• Посилання скопійовано

Мобілізовано ліквідатора товариства: які дії?

Як діяти в разі, якщо на підприємстві працює одна людина і це — ліквідатор товариства, який в ЄДР і виступає як керівник, а його мобілізовано до лав ЗСУ?

Юрособа ліквідується за рішенням її учасників або органу юрособи, уповноваженого на це установчими документами, або за рішенням суду.

Рішення про добровільну ліквідацію

Рішення про добровільну ліквідацію ТОВ приймається на зборах власниками (учасниками, акціонерами), які мають контрольний пакет корпоративних прав, шляхом голосування (ч. 2 ст. 135 ГКУ).

Рішення оформляють відповідним протоколом, в якому зазначають кількість учасників, які беруть участь у зборах, порядок денний, результати розгляду питань порядку денного, призначають ліквідаційну комісію, визначають її повноваження та порядок прийняття рішень (ст. 15 Закону про держреєстрацію).

Прийняття рішення про ліквідацію ТОВ одночасно потребує і прийняття рішення про призначення ліквідатора, про що обов’язково повідомляється державний реєстратор протягом трьох днів з дати прийняття рішення про ліквідацію. Про призначення ліквідатора із уточненням його персональних даних може бути винесено окреме рішення або відомості про це можуть бути включені до рішення про ліквідацію ТОВ.

З дати призначення ліквідатора ТОВ (відомості зазначаються в ЄДР) до останнього переходять усі повноваження щодо управління справами юрособи.

Отже, у разі якщо ліквідатора товариства, який є в ЄДР, мобілізовано до лав ЗСУ, потрібно прийняти інше рішення про відсторонення від проведення процедури ліквідації попереднього ліквідатора у зв’язку з мобілізацією на підставі підтвердного документа (повістки, витягу з наказу тощо) та призначення нового з внесенням відповідних змін до ЄДР.

Ліквідація за рішенням суду

Рішення про ліквідацію юрособи приймає суд на підставі звернення самого власника, кредиторів. Може прийняти таке рішення й ДПС на підставі п. 67.2 ПКУ, у цьому разі ліквідатора призначає суд.

Тож якщо підприємству ліквідатора призначав суд, потрібно звернутися до відповідного суду з проханням заміни раніше призначеного ліквідатора, надавши підтвердні документи про його мобілізацію, а відтак провести зміни в ЄДР.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру