• Посилання скопійовано

Суть справи

Закупівля сільгосппродукції у населення
Суб’єкт господарювання закуповує сільгосппродукцію у населення. Які особливості розрахунків готівкою з продавцями, документального оформлення, оподаткування? Розглянемо в статті.

Необ’єктні операції в декларації з ПДВ
Наведемо найпоширеніші з видів операцій, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, та з’ясуємо, чи включати їх до обсягу операцій для обов’язкової реєстрації платником ПДВ. Визначимо, як ці види операцій зазначати в декларації з ПДВ.

Військовий облік: відповіді на запитання
Чи вести військовий облік на сумісників? Що робити, якщо працівник — не громадянин України? Як діяти, якщо працівник прийшов на сезонну роботу? Чи ведуть військовий облік ФОПи? Відповідаємо на ці та 16 інших запитань.

Що Закон №2970 змінив у перевірках
Законом № 2970 розширено підстави для камеральних перевірок платників податків. Окремо визначені особливості проведення та оформлення камеральних перевірок фінагентів, і встановлені нові штрафи за ненадання податківцям фінагентами передбаченої ПКУ інформації.

У ПКУ нові строки зберігання документів
Законом №2970 для всіх юросіб, як для платників податку на прибуток, так і для «єдинників», запроваджено новий строк зберігання первинної документації та фінзвітності — 1825 днів, а для ФОПів строк зберігання залишився незмінним — 1095 днів.

Курсова різниця — дохід «єдинника»?
Податківці в ІПК від 12.01.2023 №30/ІПК/99-00-04-03-03-06 (див. «ДК» №18/2023) висловили думку, що з доходу від дисконтування та з додатних курсових різниць потрібно сплачувати єдиний податок. Проаналізуймо, чи мають вони рацію.

Лікарняний запізнився: чи відмовляти в оплаті?
Чи оплачуються лікарняні за перші 5 днів тимчасової непрацездатності, якщо в табелі обліку робочого часу зазначено «НЗ»? Чому ПФУ відмовляється оплачувати лікарняні за наступні дні, якщо в табелі стоїть «НЗ»? З’ясуймо, як пояснює це сам ПФУ в листі від 30.03.2023 №12195-15368/У-03/8-2800/23 (див. «ДК» №18/2023).

Припинення повноважень посадових осіб
Трудовий договір може бути розірваний шляхом припинення повноважень посадової особи лише з членом виконавчого органу підприємства чи з одноособовим керівником. Інші посадові особи звільняються в загальному порядку.

Облік шин та Акумуляторів мобілізованого авто
На потреби ЗСУ мобілізовано вантажний автомобіль у межах виконання мобілізаційного обов’язку. Автомобіль залишається на балансі підприємства й амортизується надалі. А як бути з обліком шин та акумуляторів?

До змісту номеру