• Посилання скопійовано

Засновник здійснює управлінські функції: право на продаж ОЗ

Функціі директора ТОВ виконує його засновник. Є покупець на причіп до машини. Цей причіп обліковують у складі ОЗ. Чи є можливість оформити продаж причепа фізособі самим засновником? Які його дії? Чи цього робити не можна, якщо не нараховується зарплата і в штаті, крім нього, нікого немає?

Якщо власник підприємства особисто виконує функції директора, то в такий спосіб він хоче оптимізувати витрати свого бізнесу. Адже в такий спосіб керування підприємством не потребує працевлаштування, нарахування зарплати та сплати податків.

Виконання засновником обов’язків директора визначено такими нормами законодавства:

ч. 2 ст. 65 та ч. 4 ст. 128 ГКУ, відповідно до яких може здійснювати свої права на управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи на основі статуту чи інших установчих документів;

ч. 3 та 4 ст. 8 Закону про бухоблік, відповідно до яких може вести бухгалтерський облік, а отже, підписувати фінансову, податкову та іншу звітність;

пп. 48.5.1 ПКУ, відповідно до якого може підписувати податкову декларацію.

І укладати трудовий договір із директором-засновником не потрібно, як і не потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу. Якщо такого договору немає, то немає й обов’язку нараховувати або виплачувати засновникові заробітну плату.

Отже, засновник може оформити продаж причепа до автомобіля, не перебуваючи у трудових відносинах, законодавчих обмежень немає.

Щоб продати причіп, потрібні:

— технічний паспорт транспортного засобу;

— акт приймання-передачі або накладна;

— договір купівлі-продажу причепа до автомобіля.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру