• Посилання скопійовано

Що нового

Підписано Закон про заборону пропаганди російської імперської політики

!  Усім

21.04.2023 Президент підписав Закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Цей Закон визначає правові засади засудження російської імперської політики в Україні, заборони пропаганди її символіки та встановлює порядок ліквідації символіки російської імперської політики.

Зокрема, згідно із Законом:

— російська імперська політика визнається злочинною та засуджується;

— забороняється:

пропаганда російської імперської політики та її символіки;

виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки російської імперської політики в Україні;

присвоєння географічним об’єктам, юрособам та об’єктам права власності назв, що глорифікують, увічнюють, пропагують або містять символіку російської імперської політики, а також держави-терориста (держави-агресора) або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, населені пункти, дати, події;

— особи, винні у порушенні вимог цього Закону, несуть відповідальність згідно із законом;

— у разі невиконання юрособами, політичними партіями, іншими об’єднаннями громадян вимог цього Закону їхня діяльність підлягає припиненню (забороні) в судовому порядку за позовом Мін’юсту;

— для проведення правової експертизи щодо невідповідності діяльності, найменування та/або символіки юрособи, політичної партії, іншого об’єднання громадян вимогам цього Закону Мін’юст утворює комісію;

— юрособи, політичні партії, інші об’єднання громадян, зареєстровані на день набрання чинності цим Законом, у разі недодержання вимог цього Закону зобов’язані протягом одного місяця з дня набрання чинності цим Законом привести свої установчі документи, найменування та/або символіку у відповідність до цього Закону. При цьому такі юрособи звільняються від сплати адмінзбору під час держреєстрації змін до установчих документів, пов’язаних з приведенням їх у відповідність до цього Закону. Власники знаків для товарів і послуг, які на день набрання чинності цим Законом містять символіку російської імперської політики, протягом 3 місяців з дня набрання чинності цим Законом зобов’язані привести такі знаки для товарів і послуг у відповідність до цього Закону.

У разі недодержання вимог цього Закону юрособами, політичними партіями, іншими об’єднаннями громадян, що зазначені вище, їхня діяльність підлягає забороні у встановленому законом порядку, крім випадків, якщо юрособами, політичними партіями, іншими об’єднаннями громадян вжито заходів для додержання вимог цього Закону, а неможливість державної реєстрації змін до установчих документів, пов’язаних з приведенням їх у відповідність до цього Закону, зумовлена об’єктивними причинами.

Закон України від 21.03.2023 №3005-IX
набирає чинності через 3 місяці з дня офіційного опублікування,
станом на 26.04.2023 офіційно не опублікований


Доповнено перелік видів санкцій у Законі «Про санкції»

!  Усім

21.04.2023 Президент підписав Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, а також до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом».

Зокрема, перелік видів санкцій у Законі «Про санкції» доповнено такими:

заборона діяльності на території України;

відмова в наданні або скасування дозволу на імміграцію, дії посвідок на постійне чи тимчасове проживання в Україні;

примусове повернення або примусове видворення за межі України;

заборона демонстрації та використання символіки терористичних організацій і груп, пропагування ідей та програмних цілей таких організацій (груп), блокування доступу до інформаційних ресурсів, які використовуються для зазначених цілей.

Крім того, внесено зміни до Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації, затвердженої Законом від 21.03.2017 №1965-VIII. Так, під час виконання міжнародних рейсів з/до України або транзитних рейсів через аеропорти України авіаперевізник зобов’язаний у визначеному законом порядку надавати органам Державної прикордонної служби, органам Держмитслужби та СБУ інформацію про пасажирів таких міжнародних рейсів, що включає прізвище, ім’я пасажира, його стать, громадянство, дату народження, серію, номер документа, що посвідчує особу, а також маршрут прямування.

Водночас визначено, що з метою протидії переміщенню осіб, причетних до терористичної діяльності, Антитерористичний центр при СБУ та інші суб’єкти боротьби з тероризмом мають право отримувати інформацію про пасажирів (advance passenger information / passenger name record) міжнародних та внутрішніх рейсів з/до України або транзитних рейсів через аеропорти України.

Порядок отримання, обробки, поширення, зберігання та захисту інформації про пасажирів встановлюється законом.

Закон України від 21.03.2023 №2997-IX
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 26.04.2023 офіційно не опублікований


Зміни в Положенні про військово-транспортний обов’язок

!  Підприємствам, установам, організаціям

Кабмін вніс зміни до Положення про військово-транспортний обов’язок, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2000 №1921.

Установлено, що інформація про реєстрацію (перереєстрацію) та зняття з обліку ТЗ, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій і можуть бути призначені для задоволення потреб ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, подається до ТКЦ та СП територіальними органами з надання сервісних послуг МВС щокварталу та протягом 5 робочих днів з дати надходження відповідних запитів від таких центрів.

Постанова КМУ від 21.04.2023 №373
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.04.2023 офіційно не опублікована


Пом’якшено валютні обмеження

!  Банкам, фізособам

Національний банк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», якими дещо розширив можливості банків з продажу готівкової валюти населенню.

Так, при розрахунку обсягу готівкової інвалюти, яку банк може продати на валютному ринку, враховується не 100%, як раніше, а 120% обсягу купівлі безготівкової валюти в населення починаючи з 13.04.2022.

Крім того, е-резиденти тепер можуть після сплати податків в Україні переказувати на свої рахунки за кордоном кошти в інвалюті, отримані на рахунки в українських банках від нерезидентів.

Постанова НБУ від 20.04.2023 №53 чинна з 21.04.2023


Визначено порядок компенсації роботодавцям витрат на ЄСВ

!  Працедавцям

Кабмін затвердив Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних зі сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нові робочі місця.

Порядок визначає:

умови, механізм надання компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних зі сплатою ЄСВ за працевлаштування на нові робочі місця;

механізм використання коштів, передбачених Мінекономіки у загальному фонді держбюджету за відповідною бюджетною програмою, для виплати компенсації.

Дія Порядку поширюється на роботодавців (СГ), які:

створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них працівників шляхом укладення трудового договору;

протягом 12 місяців з дня укладення трудового договору з особою, працевлаштованою на нове робоче місце, щомісяця здійснюють виплату їй заробітної плати в розмірі не менше ніж 3 МЗП.

Цей Порядок набирає чинності з 01.01.2024.

Також затверджено Порядок компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця, який визначає умови, механізм виплати міжрегіональними, регіональними центрами зайнятості, їх філіями та обласними, Київським міським, міськими, районними та міськрайонними центрами зайнятості (до їх припинення) компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштованих на нові робочі місця зареєстрованих безробітних строком не менше ніж на 2 роки за направленням центру зайнятості за рахунок та в межах коштів, передбачених на такі цілі в бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (у разі працевлаштування особи з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних).

Дія Порядку поширюється на роботодавців, які одночасно:

є суб’єктами малого підприємництва;

створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них зареєстрованих безробітних шляхом укладення трудового договору.

Дія Порядку не поширюється на роботодавців, які є СГ, утвореними в результаті припинення іншої юрособи протягом 12 місяців, що передували створенню нового робочого місця, та бюджетними установами.

Докладніше читайте в наступному номері «ДК».

Постанова КМУ від 18.04.2023 №338
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.04.2023 офіційно не опублікована


Нові форми спецдозволів на користування надрами

!  Надрокористувачам

Кабмін затвердив:

форму спеціального дозволу на користування надрами;

форму спеціального дозволу на користування надрами (щодо видобування корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим);

граничні економічно обґрунтовані строки виконання робіт на ділянці надр (з урахуванням геологічних особливостей);

основні види робіт;

форму заяви на отримання спеціального дозволу на користування надрами;

форму заяви на продовження строку дії спеціального дозволу на користування надрами;

форму заяви на внесення змін до спеціального дозволу на користування надрами;

форму заяви на внесення змін до угоди про умови користування надрами;

форму заяви щодо ініціювання продажу спеціального дозволу на користування надрами на аукціоні (електронних торгах).

