• Посилання скопійовано

Військовий облік: зміни за Порядком №1487

Що змінилося у військовому обліку цього року? Чи всі жінки обов’язково мають стати на військовий облік? Чи й надалі застосовуватиметься особова картка форми №П-2 для ведення військового обліку?

Уряд постановою від 30.12.2022 №1487 затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

2 січня на сайті КМУ його оприлюднено, але офіційної публікації в «Урядовому кур’єрі» станом на 4 січня ще не відбулося.

І перша ж зміна дивує роботодавців: персональний військовий облік на підприємствах вестиметься не за типовою формою первинного обліку №П-2 «Особова картка працівника», а за списками персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку №1487). Про цю особову картку в коментованому документі взагалі не згадується.

Отже, хоча Порядок №1487 досить об’ємний і стосується багатьох інституцій, проте у цій статті розглядаємо військовий облік з погляду роботодавців.

Довідково

Наразі для забезпечення та організації належного функціонування системи військового обліку в державі саме Міноборони:

1) затверджує порядок ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

2) визначає:

— форми військово-облікових документів;

— показники та критерії з оцінювання стану військового обліку;

перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після здобуття яких жінки за власним бажанням беруться на військовий облік військовозобов’язаних, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за умови придатності до проходження військової служби за станом здоров’я та віком;

— перелік спеціальностей та/або професій, споріднених із відповідними військово-обліковими спеціальностями;

— і сам перелік військово-облікових спеціальностей (крім СБУ).

Кому вести облік військовозобов’язаних обов’язково?

Механізм організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів в тому числі підприємствами, установами та організаціями (далі — підприємства) визначає Порядок №1487.

Військовий облік на підприємствах полягає у:

1) фіксації, накопиченні та аналізі наявних людських мобілізаційних ресурсів за військово-обліковими ознаками;

2) здійсненні заходів із забезпечення виконання встановлених правил військового обліку призовниками, військовозобов’язаними та резервістами;

3) поданні відомостей (персональних та службових даних) стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів до органів ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Отже, у Порядку знову йдеться про юросіб-роботодавців.

Про фізосіб-роботодавців, наприклад ФОПів, у новому Порядку №1487 ані слова, з чого можна зробити висновок, що ФОПи з найманими працівниками їх військовий облік не вестимуть. Але почекаймо, що скаже на це Міноборони і Держпраці.

Натомість є нововведення щодо працівників за сумісництвом. Про них не згадується, і в окрему категорію їх не виділяють. Тобто наразі виглядає так, що військовому обліку підлягають і працівники, які працюють за основним місцем роботи, і працівники, які працюють за сумісництвом.

Вимоги до працівників, відповідальних за військовий облік

Згідно з п. 11 Порядку №1487 особи, відповідальні за ведення військового обліку,  повинні відповідати кваліфікаційним вимогам, визначеним для інспектора з військового обліку згідно з Національним класифікатором ДК 003:2010 «Класифікатор професій». Це важлива деталь, адже раніше таких вимог у Порядку №921 не було!

Відповідальні за військовий облік на підприємстві

Організація військового обліку покладається на відповідних керівників.

Як встановлює п. 8 Порядку №1487, обов’язки з ведення військового обліку покладаються на працівників служби персоналу, служби управління персоналом.

Якщо ж немає штатної одиниці служби персоналу, обов’язки з ведення військового обліку покладаються на особу, яка веде облік працівників на підприємстві. Тобто це може бути кадровик, бухгалтер, а інколи й секретар (якщо той займається кадровими питаннями).

Працівники з питань мобілізаційної роботи або мобілізаційних підрозділів (за наявності) безпосередньо організовують роботу з бронювання військовозобов’язаних та контролю за станом ведення військового обліку.

Чіткішими стали вимоги і щодо підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку.

Так, за базовим правилом, підприємства щороку до 1 жовтня визначають потребу в підвищенні кваліфікації цих працівників.

Але є і мінімальний термін!

Підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку, здійснюється не рідше одного разу на п’ять років.

Підвищення кваліфікації здійснюється ліцензованими закладами освіти, що провадять освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників.

І ці самі заклади що два роки погоджують із Генштабом ЗСУ програми підготовки (п. 12 Порядку №1487).

Тепер щодо кількості таких відповідальних осіб.

Якщо на підприємстві є двоє і більше осіб, відповідальних за ведення військового обліку, їх об’єднують в окремий підрозділ (відділ, сектор, групу тощо).

Як і в попередньому Порядку №921, кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку на підприємствах за наявності на військовому обліку:

1) від 501 до 2000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — одна особа;

2) від 2001 до 4000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — дві особи;

3) від 4001 до 7000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — три особи, а на кожні наступні від 1 до 3000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — по одній особі додатково.

Якщо на військовому обліку менше ніж 500 призовників, військовозобов’язаних та резервістів, обов’язки з ведення військового обліку покладаються на особу служби персоналу, якій встановлюється доплата в розмірі до 50 відсотків посадового окладу, а для держслужбовців — у межах економії фонду оплати праці (п. 9 Порядку №1487).

Персональний військовий облік на підприємствах

Військовий облік військовозобов’язаних та резервістів за призначенням поділяється на загальний та спеціальний.

На загальному військовому обліку перебувають військовозобов’язані та резервісти, які не заброньовані на період мобілізації та на воєнний час.

На спеціальному військовому обліку перебувають військовозобов’язані, які згідно із Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» заброньовані за підприємствами на період мобілізації та на воєнний час.

Персональний, тобто окремо щодо кожного найманого працівника, військовий облік покладається на керівників підприємств (п. 16 Порядку №1487). Тобто саме вони відповідатимуть за ведення такого обліку. Але не обов’язково, щоб саме керівник цей облік фактично вів. То як же ж організувати ведення цього обліку?

Таблиця

Військовий облік на підприємстві: строки та терміни

Коли? Дія
Щороку до 25 січня (станом на 1 січня) Підписання керівником підприємства, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку, списків персонального військового обліку (п. 40 Порядку №1487).
Щороку до 1 жовтня Визначення потреби підприємства у підвищенні кваліфікації працівників, відповідальних за ведення військового обліку (п. 12 Порядку №1487).
Щороку до 1 грудня Складання і подання до РТЦК і СП списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць (додаток 6 до Порядку №1487) (п. 34 Порядку №1487).
Щомісяця до 5 числа Надсилання до відповідних РТЦК і СП повідомлень про зміну облікових даних, зазначених у п. 9 цієї таблиці (п. 34 Порядку №1487).
Під час прийняття на роботу Перевірка у громадян України наявності військово-облікового документа або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія (п. 34 Порядку №1487).
Доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис (п. 34 Порядку №1487).
У 5-денний строк У разі прийняття на роботу (навчання) призовників, військовозобов’язаних або резервістів інформацію вносять до списків персонального військового обліку та відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (п. 34 Порядку №1487).
У разі звільнення з роботи призовників, військовозобов’язаних та резервістів інформацію про їх звільнення вносять до списків персонального військового обліку, а також до відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (п. 34 Порядку №1487).
Внесення змін до списків персонального військового обліку з дня подання відповідних документів (або відображення в електронній формі інформації, що міститься у таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія) щодо:
— прізвища, власного імені та по батькові (за наявності);
— реквізитів паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
— адреси задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
— адреси місця фактичного проживання,
— сімейного стану;
— освіти;
— місця роботи;
— посади (п. 34 Порядку №1487).
Внесення до списків персонального військового обліку змін облікових даних, виявлених під час їх звіряння (п. 45 Порядку №1487).
У 7-денний строк Надсилання повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4 до Порядку №1487) з дня видання наказу про:
1) прийняття на роботу;
2) звільнення з роботи, до відповідних РТЦК та СП (п. 34 Порядку №1487).
Надсилання інформації керівниками підприємств, РТЦК і СП для виключення з військового обліку, з дня досягнення граничного віку перебування в запасі.
На підставі позначки РТЦК і СП у військово-обліковому документі про вилучення військовозобов’язаного та резервіста з військового обліку у відповідній графі списків персонального військового обліку ставлять позначку «Виключено з військового обліку» (п. 35 Порядку №1487).
З дати видання наказу про призначення або звільнення (увільнення) керівників та інших осіб підприємства, відповідальних за організацію та ведення військового обліку, повідомити відповідний РТЦК і СП за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку №1487 (п. 13 Порядку №1487).
За необхідності Приймання від призовників, військовозобов’язаних та резервістів під розписку у бланках розписок (додаток 7 до Порядку №1487) їхніх військово-облікових документів для подання таких документів до відповідних РТЦК і СП з метою звіряння з обліковими даними;
оформлення бронювання військовозобов’язаних та оформлення документів, необхідних для бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час (п. 34 Порядку №1487).
Постійно Контроль за виконанням посадовими особами підприємств вимог Порядку №1487, а призовниками, військовозобов’язаними та резервістами — правил військового обліку;
інформування РТЦК і СП про посадових осіб підприємств, які порушують вимоги Порядку №1487;
інформування РТЦК і СП про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які порушують правила військового обліку, для притягнення їх до відповідальності згідно із законом;
ведення та зберігання журналу обліку результатів перевірки;
проведення відповідної роз’яснювальної роботи серед призовників, військовозобов’язаних та резервістів щодо виконання ними правил військового обліку;
забезпечення повноти та достовірності облікових даних, що вносяться до списків персонального військового обліку;
взаємодія з відповідними РТЦК та СП щодо строків та способів:
— звіряння даних списків персонального військового обліку;
— внесення відповідних змін до списків,
— оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів (п. 34 Порядку №1487).
На вимогу РТЦК і СП Оповіщення військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до відповідних РТКЦ і СП та забезпечення їх своєчасного прибуття;
подання відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, персональний військовий облік яких вони ведуть (п. 34 Порядку №1487).
Періодично Звіряння списків персонального військового обліку із записами у їхніх військово-облікових документах (п. 34 Порядку №1487).
Не рідше одного разу на рік Звіряння даних списків персонального військового обліку з обліковими документами відповідних РТЦК і СП, в яких вони перебувають на військовому обліку (п. 34 Порядку №1487).
До кінця поточного року Збереження відомостей щодо осіб, виключених з персонального військового обліку з відображенням відповідної інформації про їх чисельність у відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (п. 44 Порядку №1487).
За графіком Звіряння облікових даних списків персонального військового обліку з їхніми військово-обліковими документами відповідно до графіка звіряння, затвердженого керівниками підприємств (п. 45 Порядку №1487).
Звіряння даних списків персонального військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які працюють на підприємствах, з обліковими даними документів РТЦК і СП, за графіком, затвердженим розпорядженням голови відповідної районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, міського голови.
Особи, відповідальні за ведення військового обліку на підприємствах, прибувають до РТЦК і СП для звіряння даних списків персонального військового обліку (копій їхніх військово-облікових документів) з обліковими документами РТЦК і СП (п. 46 Порядку №1487).
Не рідше ніж 1 раз на 5 років Підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку.

Організація військового обліку на підприємствах

Нагадаємо, що взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у РТЦК та СП, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

Тобто, приймаючи працівників на роботу, слід відповідально поставитися до того, що зазначається у їхніх військово-облікових документах.

Взяттю на персональний військовий облік на підприємствах підлягають громадяни України:

1) призовники віком від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;

2) військовозобов’язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі, у тому числі жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджено Міноборони (п. 21 Порядку №1487).

Військовий облік ведуть на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

Військово-облікові документи

Військово-обліковими документами є:

для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

для резервістів — військовий квиток (п. 20 Порядку №1487).

Правила військового обліку з додатка 2 Порядку №1487 підприємства зобов’язані роздрукувати і вивісити на видному місці в загальнодоступних приміщеннях.

Нагадаємо: під час укладення трудового договору громадянин зобов’язаний подати у випадках, передбачених законодавством, відповідний військово-обліковий документ та інші документи, про що, з-поміж іншого, зазначається у ст. 24 КЗпП.

Згідно з п. 33 Порядку №1487 персональний військовий облік на підприємствах ведуть за списками персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку №1487), а не за особовою карткою П2, як було раніше.

Інформацію про кількість призовників, військовозобов’язаних та резервістів вносять до відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 12 до Порядку №1487), яка зберігається разом зі списками персонального військового обліку.

Списки персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку №1487) складають окремо за такими групами:

перша — список персонального військового обліку військовозобов’язаних (резервістів) офіцерського складу;

друга — список персонального військового обліку військовозобов’язаних (резервістів) рядового, сержантського та старшинського складу;

третя — список персонального військового обліку військовозобов’язаних та резервістів з числа жінок;

четверта — список персонального військового обліку призовників.

Відомості щодо військовозобов’язаних, яким видано мобілізаційні розпорядження, виокремлюють у кожній групі за відповідними командами — у послідовності зростання нумерації команд. Осіб, які проходять службу у військовому резерві, обліковують як військовозобов’язаних, яким видано мобілізаційні розпорядження (п. 36 Порядку №1487).

До списків кожної групи формують справу, в якій зберігаються копії військово-облікових документів призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

В окремій справі зберігаються копії військово-облікових документів громадян, які не досягли граничного віку перебування в запасі та вилучені з військового обліку районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки (п. 38 Порядку №1487).

Для зручності унаочнимо у таблиці вимоги та строки щодо ведення військового обліку на підприємстві.

Особливості військового обліку жінок

У новому Порядку №1487 окрему увагу приділили військовозобов’язаним жінкам.

Обов’язкове взяття на військовий облік зазначено лише для жінок, які мають медичну чи фармацевтичну спеціальність.

А от за бажанням на військовий облік беруть військовозобов’язаних жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міноборони (п. 51 Порядку №1487).

Автор: Галина Казначей

До змісту номеру