своєчасного прибуття.

У пункті 47 Порядку №1487 зазначається про те, як оповіщати працівників.

У разі отримання розпоряджень (додаток 13 до Порядку №1487, для призовників — додаток 17 до Положення №352) щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій зобов’язані:

1) видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів та довести його до відома таких осіб під особистий підпис у визначені ним строки;

2) надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу СЗР;

3) вручити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам повістки про явку за викликом до районного (міського) територіального центру комплектування та соцпідтримки, органу СБУ, підрозділу СЗР (за наявності);

4) письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам СЗР про осіб із числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;

5) забезпечити контроль за результатами оповіщення та прибуттям призовників, військовозобов’язаних та резервістів до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу СЗР.

Рекомендуємо пам’ятати про необхідність реєстрації отриманого розпорядження в Журналі реєстрації вхідних документів.

Також під час надсилання копії наказу до органу, від якого отримано розпорядження про виклик, складіть супровідний лист. Позаяк наказ — це документ без адресної частини, його слід надсилати із супровідним листом згідно з п. 10 гл. II Правил організації діловодства.

Що робити, якщо працівник відмовляється ставити підпис на наказі про оповіщення та відмовляється отримати повістку?

Якщо працівник відмовляється ставити відмітку у наказі та відмовляється від повістки, слід скласти акт, попередньо зачитавши наказ у присутності свідків.

В яких формах слід вести військовий облік?

Облік ведуть за списками персонального військового обліку. Форми списків і порядок їх заповнення зазначено у додатку 5 до Порядку №1487.

Інформацію про чисельність осіб вносять до відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, форму якої наведено у додатку 12 до Порядку №1487. Зберігають зазначену відомість разом зі списками персонального військового обліку.

Списки та відомість можна вести в електронній та/або паперовій формі.

Але списки разом із відомістю (станом на 1 січня) щороку до 25 січня підписують керівник підприємства та особа, відповідальна за ведення військового обліку. Тобто станом на перше січня списки слід роздрукувати і підписати.

На підставі яких документів слід вести військовий облік?

Військовий облік ведуть на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

Військово-обліковими документами є:

для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

для резервістів — військовий квиток.

Приймати на роботу таких осіб без відповідних документів заборонено.

Якщо особа не має громадянства України, то її не ставлять на військовий облік.

Хто такий «резервіст»?

Резервісти — особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Резервісти зобов’язані прибувати до військової частини, в якій вони проходять службу у військовому резерві, за викликом командира цієї військової частини. На військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період у визначеному Законом про військовий обов’язок порядку для оперативного доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань призиваються громадяни України, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву.

У Списку персонального військового обліку (додаток 5) є графи 11 «Адреса задекларованого (зареєстрованого) місця проживання», 12 «Адреса місця проживання». Чи правомірно вимагати таку інформацію від працівника?

Тут справді є неузгодженість норм законодавства. З одного боку, за Порядком №1487 цю інформацію слід заповнити у додатку 5. Якщо додаток буде заповнено неповністю, можуть визнати, що військовий облік на підприємстві ведеться з порушенням.

Але в статті 25 КЗпП зазначається, що під час укладення трудового договору забороняється вимагати від осіб, які влаштовуються на роботу, відомості про реєстрацію місця проживання чи перебування.

Тож тут для роботодавця непроста ситуація, і її слід вирішувати, на нашу думку, через діалог саме з працівником і просити надати таку інформацію, аби не порушувати правил ведення військового обліку. Хоча вважаємо, що все ж таки в якомусь із нормативних актів мають бути зміни для уникнення непорозумінь між роботодавцем і ТЦК та між роботодавцем і працівником!

Працівник мобілізований з 2022 року. Чи включати його до списків персонального військового обліку?

Не включати! Ці працівники виключені з військового обліку, тому що вже є військовослужбовцями, а не військовозобов’язаними чи резервістами.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 №322-VIII.
  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 №8073-X.
  • Закон про військовий обов’язок — Закон України від 25.03.1992 №2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу».
  • Закон №1667 — Закон України від 06.10.2016 №1667-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій».
  • Правила організації діловодства — Правила організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджені наказом Мін’юсту від 18.06.2015 №1000/5.
  • Положення №352 — Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою КМУ від 21.03.2002 №352.

Автор: Галина Казначей

До змісту номеру