Водночас із Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМУ від 30.05.2011 р. №615, вилучено такі додатки:

форму спеціального дозволу на користування надрами;

форму спеціального дозволу на користування надрами (щодо видобування корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим);

економічно обґрунтовані граничні строки робіт за окремими групами корисних копалин; основні види робіт.

Постанова КМУ від 18.04.2023 №353 чинна з 22.04.2023


Українське авіаційне законодавство узгоджено з європейським

!  Авіаторам

21.04.2023 Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку авіації загального призначення, адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері цивільної авіації, встановлення додаткових механізмів здійснення ефективного контролю за забезпеченням безпеки авіації та дерегуляції господарської діяльності у галузі цивільної авіації».

Законом із Повітряного кодексу вилучено низку положень щодо сертифікації.

Так, наявність сертифіката EASA звільняє від необхідності сертифікації літака в Україні.

Право на експлуатацію повітряної лінії надається Державіаслужбою за письмовою заявою авіаперевізника щодо певних повітряних ліній на виконання регулярних повітряних перевезень у межах України та авіаційних перевезень в інших державах;

Запроваджується декларативний принцип відповідності підприємств та організацій, які здійснюють наземне обслуговування в галузі цивільної авіації.

Вилучено необхідність сертифікації СГ, що надають агентські послуги з продажу повітряних перевезень, готують персонал для організації чи продажу повітряних перевезень.

Закон України від 21.03.2023 №3007-IX
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 26.04.2023 офіційно не опублікований


Форму 4ДФ знову оновлено

!  Податковим агентам

Міністерство фінансів виклало в новій редакції форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджену наказом Мінфіну від 13.01.2015 №4. Також викладено у новій редакції додатки 1, 3, 4 ДФ та 6 до цієї форми. Водночас передбачено внесення змін до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Докладніше читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 02.03.2023 №113
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.04.2023 офіційно не опублікований


Знову пом’якшено один з критеріїв важливості сільгосппідприємств

!  Сільгосппідприємствам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило зміни до Критеріїв з визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період, затверджених наказом Мінагрополітики від 21.02.2023 №223 (див. «ДК» №10/2023).

Пом’якшено критерій щодо площі оброблення угідь сільськогосподарського призначення та середньої кількості застрахованих осіб-працівників: згідно зі змінами підприємство, установа чи організація має здійснювати оброблення угідь сільськогосподарського призначення на площі не менше 500 гектарів для провадження сільськогосподарської діяльності або мати середню кількість застрахованих осіб-працівників не менше 20 осіб.

Не так давно Мінагрополітики наказом від 27.03.2023 №626 вже пом’якшувало цей критерій, про що ми писали в «ДК» №16/2023.

Наказ Мінагрополітики від 20.04.2023 №946 чинний з 25.04.2023


Внесено зміни до форми акта перевірки діяльності у сфері обігу ліків

!  Фармацевтам

Міністерство охорони здоров’я затвердило зміни до уніфікованої форми Акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затвердженої наказом МОЗ від 04.07.2017 №759.

Зокрема, до переліку видів господарської діяльності, що перевіряється, включено електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами, а також визначено перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю) з електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

До наказу вже внесено деякі зміни наказом МОЗ від 17.04.2023 №721.

Наказ МОЗ від 28.03.2023 №585
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.04.2023 офіційно не опублікований


Зміни в Ліцензійних умовах провадження охоронної діяльності

!  Охоронним підприємствам

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності, затверджених постановою КМУ від 18.11.2015 №960

Змінами доповнено перелік документів щодо персоналу охорони, які додаються до заяви про отримання ліцензії на провадження охоронної діяльності, — потрібно подати відомості про проходження особою служби у військовому резерві або перебування її у військовому оперативному резерві територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військової частини), що зазначені у військовому квитку, контракті, довідці з територіального центру комплектування та соціальної підтримки (додається копія відповідного документа), крім осіб, які не підлягають призову під час мобілізації.

Також передбачено обов’язок ліцензіата отримувати такі відомості від осіб, що належатимуть до персоналу охорони, під час прийняття їх на роботу.

Постанова КМУ від 18.04.2023 №341 набирає чинності 21.06.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру